Η κατάργηση ομοφωνίας θα σιγήσει τη φωνή μικρότερων κρατών, λέει ο Γ. Γεωργίου

Στόχος των προτάσεων για κατάργηση της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων, είναι να σιγήσει η φωνή των μικρότερων Κρατών, και να ενισχυθεί ο ηγεμονικός ρόλος των πιο ισχυρών, είπε την Τρίτη ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Γιώργος Γεωργίου, στην παρέμβασή του στην συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) για αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ.

Κατά την συζήτηση στο πλαίσιο της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο το απόγευμα της Τρίτης, για τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τροποποίηση των Συνθηκών, ο Γκι Φερχόφσταντ, εκ των πέντε εισηγητών, ανέφερε ότι από την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά και ότι το πρόβλημα με την ΕΕ είναι ότι αντιδρά πολύ αργά στις διάφορες προκλήσεις «λόγω του ότι παραλύουμε με την ομόφωνη ανάληψη αποφάσεων». Έδωσε ως παραδείγματα ότι για μήνες, η ΕΕ δεν είναι ικανή να αποφασίσει για το 12ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ούτε και για την αναχρηματοδότηση της βοήθειας για νέo εξοπλισμό στην Ουκρανία, ενώ εδώ και μια δεκαετία δεν είναι ικανή να κάνει κάτι κατά της παράτυπης μετανάστευσης λόγω της ανάγκης για ομοφωνία.

«Τα βέτο και ο εκβιασμός έχουν γίνει στην ΕΕ συνήθης πρακτική», είπε. Ο κ. Φερχόφσταντ αναφέρθηκε στις προτάσεις για δημιουργία ειδικής πλειοψηφίας από τα δύο τρίτα των κρατών μελών που αντιπροσωπεύουν το 50% του πληθυσμού, όπως είπε, «αυξάνοντας δραματικά την πολιτική θέση των μικρών και μεσαίου μεγέθους κρατών μελών». Είπε ότι εισάγεται επίσης ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία για σημαντικές αποφάσεις, όπως ο προϋπολογισμός, και εξέφρασε την άποψη ότι αυτός είναι ο τρόπος να ξεπεραστεί «η παγίδα της ομοφωνίας στην οποία έχει πέσει η ΕΕ εδώ και χρόνια».

Ο Ντάνιελ Φρόιντ, επίσης συνεισηγητής, αναφέρθηκε στα βέτο από την Ουγγαρία για διάφορες πολιτικές της ΕΕ που χρειάζεται ομόφωνη απόφαση είτε για να εκβιάσει ευρωπαϊκά κονδύλια και άλλες πολιτικές προς το συμφέρον της Ρωσίας, όπως ανέφερε. Σημείωσε ότι το παρόν σύστημα είναι αντιδημοκρατικό και κίνδυνος για την ασφάλεια της ΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα και ότι θέλουν να ενισχύσουν με αυτό τον τρόπο την δημοκρατία και όχι να την καταργήσουν.

Ο κ. Γεωργίου, μέλος της ομάδας της Αριστεράς, στο ΕΚ, στην παρέμβασή του σημείωσε ότι οι υποστηρικτές της πρότασης επικαλούνται «υποκριτικά» τον φόβο της ακροδεξιάς για να αλλάξουν τις Συνθήκες και να καταργήσουν την ομοφωνία στην λήψη αποφάσεων.

Διερωτήθηκε αν βλέπουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο, ο οποίος όπως είπε, τρέφεται με πολιτικές λιτότητας, με τον αυταρχισμό στην λήψη αποφάσεων, την κλιματική αλλαγή, την φοροδιαφυγή, τις αυθαιρεσίες της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, με «μια απάνθρωπη πολιτική μετανάστευσης», με την βία κατά των γυναικών και με την μη υπεράσπιση της ειρήνης.

«Ας είμαστε ειλικρινείς», είπε ο κ. Γεωργίου, σημειώνοντας πως ο στόχος των υποστηρικτών της πρότασης δεν είναι η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς, «εξάλλου την χρειάζεστε, και συχνά την εργαλειοποιείτε», όπως είπε, αλλά να σιγήσουν την φωνή των μικρότερων κρατών, «να τα καταστήσετε παρίες, και να ενισχύσετε τον ηγεμονικό ρόλο των πιο ισχυρών».

«Πάει περίπατο η Δημοκρατία σας», ανέφερε, καλώντας τους εισηγητές να αλλάξουν πολιτικές, μαζί και τις Συνθήκες, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. «Μάλλον, ούτε θέλετε, ούτε και μπορείτε», είπε τέλος ο κ.. Γεωργίου.

Το θέμα θα τεθεί προς ψηφοφορία την Τετάρτη.

Το κείμενο των προτάσεων, το οποίο προετοίμασαν πέντε συνεισηγητές αντιπροσωπεύοντας ευρεία πλειοψηφία στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΕΚ, ζητά ένα «διθάλαμο» νομοθετικό σώμα, δηλαδή το Συμβούλιο και το ΕΚ να μπορούν να συννομοθετούν ως ένα σώμα, καθώς και πλήρες δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας και ρόλο συννομοθέτη για το Κοινοβούλιο σχετικά με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Ζητά επίσης να αυξηθεί ο αριθμός των αποφάσεων που λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία (αντί ομοφωνίας) στο Συμβούλιο.

Άλλες προτάσεις αφορούν την εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής, την συμμετοχική δημοκρατία (συμπεριλαμβανομένων δημοψηφισμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο), αλλά και περισσότερες ευρωπαϊκές αρμοδιότητες σε τομείς όπως το περιβάλλον και η βιοποικιλότητα, η ασφάλεια και η άμυνα, η πολιτική προστασία, η δημόσια υγεία, η ενέργεια και οι διασυνοριακές υποδομές.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα