Ιράκ:"Θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι"

Μέσα στα βομβαρδισμένα ερείπια ενός αρχαίου τόπου, ιερού για χριστιανούς και μουσουλμάνους στη Μοσούλη, ο ιρακινός βιολονίστας Αμίν Μουκντάντ έδωσε μια μικρή συναυλία χθες στην πόλη, από την οποία αναγκάστηκε να φύγει μετά την εισβολή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Καθώς ο Μουκντάντ έπαιζε κομμάτια που είχε συνθέσει κρυφά ενώ ζούσε υπό τον αυστηρό έλεγχο των τζιχαντιστών, εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονταν από τις δυτικές περιοχές της Μοσούλης, όπου οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις πολεμούν το ΙΚ για τον έλεγχο

της περιοχής.

"Αυτό είναι ένα μέρος για όλους, όχι μόνο για μια κλίκα. Το ΙΚ δεν εκπροσωπεί θρησκεία, αλλά μια ιδεολογία που καταστέλλει την ελευθερία", δήλωσε ο βιολονίστας στο Reuters. "Κάθε τι σχετικό με το ΙΚ, είναι λάθος".

Ο 28χρονος Μουκντάντ εγκατέλειψε τη Μοσούλη όταν ένα βράδυ οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στο σπίτι του, κατάσχεσαν τα μουσικά όργανα και ορκίστηκαν να τον τιμωρήσουν, θεωρώντας ότι οι μελωδίες του παραβιάζουν τη σκληροπυρηνική γραμμή με την οποία ερμηνεύουν το σουνιτικό Ισλάμ. Εκείνος διέφυγε στη Βαγδάτη, όπου συνεχίζει να διαμένει.

Η ωριαία συναυλία σηματοδότησε την πρώτη επιστροφή του βιολονίστα στην πόλη που κατακλύσθηκε από τους τζιχαντιστές το 2014. Ο Μουκντάντ δήλωσε ότι διάλεξε τον Τάφο του Ιωνά ή το Τζαμί του Προφήτη Γιούνις, όπως οι μουσουλμάνοι ονομάζουν τον χώρο, για να συμβολίσει την ενότητα.

"Θέλω να επωφεληθώ από την ευκαιρία για να στείλω στον κόσμο ένα μήνυμα καταδίκης της τρομοκρατίας και όλων των ιδεολογιών που περιορίζουν την ελευθερία, αναδεικνύοντας την ομορφιά της μουσικής. Οποιοσδήποτε αντιτίθεται στη μουσική, είναι φρικτός".

Ο βιολονίστας ενημέρωσε για τον τόπο και τον χρόνο της συναυλίας με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -μια τολμηρή κίνηση στην ανατολική Μοσούλη- τη στιγμή που οι τζιχαντιστές ελέγχουν ακόμη την Παλιά Πόλη στις όχθες του ποταμού Τίγρη.

Στρατιώτες φρουρούσαν τον χώρο της συναυλίας, κοντά στα ερείπια της αρχαίας Νινευή. Στην αρχή δεν επέτρεπαν την πρόσβαση, λέγοντας ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του κοινού, γιατί από κοντινή περιοχή είχε ακουστεί έκρηξη ρουκέτας. Στη συνέχεια κάμφθηκαν και απόλαυσαν τη μουσική μαζί με το κοινό.

"Η παράσταση ήταν κάτι σαν όνειρο", δήλωσε η Ταχάνι Σάλεχ, η οποία ως γυναίκα αναγκάστηκε από τους τζιχαντιστές να σταματήσει τις πανεπιστημιακές της σπουδές. "Ήθελα να σταλεί ένα μήνυμα, ότι ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει τη ζωή στη Μοσούλη. Βλέπετε όλη αυτή την καταστροφή, αλλά, εμείς, ακόμη εξακολουθούμε να επιδιώκουμε την ευτυχία και τη χαρά της μουσικής", τόνισε.

Για το Ισλαμικό Κράτος, η ψυχαγωγία είναι απαγορευμένο αγαθό. Ωστόσο, ο Ιρακινός βιολονίστας, αψηφώντας τους τζιχαντιστές, όσο ζούσε στη Μοσούλη συνέχισε να παίζει στο σπίτι μόνος ή σιγά μέσα σε στενό κύκλο μουσικών, κλείνοντας τα παράθυρα για να μην εντοπιστεί.

"Σταμάτησα να παίζω γιατί φοβόμουν πολύ, αλλά ο Αμίν συνέχισε", δήλωσε ο Χάκαμ Ανας, ένας από τους φίλους του που ίδρυσε μια μουσική λέσχη μαζί με τον βιολονίστα. "Προσπαθήσαμε να τον πείσουμε ότι εύκολα μπορούν να τον σκοτώσουν, αλλά αυτός συνέχιζε να παίζει".

'Ενδειξη για το πόσο τρομοκρατημένοι παραμένουν οι κάτοικοι της Μοσούλης έξι μήνες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την πόλη: μόλις 20 άνθρωποι, κυρίως νεαροί άνδρες, παρακολούθησαν τη συναυλία. "Αυτό είναι που χρειαζόμαστε εμείς οι νέοι", δήλωσε ένας μεταξύ αυτών.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα