«Η Τουρκία προσβάλλει την ΕΕ»

Επιστολή της Ελένης Θεοχάρους προς Κάτι Πίρι και έμμεση απάντηση προς τον ΜποσκίρΤονίζει ότι εάν υπάρχει απομόνωση, αυτή αφορά τους Ελληνοκυπρίους, από τους οποίους ο τουρκικός στρατός κατοχής αφαιρεί την ελεύθερη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, στο βόρειο τμήμα της ΚύπρουΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ φέρουν την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών, τόνισε η ΕυρωβουλευτήςΗ Τουρκία αποδεικνύει με τη στάση της ότι φέρει την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών και ότι δεν θέλει λύση,

αλλά διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιβολή των διχοτομικών της σχεδίων, για να ελέγχει την περιοχή μας, γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά. Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή της προς την Εισηγήτρια της έκθεσης αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής πορείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κάτι Πίρι, η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους.

Η επιστολή εστάλη με αφορμή τουρκική επιστολή, η οποία προέρχεται από τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποσκίρ και απευθύνεται προ την κ. Πίρι. Στην επιστολή του, ο κ. Μποσκίρ θεωρεί εκ νέου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «εκλιπούσα», ότι οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται σε απομόνωση και ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Στόχος της τουρκικής πλευράς είναι ο επηρεασμός της εισηγήτριας, προκειμένου να δεχθεί απαράδεκτες τροπολογίες στην έκθεση αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας.Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοίΣτην επιστολή της, η κ. Θεοχάρους καταρρίπτει έναν προς έναν τους ισχυρισμούς της τουρκικής πολιτικής. Χαρακτηρίζει προσβλητική την τουρκική στάση τόσο για την ίδια, που εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για την ΕΕ. Για να τεκμηριώσει νομικά και πολιτικά τη θέση της, παραπέμπει στα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπογραμμίζει ότι με βάση το Πρωτόκολλο 10 και την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στο νησί και ότι, εάν υπάρχει απομόνωση, αυτή αφορά τους Ελληνοκυπρίους, από τους οποίους ο τουρκικός στρατός κατοχής αφαιρεί την ελεύθερη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.Μέσα σε μια νύχταΗ κ. Θεοχάρους προσθέτει ταυτοχρόνως ότι, αν οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται σε απομόνωση, η ευθύνη βαραίνει τον στρατό κατοχής, ο οποίος, όπως σημειώνει, εάν αποχωρήσει από το νησί, το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί σε μια νύχτα με τις εγγυήσεις των αρχών, των αξιών, καθώς και των νόμων της ΕΕ. Αυτό το θέμα, τονίζει η Ευρωβουλευτής, είναι συναφές με την πρόταση της Κυβέρνησης για την επιστροφή της Αμμοχώστου, την οποία απορρίπτει η τουρκική πλευρά.

Σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων, επισημαίνεται στην επιστολή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και ότι η Τουρκία, με την παρουσία του «Μπαρμπαρός» και του πολεμικού της στόλου, δημιουργεί κλίμα έντασης και οδηγεί τις συνομιλίες και τη λύση σε ναυάγιο.Βλέπει θετικές εξελίξειςΠάντως, ο Μποσκίρ εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό την επόμενη περίοδο. Είπε, μάλιστα, ότι το Κυπριακό πλησιάζει σε μια κατάσταση που μπορεί να επιλυθεί. Μιλώντας από την Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι η τελευταία δήλωση του Φεβρουαρίου περιέχει και τα στοιχεία της λύσης από μιαν άποψη. Υποστήριξε ότι σήμερα η λύση του Κυπριακού είναι πιο εύκολη από την επίλυση του Συριακού, του Ουκρανικού και του Παλαιστινιακού, και πως οι παράμετροί του είναι πιο ξεκάθαρες.Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου που βρέθηκαν στην Κύπρο προκάλεσαν πρόβλημα και πρόσθεσε πως μπορεί να μην υπάρχουν τόσα αποθέματα όσο ανακοινώθηκε. Ο Βολκάν Μποζκίρ υποστήριξε πως ο πιο κατάλληλος τρόπος για μεταφορά του φυσικού αερίου είναι μέσω Τουρκίας, προσθέτοντας ότι αυτό θα ωφελήσει όλους. «Νομίζω ότι την επόμενη περίοδο θα δούμε πιο θετικές εξελίξεις. Δεν υπάρχει κάτι παράλογο σε αυτά που λέμε. Χωρίς να υπάρξει συμφωνία με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι δυνατόν να αποσύρουμε το πλοίο», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα