Ίσως να είναι αδύνατο να περιοριστεί η παγκόσμια διασπορά του κορονοϊού

Ίσως να είναι αδύνατο να περιοριστεί ο νέος κορονοϊός, σύμφωνα με ειδικούς, οι οποίοι προειδοποιούν για συνεχή παγκόσμια διασπορά του.

Σύμφωνα με άρθρο της Helen Branswell που δημοσιεύθηκε στο «STAT» και το «Scientific American», ο νέος ιός μπορεί να διαδοθεί με τέτοιο συστηματικό τρόπο σε όλο τον κόσμο που στο τέλος θα μπει στην κατηγορία των κοινών αναπνευστικών ιών που προσβάλλουν τους ανθρώπους.

Η Δρ Allison McGeer, ειδική στις μεταδοτικές ασθένειες με έδρα το Τορόντο, είπε πως όσο περισσότερα γνωρίζουμε

για τον ιό, τόσο αυξάνεται η πεποίθηση πως η μετάδοση του δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί με μέτρα δημοσίας υγείας. Η McGeer είχε η ίδια κολλήσει τον ιό SARS το 2003 και είχε συνδράμει την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να ελέγξει τον ιό MERS. Πρόσθεσε πως είναι αδύνατον ακόμα να προβλέψουμε την πραγματική έκταση του ιού, αλλά θα δημιουργήσει προκλήσεις για τις υπηρεσίες υγείας.

Οι δυσοίωνες αποτιμήσεις προέρχονται από ερευνητές και ειδικούς σε θέματα μεταδοτικών ασθενειών που αναλύουν την δυναμική της επιδημίας και τις πρώτες επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί. Ακόμη μελετάται εάν τα εργαλεία δημόσιας υγείας, όπως η απομόνωση και η καραντίνα, είναι αποτελεσματικά για τον έλεγχο του κορονοϊού, όπως έγινε με την επιδημία του SARS του 2003.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται εν μέσω καταγεγραμμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ από άτομα τα οποία είχαν επισκεφθεί την πόλη Ουχάν της Κίνας.

Ο Υπουργός Υγείας της Κίνας, Ma Xiaowei, προειδοποίησε την Κυριακή πως φαίνεται να ενισχύεται η μεταδοτικότητα του ιού και να αυξάνονται τα δρακόντεια μέτρα που πήρε η χώρα. Αυτά ακριβώς τα μέτρα, που συμπεριλαμβάνουν ακύρωση πτήσεων και δρομολογίων τραίνων από ορισμένες από τις επηρεαζόμενες πόλεις και που βάζουν ουσιαστικά σε καραντίνα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων, μπορεί να μην είναι στο τέλος αρκετά.

Ο καθηγητής μεταδοτικών ασθενειών και επιδημιολογίας του Imperial College London, Neil Ferguson, σε δικές του έρευνες είπε πως μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 100,000 περιπτώσεις αυτή την στιγμή στην Κίνα. «Σχεδόν σίγουρα, πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων έχουν μολυνθεί», είπε στη εφημερίδα «Guardian». Με βάση το μοντέλο του, ο αριθμός κυμαίνεται μεταξύ 30,000 και 200,000.

Το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates ανακοίνωσαν πως θα προσφέρουν $10 εκατομμύρια για αντιμετώπιση του ιού, με τα μισά να πηγαίνουν σε κινέζικες οργανώσεις που εργάζονται για τον περιορισμό του ιού. Τα άλλα μισά θα χορηγηθούν στο African Centre for Disease Control, για να βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες να αντιμετωπίσουν την νέα μόλυνση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Κυριακή ότι είναι "πάρα πολύ νωρίς" να αποφανθεί ότι ο ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα και άρχισε να μεταδίδεται ανά τον κόσμο συνιστά "κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος". "Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα. Αλλά δεν είναι ακόμη μια κατάσταση υγιειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα. Ίσως και να εξελιχθεί έτσι", δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη ο διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ο ιός, που είναι γνωστός ως «2019-nCoV», ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους ιούς που προκάλεσαν το SARS και το MERS στην Αραβική Χερσόνησο.

Η Δρ Nancy Messonnier του National Center for Immunization and Respiratory Diseases του Centers for Diseases Control and Prevention είπε ότι το Κέντρο «γνωρίζει πως η μετάδοση του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στον ορίζοντα». Πρόσθεσε πως όσοι έχουν αρκετή εμπειρία με αυτές τις επιδημίες, γνωρίζουν πως ό,τι μέτρα και αν ληφθούν, ίσως να μην είναι αρκετά για να σταματήσουν τον ιό από το να μεταδοθεί στις ΗΠΑ.

Η McGreer είπε πως η περίοδος επώασης του ιού, δηλαδή η περίοδος από την μόλυνση μέχρι την ανάπτυξη των συμπτωμάτων, μπορεί να είναι λίγο μικρότερη από του SARS. Αυτό δίνει ακόμη λιγότερο χρόνο στις αρχές στο να εντοπίσουν και να περιορίσουν τα άτομα που έχουν εκτεθεί και θα αρχίσουν οι ίδιοι να τον μεταδίδουν.

Ερευνητές που μελετούν την γενετική και τις δυνατότητες αναπαραγωγής ιών, με βάση την ορολογία «R-naught» ή «R0», αναφέρουν πως ο συγκεκριμένος ανήκει στο φάσμα 2 με 3, ίσως και παραπάνω. Ιοί που αναπαράγονται με 1 και κάτω ελαττώνονται. Ο Trevor Bedford, βιολόγος του Fred Hutchinson Cancer Research Center του Σηάτλ των ΗΠΑ, ανέφερε πως προβλέπεται εξάπλωση και πρόσθεσε πως «αν δεν περιοριστεί σύντομα, νομίζω πως θα έχουμε πανδημία», αν και δεν γνωρίζει την έντασή της.

Τέλος, ο Δρ Tom Inglesby, διευθυντής του Center for health Security της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, προέτρεψε τα κράτη να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό για αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας διασποράς του νέου ιού. Τέτοια σχέδια πρέπει να συμπεριλαμβάνουν πολύ πιο επιθετικές προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων.

«Δεν θα κάνω πρόβλεψη για το τι θα γίνει», είπε ο Inglesby. Σημείωσε, ωστόσο, πως τα μαθηματικά μοντέλα, οι δηλώσεις από τις κινέζικες αρχές, και οι κατακόρυφη αύξηση των αριθμών μόλυνσης δίνουν βάση στο σενάριο της πανδημίας. Έκλεισε λέγοντας: «πιστεύει πως βασισμένοι σε αυτά τα αποσπάματα περιορισμένης πληροφορίας, είναι σημαντικό για εμάς να ξεκινήσουμε κάποιο σχεδιασμό για την πιθανότητα αυτός ο ιός να μην μπορεί να περιοριστεί».

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν 6057 κρούσματα παγκοσμίως από τον κορονοϊό, 132 θανάτους και 110 να έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα