Πόσο κινδυνεύουν οι καταναλωτές από το κρέας με πλαστές σφραγίδες

Στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» μίλησε ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, για τον εντοπισμό αριθμό παράνομα σφαγμένων προβάτων, τα οποία έφεραν πλαστές σφραγίδες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής: Αρχικά, οποιοσδήποτε κτηνοτρόφος ή ζωέμπορας ενδιαφέρεται να σφάξει ένα αριθμό ζώων ενημερώνει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες την ημερομηνία που προτίθεται να μεταφέρει στο σφαγείο τα συγκεκριμένα ζώα και υποβάλλει στο σχετικό έντυπο, στο οποίο αναφέρει τον αριθμό των ζώων και τον αριθμό των ενωτίων. Με την άφιξη

του μεταφορικού μέσου στο σφαγείο γίνεται αντιπαραβολή του αριθμού των ζώων και των ενωτίων με αυτά που γράφονται στο έντυπο διακίνησης.

Στη συνέχεια ακολουθεί ο προ της σφαγής έλεγχος των ζώων για να διαπιστωθεί εάν τα υποφέρουν απ όποια ζωική ασθένεια και ότι είναι κατάλληλα για να σφαγή και παραγωγή κρεάτων.

Μετά τη σφαγή γίνεται ο κρεοσκοπικός έλεγχος κατά τον οποίο οι λειτουργοί, στον οποίο επισκοπούν τα ζώα και εάν εντοπίσουν οποιαδήποτε αλλοίωση κτλ, το αφαιρούν και το απορρίπτουν. Εάν κρίνουν ότι ολόκληρο το ζώο έχει αλλοίωση, το απορρίπτουν ολόκληρο.

Αφού γίνει ο έλεγχος μπαίνουν οι σχετικές σφραγίδες και από εκεί στο ψυγείο και μετά στους καταναλωτές. Εάν δεν περάσουν τα σφάγια από τη συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με τον διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, τότε θεωρούνται ακατάλληλα, ακόμα και εάν δεν έχουν κάποια ζωική ασθένεια.

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για παράνομο σφαγείο αλλά έναν πολίτη που είχε ένα εκτροφείο ζώων και έκανε μια ασκούσε μια παράνομη δραστηριότητα.

Εξήγησε ότι είναι φυσικό ο πολίτης να μην γνωρίζει ποιες σφραγίδες μπαίνουν στο κρέας αλλά τόνισε ότι ο κρεοπώλης γνωρίζει ποιες σφραγίδες υπάρχουν.

Σε ερώτηση πώς λειτουργούσε ο 65χρονος με τις σφραγίδες, ανέφερε ότι έφτιαξε μια σφραγίδα οβάλ που ομοίαζε με αυτή που βάζουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και επιπρόσθετα έβαζε πάνω στα σφάγια μια άλλη τετράγωνη σφραγίδα με δύο γραμμές κενές. Τις παρουσίαζε για να δείξει ότι είναι νόμιμα και σφραγισμένα.

Σε ερώτηση εάν πρέπει ο κόσμος να ανησυχεί, εξήγησε ότι υπάρχει ενδεχόμενο κάποιες παρτίδες να έχουν φτάσει στους καταναλωτές, αλλά το ευτύχημα είναι ότι δεν υπάρχει τώρα κάποια ζωική ασθένεια, που να τα καθιστά ακατάλληλα για σφαγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα