Η Καμπέρα αξιώνει την απελευθέρωση των πολιτών της που κρατούνται στη Κίνα

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ ζήτησε σήμερα την απελευθέρωση των Αυστραλών πολιτών που κρατούνται στην Κίνα, σημειώνοντας ότι η τύχη τους θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψής της στο Πεκίνο.

Η Αυστραλή δημοσιογράφος Τσενγκ Λέι συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές τον Αύγουστο του 2020 και στη συνέχεια της απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι "παρείχε μυστικά του κράτους στο εξωτερικό". Ο Αυστραλός κινεζικής καταγωγής Γιανγκ Τζουν συνελήφθη

τον Ιανουάριο του 2019 και έκτοτε δικάζεται κεκλεισμένων των θυρών για κατασκοπεία.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Αυστραλίας δήλωσε ότι η απελευθέρωσή τους θα συμβάλει στην βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Πιστεύω ότι θα ήταν ωφέλιμο αυτά τα προξενικά ζητήματα να ρυθμιστούν όχι μόνον για τα πρόσωπα (που αφορούν), κάτι το οποίο θα ήταν, πιστεύω, από μόνο του σημαντικό, αλλά και για τις σχέσεις» μας, σημείωσε.

Η Πένι Γουόνγκ, η οποία αναχωρεί σήμερα για το Πεκίνο, είναι η πρώτη υψηλόβαθμη διπλωμάτις της Αυστραλίας που μεταβαίνει στην Κίνα εδώ και τέσσερα χρόνια, με στόχο κυρίως την άμβλυνση της έντασης στις σχέσεις Αυστραλίας-Κίνας. Θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι.

Οι άλλοτε εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών υποβαθμίστηκαν εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν ζητήματα πολιτικά και ηθικά, κυρίως όσον αφορά το θέμα των κινεζικών επιχειρήσεων άσκησης επιρροής στο εξωτερικό.

Το Πεκίνο ενοχλήθηκε από την απόφαση της Αυστραλίας να απαγορεύσει στον κινεζικό κολοσσό Huawei την εκμετάλλευση του δικτύου 5G της χώρας, και από τα αιτήματα της Καμπέρας να διεξαχθεί έρευνα για την προέλευση της πανδημίας της COVID-19.

Σε αντίποινα η Κίνα επέβαλε διακριτικά κυρώσεις σε σειρά αυστραλιανών προϊόντων και θέσπισε πάγωμα των υψηλόβαθμων διπλωματικών επαφών. Τον Νοέμβριο άρχισε να αίρεται το τελευταίο με αφορμή την σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί, όπου ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι συνάντησε τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι ελπίζει πως η επίσκεψη της Γουόνγκ θα επιτρέψει «να ενισχυθεί ο διάλογος, να διευρυνθεί η συνεργασία και να αντιμετωπιστούν οι διαφορές, επαναφέροντας παράλληλα σε τροχιά τις διμερείς σχέσεις».

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, η οποία παρέχει μεγάλο μέρος των μεταλλευμάτων, μετάλλων και ορυκτών που τροφοδοτούν την θεαματική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

Διαβάστε επίσης: Ιορδανία: Πραγματοποιείτα διάσκεψη για άμβλυνση των περιφερειακών κρίσεων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα