Καταφεύγουν σε Ελλάδα και Αίγυπτο για τα φάρμακά τους οι ασθενείς με ηπατίτιδα

Τραγική είναι η κατάσταση των ασθενών με ηπατίτιδα που κατά τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα τους στην Κύπρο με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στην Ελλάδα και Αίγυπτο για να το πράξουν ώστε να διατηρηθούν στην ζωή.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ με αφορμή

την 28η Ιουλίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και Φίλων  Κύπρου ‘ΠΡΟΜΗΘΕΑ’ Γιαννούλα Κουλλά, απευθύνει έκκληση προς την Πολιτεία ώστε να μεριμνήσει για την προμήθεια των φαρμάκων που χρειάζονται για την λήψη φαρμακευτικής αγωγής από τους ασθενείς.

«Το σημαντικότερο για εμάς τους ασθενείς είναι να μπορούμε να πάρουμε σαν όλους τους άλλους ασθενείς την φαρμακευτική μας αγωγή και να ιαθούμε.  Να γίνουμε καλά, να μπορούμε να πάμε πίσω στις δουλειές μας και να είμαστε ενεργά και παραγωγικά  μέλη στην οικογένεια μας και στο κοινωνικό μας σύνολο. Δυστυχώς  αυτό δεν έγινε ποτέ. Κάποιοι από εμάς είμαστε ακόμα στην αναμονή να πάρουμε την φαρμακευτική μας αγωγή,  κάποιοι άλλοι πήγαν στην γειτονική Αίγυπτο ή στην Ελλάδα να πάρουν τα φάρμακα τους και κάποιοι άλλοι δυστυχώς πέθαναν», είπε.

Σημείωσε ότι οι υποσχέσεις από τους αρμοδίους για την προμήθεια φαρμάκων δίνονται εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς να γίνεται κάτι δραστικό προς αυτή την κατεύθυνση με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μένουν μόνοι στο δράμα τους.

Όπως είπε, οι διαγνωσμένοι ασθενείς με ηπατίτιδα στην Κύπρο είναι γύρω στους 500 και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία για την πορεία της νόσου.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας, ανέφερε η κ. Κουλλά, είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τόσο τον πληθυσμό, όσο και τους αρμόδιους φορείς για τις ηπατικές νόσους (μέσω των συλλογικών δράσεων) ως σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και να αποτελέσει έναυσμα για ουσιαστική αλλαγή.

Σύμφωνα με μελέτες και στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 8 στους 10 ασθενείς, παγκοσμίως, δε γνωρίζουν ότι πάσχουν από κάποιο τύπο ηπατίτιδας, μιας και τα συμπτώματά της εμφανίζονται αρκετά χρόνια μετά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι επιστήμονες την αποκαλούν σιωπηλή νόσο.

Ο ιός της ηπατίτιδας C είναι μεταδιδόμενο νόσημα και μεταδίδεται με αίμα ή παράγωγα αίματος και όχι με την κοινωνική επαφή. Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Υγείας τον Μάιο 2016, 194 κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπέγραψαν για πρώτη φορά την «Παγκόσμια Στρατηγική του Τομέα Υγείας για την Ιογενή Ηπατίτιδα», με την οποία τα μέλη δεσμεύονται για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας μέχρι το 2030. Την συμφωνία αυτή τίμησε με την υπογραφή της και η Κύπρος .

«Από τότε έγιναν κάποια βήματα, όπως την δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης, Εθνικής Επιτροπής για την εξάλειψη της Ηπατίτιδας στην Κύπρο καθώς και  αλλά σχέδια και στρατηγικές που δυστυχώς έμειναν κλειστά σε κρατικά συρτάρια», είπε η κ. Κουλλά.

Σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος  Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου  «Προμηθέας» θα συνεχίσει να συμβάλει με αδιάκοπους ρυθμούς, πολλαπλές ενέργειες και όλα τα μέσα που διαθέτει, στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου που είναι η δυνατότητα λήψη της φαρμακευτικής αγωγής και εξάλειψης των Ιογενών Ηπατιτίδων  μέχρι το 2030.

Keywords
Τυχαία Θέματα