Η πιστοποίηση του χαλουμιού στον τ/κ Τύπο

Ο αγώνας 12 χρόνων για το χαλούμι δεν πρέπει να πάει χαμένος λένε εμπλεκόμενοι με την παραγωγή και διάθεση του χαλουμιού στα κατεχόμενα στην εφημερίδα Κίπρις, που έχει κύριο πρωτοσέλιδο θέμα την έγκριση χθες από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ του χαλουμιού ως προϊόν γεωγραφικής προέλευσης,

Η Κίπρις σχολιάζει ότι πρέπει να γίνει «κατ’ οίκον εργασία» που αφορά την αύξηση των μικρών ζώων δηλαδή αιγοπροβατοτρόφων, και την προσαρμογή των προτύπων των εταιρειών παραγωγής με εκείνα της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ένωσης κτηνοτρόφων, Μουσταφά Ναϊμογλουλαρι ανέφερε ότι από δω και πέρα πρέπει να κάνουν

σωστή διαχείριση των βημάτων που χρειάζεται να γίνουν και πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος από τα αιγοπρόβατα.

Ο κ. Ναϊμογουλαρί είπε ότι δεν γνωρίζουν ποιος θα ασκεί τον υγειονομικό έλεγχο του χαλουμιού. Πρόσθεσε ότι στις συζητήσεις με την ΕΕ είχαν ενημερωθεί ότι τον έλεγχο του χαλουμιού θα κάνει η Bureau Veritas, λέγοντας ότι η «νότια Κύπρος» ήθελε να διορίσει η ίδια την εταιρεία που ασκούσε αυτόν τον έλεγχο. Αλλά, συνέχισε, οι αρμόδιοι της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι ο έλεγχος θα γίνεται από την ίδια εταιρεία. Ουτε οι νομικοί τους σύμβουλοι, είπε, ούτε οι αρμόδιοι έχουν ενημέρωση ποια θα είναι αυτή η εταιρεία που θα κάνει τον έλεγχο (σε συνεργασία με την veritas) και αυτό πρέπει να το μάθουν, όπως είπε.

Για την προσαρμογή των προτύπων των εταιρειών παραγωγής, ο ίδιος ανέφερε ότι ζήτησαν βοήθεια και στήριξη από την ΕΕ, όπως η Ένωση έπραξε και για τους Ε/κ. Το επόμενο διάστημα και μέχρι το 2024, είπε, θα πρέπει να υπάρξει αυτή η στήριξη ώστε η παραγωγή να πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Ανέφερε δε ότι ζήτησαν όπως η περίοδος προσαρμογής παραταθεί γι’ αυτούς μέχρι το 2034.

Το ποσοστό του γάλακτος από τα αιγοπρόβατα καθορίστηκε στο 51% και αυτό είναι πολύ υψηλό, συνέχισε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων λέγοντας ότι οι Ε/κ εδώ και 10 χρόνια έχουν κάνει μια προεργασία γι’ αυτό. Σημείωσε δε ότι ο «καβγάς στο νότο» για το θέμα της ποσόστωσης αφορά και το κόστος και την τιμή του χαλουμιού, γιατί «αυξάνοντας την ποσότητα γάλακτος από τα αιγοπρόβατα σημαίνει αυξάνεις και την τιμή του χαλουμιου».

«Εμείς είμαστε αυτή τη στιγμή στο 5 – 10%. Το να αυξήσεις αυτό το ποσοστό από τη μια μέρα στην άλλη, δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται χρόνος. Χρειάζεται να φέρεις περισσότερα ζώα», πρόσθεσε. Αυτή τη στιγμή, είπε, στα κατεχόμενα υπάρχουν 294.000 αιγοπρόβατα και 3.700 παραγωγοί αιγοπροβάτων, οι οποίοι θα χρειαστούν στήριξη.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου μηχανικών τροφίμων, Σιντίκα Τζιαν ανέφερε ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ έχει φέρει στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας τροφίμων και πως το σύστημα της ΕΕ γι αυτό το θέμα πρέπει να εφαρμοστεί και στα κατεχόμενα. Κάλεσε για το λόγο αυτό, όλους τους αρμόδιους φορείς στα κατεχόμενα, να προχωρήσουν άμεσα σε ό,τι τους αναλογεί, είτε πρόκειται για «νομοθετικές ρυθμίσεις» είτε για αυστηρούς ελέγχους.

Διαβάστε επίσης 

Υπ. Γεωργίας: Η κατοχύρωση του χαλουμιού μπορεί να φέρει τεράστια οφέλη

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα