Η Βουλή απέρριψε την αναπομπή ΠτΔ για κατοχύρωση του επαγγέλματος φωτογράφου

Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε με πλειοψηφία την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο νόμο «Περί των Προϋποθέσεων Εγγραφής Φωτογράφων σε Επαγγελματικό Μητρώο και περί Συναφών Θεμάτων του 2020». Εναντίον της αποδοχής τάχθηκαν 32 βουλευτές και υπέρ 15.



Με τον αναπεμφθέντα νόμο επιδιώκεται η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ρύθμιση και κατοχύρωση του επαγγέλματος του φωτογράφου και η θέσπιση ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου, ώστε να διασφαλίζεται ότι ο χειρισμός και η επεξεργασία φωτογραφικού υλικού

γίνεται από επαγγελματίες φωτογράφους και ότι οι φωτογραφίες, ιδιαίτερα αυτές που απεικονίζουν ανήλικα άτομα, δεν χρησιμοποιούνται σε παράνομες δραστηριότητες.

Οι λόγοι της αναπομπής του υπό αναφορά νόμου, όπως αυτοί αναφέρονται στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής είναι μεταξύ άλλων η παραβίαση του άρθρου 25 του Συντάγματος το οποίο διασφαλίζει την ελευθερία του δικαιώματος άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος ή απασχόλησης σε οποιαδήποτε απασχόληση, εμπόριο ή επικερδή εργασία.
      
Σημειώνεται, επίσης, ότι η προστασία των ανηλίκων και η παράνομη διακίνηση φωτογραφικού υλικού διασφαλίζεται από άλλες νομοθεσίες που επιβάλλουν σοβαρές ποινικές κυρώσεις.

Αναφέρεται, επίσης, ότι παραβιάζεται το άρθρο 80 του Συντάγματος που προβλέπει ότι καμία πρόταση νόμου που συνεπάγεται αύξηση των εξόδων που προβλέπονται από τον Προϋπολογισμό δεν δύναται να υποβληθεί από βουλευτή. Όπως αναφέρεται, στην συγκεκριμένη περίπτωση η δημιουργία ενός νέου Συμβουλίου Εγγραφής Φωτογράφων με τον υπό αναπομπή Νόμο θα αυξήσει τα έξοδα του Κράτους, γιατί η λειτουργία του Συμβουλίου αυτού συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, την στέγασή του, την πρόσληψη προσωπικού και λειτουργικά έξοδα. Αυτά τα έξοδα, αναφέρεται, θα είναι αδύνατο να καλυφθούν από το Ταμείο του Συμβουλίου, το οποίο θα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο κατά την εγκαθίδρυση και λειτουργία του Συμβουλίου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι παρόλο που ο ΔΗΣΥ υπερψήφισε το νόμο αν αυτός κρίνεται αντισυνταγματικός, τότε δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα δεχτεί την αναπομπή και είναι πρόθυμοι να καταθέσουν μια νέα πρόταση που να είναι  συνταγματική. 

Ο εκ των εισηγητών, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι η πρόταση νόμου αυτή είχε συζητηθεί στη Βουλή για οκτώ συνεχόμενα χρόνια και έγινε προσπάθεια να προστατευθούν οι φωτογραφιζόμενοι, μετά και τα γεγονότα με τον υποτιθέμενο φωτογράφο. Πρόσθεσε ότι τα όσα αναφέρονται στην αναπομπή δεν μπορεί να τα δει κανείς με σοβαρότητα και διερωτήθηκε που υπάρχει αντισυνταγματικότητα, αφού δεν καταγράφεται η υποχρέωση της Κυβέρνησης να καλύπτει το κόστος του Συμβουλίου Φωτογράφων. Όσον αφορά την παραβίαση του άρθρου 25, είπε ότι έχουν εισαχθεί τέτοιες πρόνοιες που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι ούτε το κόμμα του θα κάνει δεχτή την αναπομπή, αφού είναι αναιτιολόγητη και περιλαμβάνει ασάφειες.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι είναι πρωτοφανές η Κύπρος να αποτελεί εξαίρεση στο τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν νόμους που έρχονται να προστατεύσουν τα επαγγέλματα.

Ο βουλευτής της «Αλληλεγγύης» Μιχάλης Γιωργάλλας τάχθηκε επίσης εναντίον της αναπομπής, αναφέροντας ότι εν μέσω πανδημίας υπάρχει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη να υπάρξουν πλαίσια επαγγελματικών δεξιοτήτων για να δίνεται στήριξη στους καλλιτέχνες.

Ως εκ των εισηγητών του αναπεμφθέντος νόμου, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι η Βουλή  έχει τεκμηριώσει την ανάγκη δημιουργίας ενός οργάνου που να ελέγχει και να εγγράφει τους φωτογράφους όπως άλλα επαγγέλματα και ανέφερε ότι η στάση του Προέδρου είναι εγκλωβισμένη σε ιδεολογικά στεγανά περί φιλελευθεροποίησης των επαγγελμάτων. Ανέφερε επίσης ότι κάποιος χρησιμοποιώντας ψευδώς την ιδιότητα του φωτογράφου παγίδευε και δολοφονούσε γυναίκες. Ανέφερε επίσης ότι δεν καταλαβαίνει πώς παραβιάζεται το άρθρο 80 του Συντάγματος και πώς αυξάνεται το διοικητικό κόστος για ένα ταμείο που ίσως χρειαστεί κρατική στήριξη.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εξέφρασε την έκπληξή του για την αναπομπή του νόμου την ώρα που ο καλλιτεχνικός κόσμος συνεργάζεται με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για το καθεστώς του καλλιτέχνη που προνοεί εγγραφή των καλλιτεχνών σε παρόμοια σωματεία, ώστε να είναι κατοχυρωμένοι επαγγελματικά και είπε ότι η αναπομπή αναποδογυρίζει το συγκεκριμένο σκεπτικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Η Επ. Εργασίας ζήτησε το νόμο για εγγραφή φωτογράφων σε επαγγελματικό μητρώο

Αναπέμφθηκε ο νόμος για την εγγραφή φωτογράφων σε επαγγελματικό μητρώο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλή, ΠτΔ,vouli, ptd