Κανείς δεν μπορεί να παύσει το Ρίκκο Ερωτοκρίτου

Ποιος μπορεί να παύσει τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους; Ένα καίριο ερώτημα που δημιουργείται μετά τα όσα ακολούθησαν των ανακοινώσεων του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για την έκθεση Καλλή που καίει το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου.

Μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα, «Πρωτοσέλιδο», ο νομικός Σίμος Αγγελίδης εξήγησε πως βάση συντάγματος, κανένας δεν μπορεί να παύσει τους ανεξάρτητους φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αγγελίδης τόνισε πως με βάση το άρθρο 112 του συντάγματος οι ανεξάρτητοι φορείς της κυπριακής

δημοκρατίας έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες στις οποίες κανείς δεν μπορεί να παρέμβει και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει.

Πρόσθεσε επίσης, πως ενώ αυτό το φαινόμενο – η ανάγκη για παύση ανεξάρτητου αξιωματούχου- έχει επαναληφθεί πολλές φορές, το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο δεν έχει προχωρήσει στο να καταστήσει και να δημιουργήσει κανονισμούς οι οποίοι θα μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτές τις ανεξάρτητες θέσεις.

Μάλιστα εξήγησε, πως ακόμα και εάν δημιουργηθούν σήμερα αυτοί οι κανονισμοί προκύπτει ζήτημα αφού δημιουργείται κανονισμός μεταγενέστερος ενός γεγονότος και δεν θα μπορεί κάποιος να τον επικαλεστεί.

Ο κ. Αγγελίδης επισήμανε ωστόσο, ότι παρόλα αυτά το δικαστικό συμβούλιο πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη θέσπιση κανονισμών οι οποίοι θα διέπουν τέτοιες καταστάσεις.

Τι προνοεί το σύνταγμα για το διορισμό ποινικών ανακριτών

Όσον αφορά τον διορισμό ποινικών ανακριτών από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Σίμος Αγγελίδης δήλωσε ότι με βάση τον περί ποινικής οικονομίας νόμο (άρθρο 4), υπάρχει δυνατότητα τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και στον Γενικό Εισαγγελέα να διορίσουν ποινικούς ανακριτές.

Τόνισε παράλληλα ότι εάν όμως δεν υπάρξει σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα το αποτέλεσμα της έρευνας του ποινικού ανακριτή δεν θα μπορεί να παρουσιαστεί ενώπιων δικαστηρίου.

Αναλυτικά το άρθρο του συντάγματος:

ΑΡΘΡΟΝ 112
Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζουσιν από κοινού δύο εκ των κεκτημένων τα προσόντα του διορισμού ως δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου πρόσωπα ως γενικόν εισαγγελέα της Δημοκρατίας και βοηθόν γενικού εισαγγελέως της Δημοκρατίας, τηρουμένων δεν θα ανήκωσιν εις την αυτήν κοινότητα.

Ο γενικός εισαγγελεύς της Δημοκρατίας προΐσταται της νομικής υπηρεσίας της Δημοκρατίας και ο βοηθός γενικού εισαγγελέως της Δημοκρατίας έπεται τούτω. Η νομική υπηρεσία της Δημοκρατίας είναι ανεξάρτητος υπηρεσία μή υπαγομένη εις οιονδήποτε υπουργείον.

Ο γενικός εισαγγελεύς και ο βοηθός γενικού εισαγγελέως της Δημοκρατίας έχουσι το δικαίωμα να ακούονται υπό παντός δικαστηρίου ή δικαστού και προηγούνται ιεραρχικώς οιουδήποτε άλλου προσώπου εμφανιζομένου ενώπιον οιουδήποτε δικαστηρίου ή δικαστού, τηρουμένου του κανόνος ότι ο γενικός εισαγγελεύς της Δημοκρατίας προηγείται πάντοτε ιεραρχικώς του βοηθού γενικού εισαγγελέως της Δημοκρατίας.

Ο γενικός εισαγγελεύς και ο βοηθός γενικού εισαγγελέως της Δημοκρατίας είναι μέλη της μονίμου νομικής υπηρεσίας της Δημοκρατίας και υπηρετούσιν, υφ' ούς όρους οι δικασταί του Ανωτάτου Δικαστηρίου πλην του προέδρου τούτου και δεν απολύονται, ειμή υφ' ούς όρους και καθ' όν τρόπον οι δικασταί ούτοι.

Επί παντός ζητήματος αφορώντος εις πρόσωπα ανήκοντα εις την κοινότητα του γενικού εισαγγελέως της Δημοκρατίας, αναλόγως της περιπτώσεως, ο εις συμβουλεύεται τον έτερον προ της λήψεως αποφάσεως υπό του γενικού εισαγγελέως της Δημοκρατίας τηρουμένου του κανόνος ότι εις διώξεις ενώπιον δικαστηρίων εχόντων ποινικήν δικαιοδοσίαν, συντεθειμένων δε εκ δικαστών ανηκόντων εις μίαν κοινότητα, θα έχει την ενεργόν διαχείρισιν της υποθέσεως ο γενικός εισαγγελεύς της Δημοκρατίας ή ο βοηθός γενικού εισαγγελέως της Δημοκρατίας, αναλόγως της περιπτώσεως, ο ανήκων εις την κοινότητα ταύτην.

Keywords
Τυχαία Θέματα