Κασσιανίδου: Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για λύση

Τη διαβεβαίωση ότι παρά τις δυσκολίες η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη  ποτέ δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, για μια πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη, στην οποία θα συμβιώνουν ειρηνικά οι νόμιμοι κάτοικοι της, μετέφερε σήμερα η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου.

Σε επιμνημόσυνο λόγο εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο μνημόσυνο των πεσόντων της Αθηένου κατά την τουρκική εισβολή

του 1974, που τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσας στην Αθηένου, η κ. Κασσιανίδου ανέφερε ότι «με συναίσθηση του εθνικού μας χρέους, αποτίσουμε τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής στη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων κατά τον απελευθερωτικό αγώνα το 1955-59, κατά την Τουρκανταρσία του 1963-64 και την τουρκική εισβολή του 1974, που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία πάλεψαν για την ειρήνη και την ελευθερία της πατρίδας μας».

Πρόσθεσε ότι «πέρασαν ήδη 50 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή που βύθισαν στο πένθος το λαό μας και στη μαρτυρική αναζήτηση των αγνοουμένων μας. 50 χρόνια προσφυγιάς και βάναυσης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας. Σήμερα 50 χρόνια μετά, οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι εξακολουθούν να αποτελούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς και να μας υποδεικνύουν το μέγα χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση της Κύπρου μας».

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τα τραγικά γεγονότα του 1974, ανέφερε, «η Τουρκία όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη, αλλά με μια σειρά ενέργειες κλιμάκωσε την προκλητική της στάση. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η διαρκής ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων, η ένταση της μεταφοράς εποίκων από την Τουρκία με προφανή στόχο τη δημογραφική αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων της Κύπρου, ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών, αποτέλεσαν τα απτά δείγματα της αρνητικής συμπεριφοράς» είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι «παρά τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ανατροπή των τετελεσμένων για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας. Αυτό επιτάσσει το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό».

Η Κυβέρνηση, συνέχισε η κ. Κασσιανίδου «εργάζεται με πράξεις για να δημιουργήσει τις προοπτικές επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, μιας λύσης δίκαιης που να εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Ανέφερε ακόμα ότι «από την έναρξη της διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, βασικότερη προτεραιότητά του παραμένει η προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού και η επανένωση της Κύπρου, γεγονός που αντανακλάται σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο ο ίδιος όσο και η και η Κυπριακή Δημοκρατία ευρύτερα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ενδεικτικό ότι με πρωτοβουλία και επιμονή του Προέδρου Χριστοδουλίδη κατέστη δυνατός ο διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τις προσπάθειες της οποίας αλλά του ιδίου του Γενικού Γραμματέα στήριξε από την αρχή και συνεχίζει να στηρίζει».

Η Υφυπουργός Πολιτισμού είπε επίσης ότι «εκφράζοντας πολύ συχνά την ετοιμότητά του να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από το σημείο που σταματήσαν στο Crans Montana, ο Πρόεδρος τονίζει πάντοτε ότι η μόνη λύση στο κυπριακό πρόβλημα είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία  με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο αυτό, έλαβε έμπρακτα μέτρα προς την κατεύθυνση δημιουργίας κλίματος ευνοϊκού για επιστροφή στις συνομιλίες, όπως τα μονομερή 14 μέτρα προς όφελος των Τ/κ συμπολιτών μας, αλλά και η εποικοδομητική προσέγγιση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Απριλίου».

Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης πρόσθεσε «συνεχίζουν και θα συνεχίσουν με επιμονή παρά την άτεγκτη στάση της Τουρκίας και της Τ/κ πλευράς οι οποίες θέτουν όρους για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προβάλλουν το απαράδεκτο αίτημά για κυριαρχική ισότητα η οποία, επί της ουσίας, είναι συνώνυμη της επιδίωξης λύσης των δυο κρατών».

Εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι «παρά τις δυσκολίες, η Κυβέρνηση ποτέ δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, για μια πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη, στην οποία θα συμβιώνουν ειρηνικά οι νόμιμοι κάτοικοι της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι. Ας φωτίζει το δρόμο όλων μας η συναίσθηση του χρέους και της αποστολής» είπε.

Αυτή, κατέληξε «είναι η ιστορική μας ευθύνη και αυτό επιβάλλει το εθνικό μας χρέος, έναντι στις απελθούσες και κυρίως στις επερχόμενες γενεές της Κύπρου. Και σε αυτό, το εθνικό μας χρέος, ας έχουμε ως φάρο αγωνιστικότητας και έμπνευσης, το πνεύμα της θυσίας των υπέρ πατρίδος πεσόντων συμπατριωτών μας κατά το 1974».

Keywords
Τυχαία Θέματα