Καραγιάννης: Έτσι θα κάνουμε Πάσχα- Ποιες χαλαρώσεις προτείνουν οι ειδικοί

Για τις ενδεχόμενες χαλαρώσεις μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Αρχικά, εξήγησε ότι η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, με κατά μέσο όρο τα 350 κρούσματα, αριθμός ο οποίος είναι αρκετά υψηλός για να επαναπαυτούμε.

Πρόσθεσε ότι «εάν ανοίξουν τα δημοτικά και τα γυμνάσια, οι χαλαρώσεις θα είναι τέτοιες

που να μην υπάρξει επιβάρυνση. Θα υπάρξει μία περίοδος δύο εβδομάδων επιτήρησης της κατάστασης, η οποία εάν είναι καλή θα επιτρέπει χαλαρώσεις από τα μέσα Απριλίου».

Όσον αφορά στην αύξηση των sms, απάντησε ότι «είναι κάτι που είδαμε θετικά, εναπόκειται να δούμε εάν θα υιοθετηθεί από το Υπουργικό».

Σε σχέση με την ανησυχία του ανοίγματος της εστίασης και των καρναβαλιών, απάντησε ότι «τον τελευταίο καιρό παρακολουθούσαμε το ποσοστό θετικότητας και είναι γενικά αποδεκτό ότι στη Λεμεσό καταγράφηκε μια σταδιακή πτώση από το 1,6 στο 0,65. Χθες αυξήθηκε αλλά ελπίζω να είναι παροδικό. Ήμασταν σε μια περίοδο που βλέπαμε αυτή την πτώση και ίσως η οποιαδήποτε ατασθαλία που να έχει δώσει κάποια θετικά κρούσματα να χάθηκε στο γεγονός ότι εξισορροπήθηκαν τα πράγματα. Αλλά δεν ήταν η μεγάλη έξαρση που θα μπορούσε να προκύψει από μια τέτοια χαλάρωση. Φυσικά πρόκειται για εξωτερικούς χώρους και οι ιδιοκτήτες διαφυλάσσουν την εφαρμογή των πρωτοκόλλων και ελπίζω να συνεχίσει η κατάσταση και εάν όλα πάνε καλά σε συνάρτηση με τους εμβολιασμούς στα μέσα του Απρίλη να έχουμε περισσότερες χαλαρώσεις».

Ερωτηθείς εάν θα γιορτάσουμε το Πάσχα, είπε ότι «είναι κάτι που βάλαμε υπόψη μας και θα συζητηθεί επιπλέον αύριο. Θεωρώ ότι το Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρσι. Το πόσο καλύτερο θα εξαρτηθεί από εμάς, τι θα γίνει από τώρα μέχρι τότε. Δεν θα είναι οι μαζικές διασκεδάσεις, πρέπει όλα να γίνουν με μέτρο».

Σε σχέση με τα γυμναστήρια, είπε ότι «λόγω της κόπωσης που παρατηρείται στον κόσμο, η ψυχολογία του κόσμου χρειάζεται κάποιο καταπραϋντικό, έτσι θα μπορούσε να αυξηθεί ο αριθμός που μπορούν να πηγαίνουν στα γυμναστήρια, κολυμβητήρια, σε κάποιες αθλητικές δραστηριότητες και ίσως στα φροντιστήρια».

Εξήγησε ότι «δεν θα δούμε πτώση όσο ανοίγουμε πράγματα. Πρέπει να υπάρξει επιφύλαξη, επιτήρηση και εφαρμογή των μέτρων».

Διαβάστε επίσης: 

Αλλάζει όνομα το εμβόλιο της AstraZeneca

Μια ανάσα από τις αποφάσεις – Ποια τα σενάρια για τις νέες χαλαρώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα