Η Τριμερής του Βερολίνου ήταν ένα θετικό βήμα, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Τη θέση ότι η τριμερής του Βερολίνου ήταν ένα θετικό βήμα, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλοκ, αναφερόμενος παράλληλα και στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ολλανδό ομόλογό του συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, οι εξελίξεις στο

Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η τριμερής του Βερολίνου, όπου επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για τη λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ήταν ασφαλώς ένα θετικό βήμα. Προσβλέπουμε στη συνέχιση των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας ωστόσο την κρισιμότητα των ενεργειών της Τουρκίας.

«Αναφέρομαι στις παράνομες ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει καταδικάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρύτερη στάση της ως προς τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», τόνισε ο κ. Δένδιας. Παράλληλα, σημείωσε ότι με το κ. Μπλοκ συζήτησαν και για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο η γείτονα χώρα διαχειρίζεται το μεταναστευτικό.
 
«[Υ]πογράμμισα στον ομόλογό μου την εργαλειοποίηση από την πλευρά της Τουρκίας του μεταναστευτικού, μιας δηλαδή ανθρωπιστικής και πανευρωπαϊκής πρόκλησης, για την εξυπηρέτηση δικών της σκοπιμοτήτων», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Σημείωσε, επίσης, ότι Ελλάδα και Ολλανδία αναγνωρίζουν την ανάγκη να στηριχθεί η Τουρκία στην αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης του μεταναστευτικού, ωστόσο απαιτείται και «ανάλογη υπευθυνότητα από την πλευρά της ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων και τη συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες», όπως είπε ο κ. Δένδιας.

Ως προς το ζήτημα της συμφωνίας οροθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι κάθε απόπειρα για μια τέτοιου είδους συμφωνία είναι «τελείως αδόκιμη, για να μην πω εκτός κάθε λογικής».

«[Ο] Λίβυος Υπουργός Εξωτερικών όταν τον συνάντησα στη Νέα Υόρκη δεν αρνήθηκε ότι υπήρχαν τουρκικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση – να υπάρξει καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Θα πρέπει να σας πω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί βεβαίως κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, χαρακτηρίζοντας ως κίνηση «στα όρια της φαιδρότητας» οποιαδήποτε απόπειρα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί.

Τέλος, ερωτηθείς για το ζήτημα της επιστολής του Μονίμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη για τα δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι πρόκειται για ισχυρισμούς που η Τουρκία έχει διατυπώσει και στο παρελθόν.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα ήδη εξέδωσε ανακοίνωση με τη οποία απορρίπτει πλήρως «με την πιο καθαρή και αυστηρή γλώσσα τους τουρκικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι και παντελώς ανεδαφικοί», όπως είπε.

«Η Ελλάδα θα απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς με τον δέοντα τρόπο, με αναλυτική απάντηση, την οποία θα στείλουμε σε Ηνωμένα Έθνη, σε όλα τα κράτη της Γενικής Συνέλευσης και σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι και το δικό της συμφέρον είναι να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και να ενθαρρύνει για την επίλυση του Κυπριακού. Οτιδήποτε άλλο πράττει νομίζω είναι εις βλάβη των συμφερόντων και των δικών της και της τουρκικής κοινωνίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα