Η περιοχή στην οποία θα είναι συχνότερα τα θανατηφόρα κύματα καύσωνα

Τα θανατηφόρα κύματα καύσωνα στη Νότια Ασία είναι πιθανό να γίνουν πιο συνηθισμένα στο μέλλον, με την έκθεση της περιοχής σε θανατηφόρο θερμικό στρες πιθανότατα να είναι σχεδόν τριπλάσια εάν δεν περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, ανέφεραν ερευνητές.

Η  απειλή θα μπορούσε να μειωθεί στο ήμισυ εάν οι κυβερνήσεις επιτύχουν το στόχο που έχει τεθεί βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, για τον περιορισμό της θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την περίοδο πριν την βιομηχανική εποχή. Αυτό αναφέρουν ερευνητές από την Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση η μελέτη των

οποίων δημοσιεύθηκε αυτή τη βδομάδα.

"Το μέλλον φαίνεται άσχημο για τη Νότια Ασία, αλλά το χειρότερο μπορεί να αποφευχθεί περιορίζοντας τη θέρμανση στο χαμηλότερο δυνατό βαθμό", ανέφερε σε δήλωση ο Moetasim Ashfaq, επιστήμονας του κλίματος στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να έχουν ήδη αυξηθεί περισσότερο από 1 βαθμό Κελσίου, η προσαρμογή στη Νότια Ασία δεν είναι πλέον επιλογή αλλά αναγκαιότητα, σημείωσε.

Η Διακυβερνητική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή ανακοίνωσε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές θέρμανσης του κλίματος πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 45% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010, για να περιοριστεί η θέρμανση κάτω από τους 2C, ο υψηλότερος στόχος για τη θερμοκρασία στη Συμφωνία του Παρισιού.

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε κλιματικές προσομοιώσεις και προέβλεψε αύξηση του πληθυσμού για να εκτιμήσει τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούσαν να βιώσουν επικίνδυνα επίπεδα θερμικής πίεσης σε επίπεδα θέρμανσης 1,5C και 2C. Εξετάζει την προβλεπόμενη "θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα", η οποία αντιπροσωπεύει την υγρασία και τη θερμοκρασία και στοχεύει να αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τι βιώνουν οι άνθρωποι σε μια καυτή ημέρα.

Εμπειρογνώμονες και επιστήμονες της υγείας λένε ότι σε θερμοκρασία 32C η εργασία γίνεται επισφαλής και στους 35C το σώμα δεν μπορεί πλέον να κρυώσει. Εάν η θέρμανση φτάσει αυτούς τους 2C, ο αριθμός των Νοτιοασιατών που εκτίθενται σε μη ασφαλείς θερμοκρασίες θα μπορούσε να αυξηθεί δύο φορές και σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν θανατηφόρα ζέστη, ανέφερε η μελέτη.

Σε μια περιοχή που φιλοξενεί το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ικανότητα των εργαζομένων να καλλιεργήσουν τις σοδειές τους σε περιοχές όπως η Δυτική Βεγγάλη και το Ουτάρ Πραντές στην Ινδία και το Παντζάμπ και το Σιντάν στο Πακιστάν, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι εργαζόμενοι σε πόλεις όπως το Καράτσι, η Καλκούτα, η Βομβάη και η Πεσαβάρ θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν, ιδιαίτερα επειδή πολλοί δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό, σημείωσε η μελέτη. Το Πακιστάν και η Ινδία αντιμετωπίζουν ήδη θανατηφόρα κύματα θερμότητας, με ένα το 2015 να προκαλεί περίπου 3.500 θανάτους, σημείωσε η μελέτη.

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, «χρειάζεται ένα πολιτικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του θερμικού στρες και των προβλημάτων που σχετίζονται με τα κύματα θερμότητας», δήλωσε ο  Lakshmi Kumar, επιστήμονας της ατμόσφαιρας στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας SRM της Ινδίας.

Διαβάστε επίσης: «Παγώνει» απόψε η Κύπρος με μείον πέντε στα ορεινά- Αναλυτικά οι θερμοκρασίες
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η περιοχή στην οποία θα είναι συχνότερα τα θανατηφόρα κύματα καύσωνα,