Η γενιά του covid

Τα αποκαλούν ήδη «γενιά του covid». Είναι παιδιά των οποίων η παιδική ηλικία έχει στιγματιστεί από την πανδημία, τις μάσκες, τις κοινωνικές αποστάσεις, την έλλειψη ομαδοποίησης και την εξ’αποστάσεως διαδικτυακή μάθηση. Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν σκληρά για όλους, αλλά τα παιδιά έχουν πληγεί περισσότερο από όλους. Τα κατάλοιπα και οι παρενέργειες της πανδημίας που άφησε στα παιδιά ήδη φαίνονται, αλλά θα είναι πολύ πιο εμφανή τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια, εκδηλώνοντας μαθησιακές δυσκολίες και με προβληματικές ψυχοκοινωνικές σχέσεις επικοινωνίας και δεξιοτήτων.

Αυτά είναι μερικά

από τα ευρήματα από πρόσφατη έρευνα που έχει διεξαχθεί στην Αγγλία μεταξύ μαθητών. Τα πορίσματα της έρευνας παρουσιάζουν μερικά συγκλονιστικά και ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα παιδιά παρουσιάζουν χαμηλές σχολικές επιδόσεις σε μεγάλο και ανησυχητικό βαθμό.
Σύμφωνα με την έρευνα , το 72% των παιδιών της πρώτης δημοτικού παρουσιάζουν μειωμένη ικανότητα στην ανάγνωση. Το 56% έχει χαμηλή απόδοση και ικανότητα αντίληψης των μαθηματικών. Το 65% έχει αυξημένα προβλήματα έκφρασης και ομιλίας. Επίσης το 85% των δασκάλων ανέφερε ότι οι κοινωνικές σχέσεις και επαφές των παιδιών έχουν μειωθεί δραματικά. Το 54% των εκπαιδευτικών ανέφερε ότι τα παιδιά παρουσιάζουν σημάδια κατάπτωσης στη ψυχική τους υγεία. Το 1/3 των εκπαιδευτικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα πιστεύουν ότι τα παιδιά θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να καλύψουν τα κενά και να επανέλθουν σε μία φυσιολογική ζωή.

Επίσης το Ινστιτούτο Brownstone συγκέντρωσε πρόσφατα μία εκπληκτική συλλογή δεδομένων (μεταξύ και άλλων ευρημάτων) που δείχνει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο της πανδημίας παρουσιάζουν ελλειματική και μειωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητα και της εκφραστικότητας τους. Παρουσιάζουν επίσης σημαντικά μειωμένη λεκτική, κινητική και συνολικά μειωμένη γνωστική απόδοση σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν την πανδημία.

Φαίνεται ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να καταλάβουμε πραγματικά τις επιπτώσεις που είχε η πανδημία στα παιδία…Από βρέφη που δεν έμαθαν να διαβάζουν τα πρόσωπα και τις εκφράσεις προσώπου των ενήλικων (λόγω μάσκας), έως τους έφηβους που έχασαν ευκαιρίες λόγω καραντίνας  να κοινωνικοποιηθούν και να έχουν μία ζωντανή και φυσική μάθηση και να αναπτυχθούν οι σχέσεις μαθητών, εκπαιδευτικών σε μία ανέμελη , ελεύθερη και ανθρωποκεντρική εκπαίδευση.
Ας προσέξουμε τα παιδιά μας σήμερα προτού να  είναι αργά και ας τους δώσομε επιτέλους πίσω την ελευθερία τους που τόσο πολύ και τόσο άδικα τους στερήσαμε!

Δρ Αντώνης Ράφτης

Ψυχολόγος-Διατροφολόγος

Keywords
Τυχαία Θέματα