Η ώρα του ύπνου για τα παιδιά

Δεν είναι τυχαίο που οι Αρχαίοι Έλληνες θεοποίησαν τον ύπνο και από τότε πλανάται η φράση «να κοιμηθείς στην αγκαλιά του Μορφέα», του υιού του θεού ύπνου.

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά και βοηθά στη σωματική, ψυχική και πνευματική τους ευεξία. Κατά τη διάρκεια του ύπνου γίνεται η έκκριση ορμονών που συμβάλλουν στο μεγάλωμα ενός παιδιού. Επομένως η εξασφάλιση ικανοποιητικού ύπνου για ένα παιδί αποτελεί ένα από τους βασικούς άξονες της ανατροφής του. Η ώρα του ύπνου σε συνδυασμό με την ώρα του φαγητού πλαισιώνουν το καθημερινό πρόγραμμα ενός παιδιού. Η υιοθέτηση σταθερών,

σωστών συνηθειών πριν τον ύπνο «ιεροτελεστία του ύπνου» είναι η χρυσή τομή για ένα ποιοτικό και ήρεμο ύπνο για το παιδί αλλά και για τους γονείς.

Προετοιμασία για τον ύπνο

Τα παιδί αν και θεωρεί τον ύπνο μια «υποχρέωση» που θα το διακόψει από το ξέφρενο και ανέμελο παιγνίδι του εντούτοις ο ύπνος αποτελεί μια αναπόφευκτη ανάγκη του. Καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου τα περισσότερα παιδιά αρνούνται να πάνε στο κρεβάτι τους και χρειάζεται να δώσετε μάχη για να τα πείσετε να κοιμηθούν. Μη ξεχνάτε όμως ότι στη μάχη το ιδανικό όπλο είναι το φρόνημα. Για αυτό να είστε σταθεροί και τυπικοί στη διαδικασία του ύπνου. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να προσφέρετε στο παιδί σας ένα ποιοτικό και αναζωογονητικό ύπνο.

Συνδέστε τη διαδικασία του ύπνου με ευχάριστες εμπειρίες

Ζευγαρώστε τον ύπνο με ευχάριστα συναισθήματα και όχι με την τιμωρία. Εξηγήστε στο παιδί ότι θα ξεκουραστεί, θα χαλαρώσει και θα ξυπνήσει την άλλη μέρα να παίξει με όρεξη και ζωντάνια. Κάντε το χώρο του δωματίου και του κρεβατιού ελκυστικό με αντικείμενα και σεντόνια που αρέσουν στο παιδί. Συνδέστε τον ύπνο με ένα χαλαρωτικό νανούρισμα, ένα παραμύθι, μια ιστορία, ένα χάδι τρυφερό.

Εισάγετε τη σφαίρα της μάθησης μέσα από τη διαδικασία του ύπνου

Βοηθήστε το παιδί μέσα από τις πλαστές ιστορίες και το παραμύθι να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να απαλλαχτεί από τους φόβους και τις ανασφάλειες. Τα παραμύθια με ήρωες δύσκολο να τα παρακολουθήσουν τα παιδιά κάτω των 2 ετών. Για αυτό στα μικρότερα παιδιά δημιουργήστε πλαστές ιστορίες μέσα από την καθημερινότητα, τις εικόνες και τα πρόσωπα που είναι οικεία για το παιδί.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα