Η Κύπρος τίμησε τη μνήμη των πεσόντων στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους

Εν μέσω δύο εν εξελίξει συγκρούσεων, στην Ουκρανία και στη γειτονική Μέση Ανατολή, η Κύπρος τίμησε το Σάββατο τη μνήμη των εκατομμυρίων πεσόντων στους δύο παγκόσμιους πολέμους σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Λευκωσίας στο μνημείο των Κυπρίων πεσόντων του Β’ παγκοσμίου πολέμου, μπροστά από το κτήριο της ΠΑΣΥΔΥ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα, 11η Νοεμβρίου, που έχει καθιερωθεί

ως ημέρα ανάμνησης για τους πεσόντες στους δύο παγκοσμίους πολέμους.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Προέδρου Χριστοδουλίδη, σε δηλώσεις μετά την εκδήλωση, ότι «λαμβάνοντας υπόψη στην περιοχή μας και όλα αυτά που βλέπουμε να εξελίσσονται δυστυχώς δεν πήραμε τα μαθήματα από τον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο».

Λέγοντας ότι είναι σημαντικό ότι και στους δύο παγκόσμιους πολέμους η μικρή Κύπρος συμμετείχε με αρκετούς συμμετοχές, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «δεν είναι μόνο απλά να τιμούμε την μνήμη όλων αυτών που σκοτώθηκαν αλλά το πιο σημαντικό είναι να προχωρούμε σε εκείνες τις ενέργειες έτσι ώστε να αποφεύγονται παρόμοια γεγονότα παρόμοιες εξελίξεις».

Αντίστοιχες ήταν και ο αναφορές του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα, ο οποίος τόνισε σε χαιρετισμό του ότι στις μέρες αυτές, που η φρίκη του πολέμου έχει επιστρέψει στην Ευρώπη, που γειτονικοί μας λαοί βλέπουν την φρίκη του πολέμου να αναγεννιέται η συγκέντρωση στον χώρο αυτό τώρα και η περισυλλογή των προαναφερθέντων κρίνεται όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητη.

Η θυσία εκατομμυρίων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ένας μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας για το αγαθό της ελευθερίας, είπε, βρίσκει σήμερα όλους εμάς τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παρόμοιες προκλήσεις καθότι η επανεμφάνιση αναθεωρητικών δυνάμεων και η επιστροφή των πολέμων στην Ευρώπη αλλά και τα όσα εξελίσσονται στην γειτονιά μας αποδεικνύουν ότι η ειρήνη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιτσικώστα η εθελοντική συμμετοχή της Κύπρου στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ήταν τεράστια για τα δικά της δεδομένα με χιλιάδες εθελοντές από θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες του νησιού.

Το κυπριακό Σύνταγμα συγκροτήθηκε από 12.250 Κύπριους, η κυπριακή εθελοντική δύναμη αριθμούσε 5.000 άνδρες, ενώ 800 περίπου γυναίκες κατετάγησαν στη βρετανική ATS (Auxiliary Territorial Service) και στη βασιλική αεροπορία.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε ότι ο στόχος της σημερινής εκδήλωσης μνήμης ανά το παγκόσμιο είναι τα τιμήσουμε αφενός τους στρατιώτες και τους αμάχους που έπεσαν κατά τη διάρκεια των σφοδρών μαχών και αφετέρου να θυμηθούμε τη φρίκη του πολέμου και να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοιες ενέργειες και να γίνουμε ξανά θεατές παρόμοιων εικόνων για την ανθρωπότητα.

«Η μικρή μας Κύπρος συγκριτικά είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εθελοντική συμμετοχή κατ’ αναλόγια του πληθυσμού», είπε ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας, προσθέτοντας ωστόσο ότι το τίμημα της συμμετοχής ήταν βαρύ με 373 Κύπριους άνδρες και μια γυναίκα να βρίσκονται θαμμένοι σε 72 στρατιωτικά κοιμητήρια και μνημεία πολέμου στην Κύπρο και σε άλλες 23 χώρες.

Μετά το πέρας στεφάνια στο μνημείο πεσόντων κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, εκπρόσωποι κομμάτων, ξένοι πρεσβευτές στην Κύπρο, Δήμαρχοι και μέλη δημοτικών ομάδων.

«Τιμήσαμε σήμερα τα εκατομμύρια των ανθρώπων, που αγωνίστηκαν και βίωσαν τη θηριωδία των δύο Παγκοσμίων Πολέμων», ανέφερε λίγο αργότερα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο Υπουργός Άμυνας.

«Η νίκη κατά του Ολοκληρωτισμού θα αποτελεί πάντα ένα από τα μεγαλύτερα συλλογικά επιτεύγματα της παγκόσμιας ιστορίας. Η Ημέρα Ανάμνησης μπορεί και πρέπει να αποτελεί ισχυρή υπόμνηση σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, ώστε να μην θρηνήσουμε ξανά εκατόμβες θυμάτων», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα