Κ. Μαυρίδης: Έντονη κριτική και προτάσεις για την Ευρωζώνη

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην παρουσία 20 Εκπροσώπων από 15 Κοινοβούλια των κρατών-μελών, έγινε συζήτηση στο πλαίσιο της Έκθεσης για τις «Οικονομικές Πολιτικές της Ζώνης του Ευρώ» με εισηγητή εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου, τον ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D).

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι η κριτική προς τα όργανα της ΕΕ είναι απαραίτητη με σκοπό να μάθουμε από τα λάθη και να βελτιωθούμε με γνώμονα την ευημερία των πολιτών. Τόνισε πόσο επίκαιρη, σημαντική και κρίσιμη είναι η Έκθεση ιδιαίτερα λόγω της διαφαινόμενης «σύγκρουσης» ανάμεσα στην Ιταλική Κυβέρνηση και στα όργανα της Ευρωζώνης. Στη συνέχεια ο κ. Μαυρίδης, ανέδειξε την ανάγκη για ευελιξία στους κανόνες που διέπουν την Ευρωζώνη με συγκεκριμένο τρόπο και χωρίς αυθαίρετες ερμηνείες, ώστε οι απαιτούμενες προσαρμογές να καθίστανται κοινωνικά πιο ευαίσθητες και να παρέχουν περισσότερη αυτονομία/κυριότητα στο κράτος-μέλος που το αφορούν π.χ. να εξαιρούνται κρατικές δαπάνες για την παιδεία και την υγεία από τα περιοριστικά κριτήρια. Ζήτησε επίσης την καταπολέμηση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων προτείνοντας τη χρήση νέων δημοσιονομικών εργαλείων στην Ευρωζώνη και επεσήμανε έντονα τη σημασία των Ταμείων Συνοχής με στόχο την κοινωνική συνοχή και ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία του με τις προτεινόμενες περικοπές από την Ευρ. Επιτροπή και της διασύνδεσης τής πρόσβασης στα Ταμεία με οικονομικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν τα κράτη-μέλη. Όπως εξήγησε, τέτοιες προϋποθέσεις θα λειτουργούν τιμωρητικά προς εκείνα τα κράτη που θα έχουν τη μέγιστη ανάγκη για οικονομική αρωγή και στήριξη και στην ουσία ακυρώνουν τον σκοπό των Ταμείων. Ο κ. Μαυρίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανεργία που πλήττει τον Ευρωπαϊκό νότο, περιλαμβανομένων των νέων που υποχρεώνονται να εγκαταλείπουν τα κράτη τους και τόνισε τη σημασία των επενδύσεων.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση, ο κ. Μαυρίδης προειδοποίησε για την επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο, όπως αρχικά συμφωνήθηκε, με εφαρμογή Πανευρωπαϊκής Εγγύησης Καταθέσεων και υπέδειξε ότι δεν μπορεί να μιλάμε για εμβάθυνση της ΟΝΕ, χωρίς να ολοκληρωθεί πρώτα η Τραπεζική Ένωση που σήμερα εμποδίζεται από συγκεκριμένα κράτη όπως η Γερμανία. Κάλεσε επίσης την Επιτροπή να εξετάσει επιτέλους ενδελεχώς την αποτελεσματική εφαρμογή των Ευρωπαϊκών νομοθεσιών για καταχρηστικές πρακτικές και όρους που χρησιμοποιούν οι τράπεζες, κάνοντας αναφορά σε διάφορα κράτη, περιλαμβανομένης της Κύπρου, όπου επικρατούν τέτοιες πρακτικές. «Είναι ευχάριστο που πολλοί που πιστεύουν στην αυτορρύθμιση των αγορών, αντιλαμβάνονται σε περιόδους κρίσεων τη σημασία της ρύθμισης και εποπτείας τους, αλλά θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν το αντιλαμβάνονταν εκ των προτέρων», υπέδειξε χαρακτηριστικά.

Στη συζήτηση μίλησαν επίσης εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών και Ευρωβουλευτές και εκφράστηκαν διάφορες απόψεις, ενίοτε διαμετρικά αντίθετες. Εντύπωση προκάλεσε η πρόθεση του εκπροσώπου από το Ιταλικό Κοινοβούλιο να προχωρήσουν στο σχεδιασμό παραγκωνίζοντας τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο της ευρωζώνης, καθώς και η επιμονή του κ. Αβ. Νεοφύτου (από το Κυπριακό Κοινοβούλιο) να εγκωμιάζει τις υποδείξεις της Επιτροπής χωρίς οποιαδήποτε κριτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα