Η παραμονή στο διάστημα αλλάζει το ανθρώπινο σώμα
Η παραμονή στο διάστημα ασκεί σημαντικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα, οι οποίες δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πού οφείλονται και τι σημαίνουν.
Τρεις νέες μελέτες σε αστροναύτες, δείχνουν αλλαγές τόσο στον εγκέφαλό τους όσο και στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου τους, καθώς επίσης μια τάση των κυττάρων τους να ξανανιώσουν.
Η πρώτη έρευνα, η οποία έγινε σε 12 αστροναύτες που ήταν μέλη των πληρωμάτων των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων, καθώς και σε 14 άλλους που πέρασαν ένα εξάμηνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δείχνει τόσο μια αύξηση όσο και μια μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια κινησιολογίας και φυσιολογίας Ρέιτσελ Σίντλερ του Πανεπιστήμιου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Microgravity", εκτιμούν ότι η συρρίκνωση της φαιάς ουσίας οφείλεται στην ανακατανομή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στο διάστημα λόγω έλλειψης βαρύτητας.
Από την άλλη, η αύξηση της φαιάς ουσίας, αφορά κυρίως περιοχές που ελέγχουν την κίνηση των ποδιών και οφείλεται στην πλαστικότητα του εγκεφάλου, ο οποίος προσαρμόζεται σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Και οι δύο αλλαγές -μείωση και αύξηση φαιάς ουσίας- ήταν πιο έντονες στους αστροναύτες του Διαστημικού Σταθμού από ό,τι των διαστημικών λεωφορείων, καθώς οι πρώτοι πέρασαν περισσότερο συνεχόμενο χρόνο στο διάστημα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται μια νέα μελέτη -με χρηματοδότηση από τη NASA- που θα διερευνήσει πόσο διαρκούν οι αλλαγές στον εγκέφαλο και ποιες επιπτώσεις έχουν στις νοητικές και σωματικές λειτουργίες.
Η μελέτη στους δίδυμους αστροναύτες
Μια άλλη έρευνα επιστημόνων των πανεπιστημίου Northwestern και Σικάγο του Ιλινόις, συγκρίνει τις αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου των δίδυμων αστροναυτών Σκοτ και Μαρκ Κέλι της NASA, από τους οποίους ο πρώτος πέρασε σχεδόν ένα χρόνο στο διάστημα (340 μέρες το 2015-2016), ενώ ο δεύτερος -συνταξιούχος πλέον αστροναύτης- είχε συμμετάσχει σε τέσσερις αποστολές διαστημικών λεωφορείων (2001-2011) και είχε παραμείνει συνολικά 54 μέρες στο διάστημα, αλλά εδώ και έξι χρόνια δεν έχει φύγει από τη Γη.
Με χρηματοδότηση της NASA, δέκα ερευνητικές ομάδες μελετούν τα δύο αδέρφια, που -ως δίδυμοι έχουν σχεδόν ταυτόσημο DNA- προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να μελετηθούν οι επιπτώσεις του διαστήματος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Φρεντ Τούρεκ, διαπίστωσαν ότι το μικροβιακό «οικοσύστημα» του εντέρου αλλάζει κατά τα διαστημικά ταξίδια, αλλά επανέρχεται στην προτέρα κατάστασή του μετά την επιστροφή στη Γη. Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές και τι ακριβώς είναι αυτό που επηρεάζει τη σύνθεση του μικροβιώματος των αστροναυτών σε ένα ταξίδι στο διάστημα.
Ίσως, όμως, ακόμη πιο ενδιαφέρον -και απρόσμενο- να είναι κάποιες ενδείξεις ότι η ζωή στο διάστημα μπορεί να αντιστρέφει μια διαδικασία-κλειδί της γήρανσης. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα τελομερή (τα τμήματα του DNA στις άκρες των χρωμοσωμάτων, που προστατεύουν τα κύτταρα και με το πέρασμα του χρόνου μικραίνουν) του Σκοτ Κέλι μεγάλωσαν όσο παρέμεινε στον Διαστημικό Σταθμό, αντίθετα με τα τελομερή του αδελφού του, Μαρκ, που ήταν στη Γη.
Όπως δήλωσε η βιολόγος Σούζαν Μπέιλι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο, οι επιστήμονες περίμεναν το αντίθετο, θεωρώντας ότι η αυξημένη ακτινοβολία του διαστήματος θα είχε φθείρει και γεράσει περισσότερο τα κύτταρα του Σκοτ Κέλι και κατά συνέπεια θα είχε μικρύνει τα τελομερή του.
Μια πιθανή εξήγηση για τη μεγέθυνση των τελομερών είναι ότι κάτι τέτοιο δεν έχει να κάνει με το διάστημα καθεαυτό, αλλά με τη ζωή στον Διαστημικό Σταθμό, όπου οι αστροναύτες ασκούνται εντατικά και καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες.
Όταν ο Κέλι γύρισε στη Γη, τα τελομερή των κυττάρων του άρχισαν πάλι να μικραίνουν. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα μελέτη σε δέκα άλλους αστροναύτες για να διερευνηθεί περαιτέρω το ζήτημα και η οποία θα έχει ολοκληρωθεί το 2018.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι θα γίνει αν επιστρέψουμε στη δραχμή
- Τρεις τροφές που εξουδετερώνουν την άσχημη μυρωδιά στο στόμα
- Μόνο στην Ελλάδα: Κατέστρεψαν το ωραιότερο γκράφιτι της Αθήνας
- Η αποτέφρωση... στα χαρτιά, ο Λουκιανός στη Σόφια
- Νεαρή φοιτήτρια σε κατάσταση αμόκ σκόρπισε τον πανικό στο κέντρο της Καλαμάτας
- Το ρύζι είναι επικίνδυνο αν δεν μαγειρευτεί σωστά
- Γουρούνια κομματιάζουν γιγάντιο πύθωνα
- Ποια εταιρεία ελαστικών εξαπατά Δημοσιογράφους και καταναλωτές;
- «Βουτιά» του υδράργυρου – Καταιγίδες και χιονοπτώσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Έφυγε από τη ζωή ο πρώην ισοβίτης, «Γιουρούκκης»
- Η Άγκυρα ανήγγειλε διεξαγωγή ερευνών στο Αιγαίο
- Η κατάταξη της EuroLeague
- ΠΑΦΟΣ17: Αποχωρεί το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Μακαρίου Γ΄
- Τέλος στις "παρεξηγήσεις" μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας
- Επεισοδιακή σύλληψη 29χρονου στη Λεμεσό
- Πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας: Γειτονικό ντέρμπι
- Πρόγραμμα 23ης αγωνιστικής και τηλεοπτικές μεταδόσεις
- Λάρνακα: Αποκλεισμός από τους αθλητικούς χώρους για 34χρονο
- Βούλιαξε η Λευκωσία από την ξαφνική καταιγίδα (videos /pics)
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Η παραμονή στο διάστημα αλλάζει το ανθρώπινο σώμα
- Πρόγραμμα 23ης αγωνιστικής και τηλεοπτικές μεταδόσεις
- Η Άγκυρα ανήγγειλε διεξαγωγή ερευνών στο Αιγαίο
- Τηλεοπτικοί αγώνες Futsal - αρχή με το αιώνιο ντέρμπι
- Πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας: Γειτονικό ντέρμπι
- Τέλος στις "παρεξηγήσεις" μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας
- Restart στο Τσίρειο
- Βούλιαξε η Λευκωσία από την ξαφνική καταιγίδα (videos /pics)
- Ενωμένες οι ομάδες για τα τηλεοπτικά
- Τα κατοικίδια ζώα αποκτούν τη ψυχοσύνθεση των αφεντικών τους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θρίλερ σε ψηφοφορία στο πρώτο live του «The Voice»
- Κούλογλου: Ο Σόιμπλε σε ρόλο οικονομικού δολοφόνου
- Σπυράκια στο πρόσωπο: Αυτή είναι η καλύτερη φυσική μάσκα
- Πανελλήνιο πρωτάθλημα τένις με αμαξίδιο στο Forty Love
- Δεν πάει Μαδρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Τεχνολογική Ατζέντα της ΕΡΤ3 (video)
- Κρίσιμη συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου – αγροτών
- Αυτά μόνο στην Ελλάδα: Βανδάλισαν το γκράφιτι με την κουκουβάγια που αποθέωναν τα ξένα ΜΜΕ (Photo)
- Τραμπ σε δικαστές των ΗΠΑ: Θα σας δω στο δικαστήριο, η ασφάλειά μας είναι σε κίνδυνο
- Η αποτέφρωση... στα χαρτιά, ο Λουκιανός στη Σόφια