Η Βουδαπέστη ματαίωσε σύνοδο των ΥΠΑΜ της ομάδας του Βίσεγκραντ

Μια σύνοδος της ομάδας του Βίσεγκραντ, που είχε προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη, στη Βουδαπέστη, ματαιώθηκε μετά την απόφαση των υπουργών Άμυνας της Πολωνίας και της Τσεχίας να μην συμμετάσχουν σ' αυτήν εξαιτίας των δεσμών της Ουγγαρίας με το Κρεμλίνο.

«Μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας της λεγόμενης ομάδας V4 θα πραγματοποιηθεί σε κατοπινή ημερομηνία», ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το ουγγρικό υπουργείο Άμυνας χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Νωρίτερα ο πολωνός υπουργός Μάριους Μπλάζακ είχε ανακοινώσει πως «δεν θα πάει» στη Βουδαπέστη. Η τσέχα ομόλογός του Γιάνα Τσερνότσοβα είχε επίσης δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα μεταβεί στη Βουδαπέστη.

«Έχουν εκλογές την ερχόμενη εβδομάδα και δεν είναι σωστό να συμμετέχω στην εκστρατεία», εξήγησε, αναφερόμενη στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 3 Απριλίου στην Ουγγαρία.

«Πάντα υποστήριζα τη V4 και είμαι αληθινά απογοητευμένος που οι ούγγροι πολιτικοί βρίσκουν τώρα ότι το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο είναι πιο σημαντικό από το ουκρανικό αίμα», είπε η υπουργός.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Μπλάζακ να μην μεταβεί στη σύνοδο, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου κόμματος Νέα Αριστερά, ο Κρίστοφ Γκαβκόβσκι, εξέφρασε την ικανοποίησή του γι' αυτή. «Είναι πολύ καλό το ότι δεν θα πάει εκεί. Οι Ούγγροι πρέπει να τιμωρηθούν για τη θέση τους, που είναι φιλορωσική», δήλωσε.

Το γραφείο της αυστριακής υπουργού Άμυνας Κλάουντια Τάνερ, η οποία ήταν προσκεκλημένη στη σύνοδο, επιβεβαίωσε επίσης τη ματαίωσή της, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

Στην Ομάδα του Βίσεγκραντ (V4), η οποία ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια μεσούσης της μετακομμουνιστικής μετάβασης, μετέχουν η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Οι χώρες αυτές της κεντρικής Ευρώπης, μέλη του ΝΑΤΟ, υπήρξαν ιδιαίτερα δραστήριες στη διάρκεια της «μεταναστευτικής κρίσης» του 2015, αρνούμενες το σύστημα των ποσοστώσεων για την κατανομή ενός μέρους των προσφύγων, το οποίο προτεινόταν από τις Βρυξέλλες.

Όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε στην επιφάνεια τις διαφορές στους κόλπους της συμμαχίας, καθώς ο ούγγρος ηγέτης Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος πρόσκειται στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, θέλει να παραμείνει έξω από τη σύγκρουση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα