Καλίν: Ανάγκη «στρατηγικού διαλόγου» με ΗΠΑ-Είμαστε παικτής κλειδί για Eastmed

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν ένα ευρύτερο γεωπολιτικό «στρατηγικό διάλοφο», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται στον «αμοιβαίο σεβασμό» και τα «αμοιβαία συμφέροντα».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, απευθυνόμενος στο Επιχειρηματικό Φόρουμ ΗΠΑ-Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, ο Καλίν ευχαρίστησε τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας των ΗΠΑ

για την παρουσία τους στο φόρουμ και επίσης για τις δεσμεύσεις τους να βοηθήσουν την Τουρκία.

Το φόρουμ συγκλήθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα τη Δευτέρα, ενώ ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ συγκέντρωσε περισσότερα από 110 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου μήνα.

«Το έργο που θα κάνουμε για τα επόμενα δύο χρόνια είναι τεράστιο», συνέχισε, σημειώνοντας τις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, ο Καλίν τόνισε την ανάγκη για μια «στρατηγικό διάλογο», ενώ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει υποβληθεί σε «άδικο» και «προκατειλημμένο» έλεγχο διαφόρων τύπων όσον αφορά το «νόημα και τη δύναμή μας» και επίσης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

«Όποιες διαφορές κι αν έχουμε, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε», είπε.

«Σίγουρα μπορούμε να έχουμε κάποιες διαφωνίες σε ορισμένα θέματα. Ακόμη και οι πιο στενοί σύμμαχοι, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιοσδήποτε άλλος εταίρος, υπάρχουν στιγμές που έχετε διαφορές, αλλά νομίζω ότι αυτές οι διαφορές μπορούν σίγουρα να ξεπεραστούν», είπε ο Καλίν.

«Η σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ φυσικά βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, στα αμοιβαία συμφέροντα και στις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης, στις αρχές της κατανόησης», είπε.

«Η Τουρκία είναι βασικός παίκτης

Τονίζοντας τη σημασία της Τουρκίας ως «βασικού παράγοντα», ο Καλίν υπενθύμισε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη μετά τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Είπε ότι η χωρητικότητα του αγωγού Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), ο οποίος προμηθεύει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στις τουρκικές αγορές και τελικά θα φέρει αέριο στην Ευρώπη, μπορεί να αυξηθεί.

Μια δεύτερη εναλλακτική, είπε, είναι οι ενεργειακοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου, είπε, δηλαδή το έργο East Med, για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Και στις δύο εναλλακτικές λύσεις, η Τουρκία είναι βασικός παίκτης», είπε.

Ωστόσο, ο Καλίν πρόσθεσε ότι ορισμένα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ έχουν μια «πολύ μονόπλευρη ανάγνωση της γεωπολιτικής πραγματικότητας επί τόπου».

«Προσπαθήσαμε να τους προσεγγίσουμε, να τους εξηγήσουμε, (λέγοντας) να δούμε την ευρύτερη εικόνα εδώ», είπε.

«Θα θέλαμε να δούμε περισσότερα άτομα του Κογκρέσου να έρχονται και να επισκέπτονται την Τουρκία, έχοντας περισσότερες δεσμεύσεις με τον τουρκικό λαό, την επιχειρηματική κοινότητα», συνέχισε.

Οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ερωτηθείς σχετικά με τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Καλίν είπε ότι όταν οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτηση στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία εξέτασε τη «δική της λίστα ελέγχου ασφαλείας»

«Όσον αφορά τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, έχουμε κάποια ζητήματα σε αυτές τις χώρες επειδή το PKK, διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις καθώς και η FETO, η οποία είναι υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου (2016) (στην Τουρκία) έχουν ριζώσει βαθιά, ειδικά στη Σουηδία», είπε

Υπενθυμίζοντας τις προηγούμενες συνομιλίες του με τους Σουηδούς ομολόγους του πριν από ένα χρόνο, κατά τις οποίες έθιξε τις ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας, ο Καλίν είπε: «Πρώτα δεν κατάλαβαν το βάθος της παρουσίας τους (των τρομοκρατικών οργανώσεων) στη χώρα τους».

«Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση τώρα από ό,τι ήμασταν πριν από ένα χρόνο», είπε, προσθέτοντας ότι η Σουηδία λέει ότι «χρειάζεται λίγο χρόνο για να βάλει σε εφαρμογή το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για να διώξει αυτούς τους ανθρώπους», επικαλούμενος τη νέα αντι- νομοσχέδιο για την τρομοκρατία που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου

«Έτσι αυτό είναι ένα χρονοδιάγραμμα που έχουν αυτοί, όχι εμείς. Δεν επιβάλαμε αυτό το χρονοδιάγραμμα», είπε ο Καλίν.

Σημειώνοντας ότι σύμφωνα με την τρέχουσα σουηδική νομοθεσία, δεν είναι έγκλημα να είσαι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στη χώρα, ο Καλίν είπε: «Μας λένε ότι δεν μπορούν πραγματικά να κάνουν πολλά μέχρι να τεθεί σε ισχύ αυτός ο νέος ομοσπονδιακός νόμος».

«Τώρα δεχόμαστε και πάλι αυστηρή κριτική από ορισμένους φίλους μας εδώ, ειδικά στην Ουάσιγκτον, και ξέρω ότι αυτό είναι το συναίσθημα και μεταξύ ορισμένων μελών του Κογκρέσου», είπε.

«Αλλά το γεγονός είναι ότι έχουμε αυτό το κριτήριο. Μόλις εκπληρώσουν αυτά τα κριτήρια, η διαδικασία θα προχωρήσει».

Υπενθύμισε επίσης τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, η οποία εκκρεμούσε για περισσότερα από 10 χρόνια λόγω διαφωνίας με την Ελλάδα.

Σχετικά με τη διαδικασία σχετικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, ο Καλίν είπε ότι η σύνδεση των προσφορών της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τις πωλήσεις F-16 είναι «εντελώς παράλογη, απαράδεκτη και αντιπαραγωγική».

«Στέλνει ένα πολύ λάθος μήνυμα και δεν βοηθά τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα