Ιταλός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ για τη στάση Τουρκίας σε ΑΟΖ

«Η Ιταλία είχε πάντα έναν ιδιόμορφο ρόλο: Αυτό του μεσολαβητή μεταξύ διαφωνούντων και του αρμονικού φίλου μεταξύ των αντιπάλων. Γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε, όπως κάνει ο πρωθυπουργός Τζεντιλόνι, για την πρόληψη μιας κλιμάκωσης μετά την υπόθεση Eni-Saipem», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική ιστοσελίδα formiche.net ο πρόεδρος της ιταλικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ιταλικού Κοινοβουλίου

Andrea Manciulli, αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Macullini ανήκει στο κεντροαριστερό κόμμα Ιtalia Bene Comune.

Ερωτηθείς για το πώς αλλάζει η προσέγγιση των χωρών που συνορεύουν με τη Μεσόγειο μετά την υπόθεση Eni-Άγκυρας, είπε πως είναι δύσκολο να γίνει διαχωρισμός της υπόθεσης του φυσικού αερίου από εκείνες που επηρεάζουν τη Μέση Ανατολή. «Παίζεται ένα παιχνίδι αλληλεπικαλυπτόμενων συμφερόντων, με διάφορες επεκτατικές επιθυμίες από χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία, το Ιράν και των χωρών του Κόλπου για να εδραιώσουν τη σφαίρα επιρροής τους. Υπάρχει μια σειρά γεγονότων, που έχουν μια ξεκάθαρη ηγεμονική λογική, τα οποία σε κάποιο βαθμό είναι πιθανό να επηρεάσουν τα επόμενα χρόνια και θα αποτελέσουν προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής», είπε.

Λακκοτρύπης: Δεν αλλάζει ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου

Σχετικά με το πώς αλλάζει ο ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, είπε «Είναι προφανές ότι γίνεται ''αρκετά πρωτότυπος'', για να το θέσουμε ήπια, γιατί από τη μία πλευρά εξακολουθεί να παραμένει στο ΝΑΤΟ, αλλά από την άλλη εδραιώνει τον διάλογο με τη Ρωσία και διαδραματίζει ένα ρόλο κλειδί στην Μέση Ανατολή. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται σοφία και διπλωματία, για να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διασφαλιστεί ότι οι σχέσεις δεν θα δοκιμαστούν, σεβόμενοι τα προνόμια των συμφερόντων μας».

Σε ερώτηση αν η Άγκυρα προχωράει εκτός νόμου όσον αφορά τα τεκταινόμενα στη θάλασσα, ο Ιταλός αξιωματούχος είπε «Γίνεται λόγος ότι η Τουρκία διαθέτει δικαιώματα στα ύδατα στα νότια, τα οποία αφορούν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ. Πιστεύω ότι η ΕΝΙ, με τον τρόπο με τον οποίο προχώρησε τα τελευταία χρόνια και τη διαχείριση, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να κινηθεί με τον σωστό τρόπο. Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει την στηρίξει σε αυτή την υπόθεση, γνωρίζοντας ότι όλη η Δύση θα πρέπει να παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ό,τι συμβαίνει, γιατί είναι απαράδεκτο για εμάς αν ένα μέρος της κοντινής Ανατολικής Μεσογείου απομακρυνθεί τα συμφέροντα της Δύσης».

Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει γιατί η Ρώμη δεν κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή, ισχυρίστηκε πως δεν είναι πάντα χρήσιμο να καταφεύγουμε «σε ακραία μέτρα». Αντιθέτως, συνέχισε, πιστεύω πως η Ιταλία, με σύνεση, προσπαθεί να αποτρέψει την κλιμάκωση, αξιοποιώντας τη διπλωματία, δεδομένου ότι είμαστε μια από τις χώρες με τις καλύτερες των σχέσεων με την Τουρκία και το Ιράν. «Αλλά αυτό δεν είναι ο λόγος για τον οποίο δεν κάνουμε τον εαυτό μας σεβαστό. Η υπόθεση δεν επηρεάζει μόνο εμάς, αλλά αφορά την κυριαρχία της ευρωπαϊκής κυπριακής πλευράς και τα συμφέροντα των ίδιων των μελών του ΝΑΤΟ», είπε..

Κληθείς να σχολιάσει αν είναι είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι Βρυξέλλες δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η εισβολή στην Κύπρο και άλλα συναφή ζητήματα, είπε «Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η Άγκυρα δεν θα απεμπλακεί από το ΝΑΤΟ και τη Δύση. Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μια φάση που δεν είναι απλή, γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατή μορφή διπλωματίας».

Μεταξύ άλλων, είπε πως στην περιοχή της Μέσης Ανατολής υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, όπως η αναδιοργάνωση της Συρίας, η αντιμετώπιση της νέας εποχής του Ιράν και πώς θα εξελιχτεί το Ντάες. «Εκεί η Τουρκία θα παίξει έναν νέο ρόλο χωρίς αμφιβολία: Πολύ πιο δραστήριο και δυναμικό από ό,τι στο παρελθόν. Και σίγουρα δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε την περιοχή»/

Κληθείς να σχολιάσει πώς κρίνει τη στάση της ιταλικής Κυβέρνησης στο περιστατικό της Κυπριακής ΑΟΖ, μίλησε για διαμεσολαβητικό ρόλο της Ιταλίας, σημειώνοντας «Το ενδιαφέρον μας είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο μας ως νέος παίκτης σε αυτό το κομμάτι της Μεσογείου, εξετάζοντας, επίσης, το θαλάσσιο τεμάχιο Ζορ».

Keywords
Τυχαία Θέματα