Η Ζαχάροβα κατηγορεί την Αθήνα για αντιρωσική παραπληροφόρηση

Η ηγεσία της Ελλάδας θυσιάζει την κοινή ιστορική κληρονομιά για χάρη ασαφών και αμφίβολων στόχων, λέει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, υποστηρίζει με σχόλιό της, που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι «αναπτύσσεται στην Ελλάδα μια πρωτοφανής εκστρατεία για την δυσφήμιση της πολιτικής της Ρωσίας».

«Ανώτατοι αξιωματούχοι

των Αθηνών επιτρέπουν στον εαυτό τους προσβλητικές κατηγορίες εναντίον της χώρας μας και της ηγεσίας της, κυριολεκτικά συναγωνίζονται σε αυτό με τους ομοϊδεάτες τους. Υποκριτικά μιλούν για “απρόκλητη επίθεση” ως προς την Ουκρανία, για την πρώτη από τον καιρό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου “μαζική εισβολή” κ.ο.κ.», ισχυρίζεται η Μ. Ζαχάροβα με δήλωσή της, που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Θα υπενθυμίσουμε ότι με τις προσπάθειες πρωτίστως των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους όλες τις τελευταίες δεκαετίες, ο κόσμος συγκλονίζεται από πολέμους και συγκρούσεις, όπως οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας το 1999, οι επιχειρήσεις στο Ιράκ, την Συρία, την Λιβύη, το Αφγανιστάν. Για τον τεράστιο αριθμό θυμάτων και τα βάσανα των λαών των χωρών αυτών ουδείς δεν έδωσε τελικά λόγο», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ και προσθέτει: «Σήμερα μένουν στη σκιά του νέου κύματος αντιρωσικής κριτικής τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο ήρθε στην εξουσία ως αποτέλεσμα του αιματηρού πραξικοπήματος του 2014. Αποσιωπάται ότι για την ελεύθερη επανένωσή τους με την Ρωσία, η Κριμαία και η Σεβαστούπολη πλήρωσαν με γενικό αποκλεισμό και δυτικές κυρώσεις. Στο πολιορκημένο Ντονμπάς, συνεπεία των εκδικητικών επιχειρήσεων των Ουκρανών νεοναζί, τα τελευταία οκτώ χρόνια σκοτώθηκαν περισσότεροι από 14 χιλιάδες άμαχοι και στους Ρώσους προτάθηκε εν γένει να ξεκουμπιστούν από το έδαφος της Ουκρανίας. Όσο για το τι σημαίνουν τα καθημερινά πυρά, μεταξύ άλλων μπορούν να μιλήσουν οι Έλληνες που διαμένουν στο έδαφος των (σ.σ. αυτοαποκαλούμενων) Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ».

«Η ΕΕ προτίμησε σιωπηρά να παρατηρεί την εξολόθρευση του αμάχου πληθυσμού του Ντονμπάς, έγινε συνεργός της πολυετούς γενοκτονίας των κατοίκων της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Τώρα η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, οριστικά στρατεύθηκε ως δικηγόρος του καθεστώτος του Κιέβου, ενώ η καλλιεργούμενη από τις κυβερνήσεις της ρωσοφοβική υστερία έφθασε το σημείο βρασμού. Σε αυτή την βάση υιοθετούνται βαθιά λανθασμένες, εγκληματικές αποφάσεις, μεταξύ άλλων και για την αποστολή στην Ουκρανία όπλων, που τελικά θα στραφούν και εναντίον των ειρηνικών κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, τους οποίους τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα χρησιμοποιούν ως ζωντανές ασπίδες και ήδη υπήρξαν θύματα αυτής της απάνθρωπης τακτικής», ισχυρίζεται στο σχόλιό της η κα Ζαχάροβα.

«Στο όνομα των συλλογικών δυτικών σχεδίων να πληγεί η Ρωσία με κάθε μέσο, θυσιάζεται η κοινή λογική. Ενσυνείδητα καταστρέφονται οι διμερείς δεσμοί, και οι ελληνορωσικές σχέσεις, δυστυχώς, δεν αποτελούν εξαίρεση. Η Αθήνα υποστηρίζει δραστήρια το καθεστώς των κυρώσεων της ΕΕ. Μας αποδίδουν “ενεργειακό εκβιασμό”, διακηρύσσουν ως στόχο την τάχιστη απόρριψη του ρωσικού φυσικού αερίου, η αδιάκοπη ροή του οποίου κατά την διάρκεια δεκαετιών αποτελεί παράγοντα σταθερότητας του τοπικού ενεργειακού τομέα. Για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες σύμφωνα με τη συλλογική απόφαση των Βρυξελλών έκλεισαν οι ελληνικοί αιθέρες. Δόθηκε εντολή να διακοπεί η συνεργασία μαζί μας στον τομέα του πολιτισμού, να ακυρωθούν τα “κοινά αφιερωματικά” έτη. Ακούγονται παροτρύνσεις να διακοπεί πλήρως κάθε συνεργασία.

Ουσιαστικά, για χάρη ασαφών και αμφίβολων στόχων, η ηγεσία της Ελλάδας είναι έτοιμη να μηδενίσει εκείνη ακριβώς την κοινή ιστορική κληρονομιά, την οποία μόλις χθες ακόμη ονόμαζε φυσικό της πλεονέκτημα στην συνεργασία με τη Ρωσία», υποστηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ και καταλήγει: «Ο χρόνος θα βάλει τα πάντα στη θέση τους, θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος την κρίσιμη στιγμή έδειξε έλλειψη διορατικότητας, έκανε λανθασμένη επιλογή. Πιστεύουμε ότι οι προαιώνιοι δεσμοί που συνδέουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας θα αντέξουν και αυτή την δοκιμασία».

Keywords
Τυχαία Θέματα