Η Γαλλία δεν λαμβάνει πλέον ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγού

Η διαχειρίστρια του γαλλικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου GRTgaz ανακοίνωσε ότι δεν λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω αγωγού από τις 15 Ιουνίου έπειτα "από τη διακοπή της φυσικής ροής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας".

Ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας Gazprom έχει μειώσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες τις παραδόσεις του σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, κάτι που ενδέχεται να προκάλεσε τη διακοπή ανεφοδιασμού της

Γαλλίας.

Η Γαλλία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 17% του φυσικού της αερίου, το οποίο φτάνει στη χώρα είτε μέσω αγωγών είτε σε υγροποιημένη μορφή. Το μεγαλύτερο μέρος φτάνει στη Γαλλία μέσω αγωγού από τη Γερμανία.

Η ροή είχε μειωθεί ήδη κατά 60% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη GRTgaz. Εδώ και δύο ημέρες οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν πέσει στο μηδέν.

Ωστόσο η Γαλλία εισάγει αέριο και από άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Ισπανίας, η οποία πρόσφατα αύξησε τις παραδόσεις της. Εξάλλου η χώρα αύξησε τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι επέστρεψαν στην Πολωνία μετά την επίσκεψή τους στο Κίεβο, ο Μακρόν δηλώνει επιφυλακτικός αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας για την εξαγωγή δημητριακών από την Οδησσό

Οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι έφθασαν σήμερα το πρωί στο Περεμίσλ της Πολωνίας με ειδική αμαξοστοιχία έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησαν χθες, Πέμπτη, στο Κίεβο, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μία ώρα πριν από την άφιξη του τρένου στα πολωνοουκρανικά σύνορα, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επισκέφθηκε το βαγόνι του γάλλου προέδρου για μια διμερή συνάντηση.

Χθες το βράδυ, λίγο μετά την αναχώρηση του τρένου από το Κίεβο, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος είχαν συναντηθεί επίσης για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης.

Οι τρεις ηγέτες, καθώς και ο ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος τους είχε συναντήσει στο Κίεβο, δήλωσαν έτοιμοι να χορηγήσουν «αμέσως» στην Ουκρανία καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του γι' αυτό το «ιστορικό αποτέλεσμα» και δήλωσε πως ελπίζει ότι τα 23 άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν σ' αυτή τη θέση κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου.

Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε σήμερα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM πως, ενώ η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, ο ίδιος θα συνεχίσει να μιλάει με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «κάθε φορά που θα είναι χρήσιμο».

Ο Μακρόν πρόσθεσε πως είναι ανοικτός για να μιλήσει στον Πούτιν στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας για την εξαγωγή δημητριακών από την Οδησσό, πρόσθεσε όμως πως βλέπει λίγες πιθανότητες για μια συμφωνία.

Καθεμιά από τις τρεις αντιπροσωπείες είχε στη διάθεσή της τέσσερα βαγόνια σ' αυτή την αμαξοστοιχία, η οποία είχε ναυλωθεί από τους Ουκρανούς.

Εκτός από τους διπλωμάτες και τους δημοσιογράφους, περίπου 80 μέλη των γαλλικών, των γερμανικών, των ιταλικών και των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας επέβαιναν στο τρένο για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του ταξιδιού.

«Όλα πήγαν πολύ καλά», συνόψισε ένας απ' αυτούς στο τέλος του ασυνήθιστου αυτού ταξιδιού των τριών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων σε μια εμπόλεμη χώρα.

Το ταξίδι με τρένο από το Περεμίσλ στο Κίεβο είναι η οδός που προτιμούν οι διπλωμάτες που επισκέπτονται την ουκρανική πρωτεύουσα, δεδομένου ότι ο εναέριος χώρος είναι κλειστός εξαιτίας του πολέμου.

Διαβάστε επίσης: «Ο Κίσινγκερ ν΄ απολογηθεί στην Κύπρο που υπηρέτησε τον τουρκικό ιμπεριαλισμό»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα