Η Λουτ μετέφερε στον Πρόεδρο εισήγηση για Τετραμερή

Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη εισήγηση για τετραμερή διάσκεψη, που προφανώς πρέπει να έχει γίνει από την τουρκική πλευρά, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε ερώτηση μετά τη σημερινή σύσκεψη που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το θέμα που προέκυψε μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών υπαλλήλων του

δημοσίου.



«Είναι γνωστό ότι και στο παρελθόν υπήρχε αυτή η ιδέα (περί τετραμερούς διάσκεψης) η οποία βεβαίως δεν είναι ισορροπημένη. Η ισορροπία των πλευρών δεν εξασφαλίζεται με μια συνάντηση ανάμεσα στις δυο εγγυήτριες δυνάμεις και στις δυο κοινότητες στην Κύπρο», είπε ο κ. Προδρόμου.

Επεσήμανε πως αυτό που θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή είναι μια συνάντηση των δυο ηγετών εδώ με την κ. Λουτ για να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ’ αρχάς τους ενημέρωσε για την τελευταία συνάντηση που είχε με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και τις προσπάθειες που γίνονται για να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ο κ. Προδρόμου είπε πως αυτό είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων.

Στις δηλώσεις του ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως κατά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταρχάς ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την τελευταία συνάντηση που είχε με την ειδική απεσταλμένη ου ΓΓ των ΗΕ, κ. Λουτ και τις προσπάθειες που γίνονται για να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς.

"Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι από την πλευρά του κάνει κάθε προσπάθεια με θετική αντιμετώπιση, προτείνοντας στην κ. Λουτ ότι θα ήταν εποικοδομητικό να είχαμε θέσεις πάνω στις παραμέτρους του ΓΓ, όπως ο ίδιος είχε καταθέσει, όχι δεσμευτικές αλλά υπό την αίρεση τελικής αποφάσεως", ανέφερε.

"Αν είχαμε και αντίστοιχες θέσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά θα διευκολυνόταν η διαδικασία και η αποστολή της κ. Λουτ, όπως επίσης και αν μπορούσε να γίνει κάποια κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με την κ. Λουτ, για να γίνονται οι συνεννοήσεις πιο άμεσα και πιο παραγωγικά", είπε ο κ. Προδρόμου.

Ανέφερε πως "ταυτόχρονα, για να διευκολύνει επίσης τη διαδικασία και ενόψει του γεγονότος ότι από την τουρκική πλευρά ακούμε συνεχείς αναφορές μόνο για τη μια από τις παραμέτρους - την παράμετρο της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων και της πολιτικής ισότητας- επανήλθε, ανέπτυξε ξανά τις θέσεις, τις σκέψεις που έχει κάνει για αποκέντρωση, για να υποβοηθήσουμε το σύστημα".

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως ο Πρόεδρος είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι υπογράμμισε (στην κ. Λουτ) πως η συζήτηση πρέπει να γίνει και οι όροι αναφοράς πρέπει να συμπεριλαμβάνουν, να αναφέρονται και στις έξι παραμέτρους με τις οποίες ο ΓΓ θέλησε να υποβοηθήσει τη διαδικασία στο Κραν Μοντανά".

"Και, βεβαίως, ενόψει της αξίωσης για μια συνεχώς διευρυνόμενη έννοια της πολιτικής ισότητας - διότι η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που γίνεται συζήτηση διευρύνεται η αξίωση, σε σχέση με το τι είχε συζητηθεί στο παρελθόν - ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και σε παλαιότερη πρόταση που είχε καταθέσει που ίσως να έδινε κάποιες λύσεις, το να εξεταστεί κοινοβουλευτικό προεδρευόμενο σύστημα με συμβολική Προεδρία", είπε ο κ. Προδρόμου .

Πρόσθεσε πως "αναμένουμε στη συνέχεια βεβαίως την έκθεση του ΓΓ στις 15 Απριλίου και τη συνέχεια της προσπάθειας της κ Λουτ».

Ερωτηθείς γιατί η κ. Λουτ πρότεινε Τετραμερή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κ. Λουτ μετέφερε εισήγηση που έχει γίνει από άλλους, που προφανώς πρέπει να έχει γίνει από την τουρκική πλευρά. Είναι γνωστό ότι και στο παρελθόν υπήρχε αυτή η ιδέα, η οποία βεβαίως δεν είναι ισορροπημένη. Η ισορροπία των πλευρών δεν εξασφαλίζεται με μια συνάντηση ανάμεσα στις δυο εγγυήτριες δυνάμεις και στις δύο κοινότητες στην Κύπρο", υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στις συνομιλίες, συμμετείχε στη Διάσκεψη των ΗΕ όντας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπροσωπώντας ταυτόχρονα την ελληνοκυπριακή πλευρά".

"Αυτό που θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή είναι μια συνάντηση εδώ των δύο ηγετών με την κ Λουτ για να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει αμφισβήτηση από πλευράς κυβέρνησης για το πρόσωπο της κ. Λουτ και για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της, ο Εκπρόσωπος απάντησε: «όχι βεβαίως. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και χθες διαμηνύσαμε ότι είχε μια πολύ καλή συνάντηση και μια παραγωγική συνομιλία με την κ. Λουτ».

Κληθείς να πει πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρισκόμαστε από τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ακριβώς επειδή είμαστε στην εξέλιξη της διαδικασίας, έχει περάσει κάποιος χρόνος, και επειδή διαρκώς ακούμε να γίνεται συζήτηση μόνο για τη διευρυμένη, γενικευμένη τουρκοκυπριακή θετική ψήφο, για αυτό είναι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει προσπάθειες ούτως ώστε και να αναφερθούμε στο σύνολο των παραμέτρων που έθεσε ο ΓΓ, αλλά και να βρεθεί ένας τρόπος να υπερβούμε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχουμε δρόμο πολύ να διανύσουμε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων».

Εξάλλου σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η τουρκική πλευρά απέρριψε την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «και η κοινή συνάντηση απορρίφθηκε και η ιδέα για να κατατεθούν κάποιες μη δεσμευτικές υπό την αίρεση συμφωνίας τοποθετήσεις πάνω στο πλαίσιο Γκουτέρες. Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να επιμένει δείχνοντας θετική στάση, γιατί ακριβώς ισχύει αυτό που λέμε πάντοτε ότι περισσότερο η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι που θέλει να δει να τερματίζεται η κατοχή με μια συμφωνία που θα μπορεί να δώσει ένα λειτουργικό κράτος».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα