Η πείνα στον κόσμο αυξάνεται ξανά

Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου αναφέρει ότι η πείνα στον κόσμο αυξάνεται ξανά, ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, την οικονομική επιβράδυνση και την ταχεία αύξηση της παχυσαρκίας, εξελίξεις που καταστρέφουν την πρόοδο που είχε σημειωθεί στην καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

αναφέρει ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FΑΟ), πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό, σημειώνοντας ότι σε λίγα χρόνια υπολογίζεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα είναι 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

«Τώρα είναι η ώρα να ξαναπάρουμε τα ηνία. Ο κόσμος μπορεί να επιτύχει την μηδενική πείνα φτάνει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης όλα τα έθνη και όλα τα επαγγέλματα και να ενεργούμε βάσει αποδεικτικών στοιχείων. Το 70% των φτωχών στον κόσμο ζουν σε αγροτικές περιοχές όπου η ζωή των ανθρώπων εξαρτάται από την γεωργία, την αλιεία ή τη δασοκομία. Γι' αυτό η μηδενική πείνα απαιτεί μετασχηματισμό της αγροτικής οικονομίας», προσθέτει.

Όπως συμπληρώνει, «οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν ευκαιρίες για μεγαλύτερες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στη γεωργία, ενισχύοντας παράλληλα προγράμματα κοινωνικής προστασίας για τους ευάλωτους πληθυσμούς και συνδέοντας τους παραγωγούς τροφίμων με τις αστικές περιοχές», σημειώνοντας πως «οι μικροκαλλιεργητές πρέπει να υιοθετήσουν νέες, βιώσιμες γεωργικές μεθόδους για την αύξηση της παραγωγικότητας και του εισοδήματός τους».

Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου αναφέρει ακόμα ότι «η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι 672 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από παχυσαρκία και άλλα 1,3 δισεκατομμύρια άτομα είναι υπέρβαρα», για να προσθέσει πως «η σπατάλη πόρων όπως το νερό, αλλά και των ίδιων των τροφίμων αποτελούν ένα αδιαμφισβήτητο και θλιβερό γεγονός».

«Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο χάνεται το ένα τρίτο περίπου των τροφίμων που παράγονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλιούνται ετησίως στην ΕΕ. Εκτιμάται ότι, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή δεν αναληφθούν δράσεις πρόληψης, η συνολική σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ θα ανέλθει σε περίπου 126 εκατομμύρια τόνους το 2020», συμπληρώνει.

Επίσης, αναφέρει ότι «ο FAO προέβη σε εκτίμηση του κόστους της σπατάλης τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα και διαπίστωσε ότι, επιπλέον του οικονομικού κόστους που εκτιμάται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ ετησίως (που αντιστοιχεί στην αξία των προϊόντων που σπαταλώνται και των επιδοτήσεων που καταβλήθηκαν για την παραγωγή τους), το περιβαλλοντικό κόστος (εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, λειψυδρία και διάβρωση) αγγίζει τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ περίπου».

Καταληκτικά, σημειώνει ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη δεσμεύθηκαν να επιτύχουν τον στόχο του υποδιπλασιασμού έως το 2030 της κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο λιανικού εμπορίου και καταναλωτή και να μειώσουν τις απώλειες τροφίμων σε όλο το μήκος της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού», για να συμπληρώσει ότι «οι μέχρι τώρα προσπάθειες όμως ακόμα δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο».

Keywords
Τυχαία Θέματα