ΚΕ: Δελτίο Τύπου μετά τη συνάντηση Αναστασιαδη - Ακιντζί

Δελτίο τύπου και όχι κοινό ανακοινωθέν θα εκδοθεί αύριο μετά το πέρας της τελευταίας συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ξεκαθάρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει τις αποχωρήσεις των αρχηγών του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ από τη σημερινή

σύσκεψη Αρχηγών κομμάτων, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για λανθασμένη εντύπωση ότι αύριο αναμένεται να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.

"Πρόκειται για δελτίο τύπου που θα αποτυπώνει το τι συζητήθηκε στις συναντήσεις των δύο ηγετών και το πως προχωρούν στο εξής. Δε θα γίνει συγκεκριμένη αναφορά επί των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων", υπογράμμισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η αυριανή συνάντηση του Προέδρου της ΚΔ με τον Μουσταφά Ακιντζί θα καθορίσει, και εναπόκειται στους ηγέτες, πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.

Δεν είναι το τέλος, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαφωνίες και συναντιλήψεις και η προσπάθεια θα συνεχιστεί με στόχο την επίλυση του κυπριακού.

Σε σχέση με τα περί συσκότισης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι για πρώτη φορά η Κυβέρνηση δίνει πρόσβαση στα πρακτικά των συναντήσεων και αναφέρθηκε στο ΔΗΚΟ που, όπως είπε, στελέχη του βρέθηκαν τρεις φορές στο Προεδρικό για τη μελέτη των πρακτικών.

«Στις 23 Αυγούστου αποστάληκε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων το προσχέδιο των πρακτικών της συνάντησης του Εθνικού Συμβουλίου στις 30 Ιουλίου. Ζητείτο από τους αρχηγούς να υποβάλουν γραπτώς απόψεις και εισηγήσεις επί των θεμάτων που έτυχαν ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έτσι ώστε αυτές οι θέσεις και απόψεις να αξιολογηθούν και να ληφθούν υπόψη μέσα στο πλαίσιο αυτής της εντατικοποιημένης φάσης. Αναφέρω ότι κάποιοι αρχηγοί απέστειλαν γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιες εισηγήσεις ή αμφιβολίες που είχαν στη βάση της ενημέρωσης που έγινε. Άρα υπήρχε η δυνατότητα να ληφθούν υπόψη κάποιες ανησυχίες και θέσεις των κομμάτων σε αυτή την εντατικοποιημένη φάση, αν το επιθυμούσαν, και αυτό δεν αξιοποιήθηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σε σχέση με τη συσκότιση (στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ), αναφέρω ότι είναι ενδεχομένως η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που υπάρχει πρόσβαση στα πρακτικά των συναντήσεων καθώς επίσης σε όλα τα έγγραφα που αποτελούν τη βάση των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή.

Πέντε στελέχη του ΔΗΚΟ, στις 7 Σεπτεμβρίου, βρίσκονταν στο Προεδρικό από το πρωί μέχρι τη 1.30μμ για να δουν τα έγγραφα και τα πρακτικά. Αυτό επαναλήφθηκε στις 9 και στις 10 Σεπτεμβρίου.

Επίσης στα τέλη Αυγούστου ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ βρισκόταν στο Προεδρικό, για να ζητήσει διευκρινίσεις για κάποια των θεμάτων που ειχαν συζητηθεί».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Σιζόπουλου ότι η σημερινή σύσκεψη έχει επικοινωνιακό και προεκλογικό χαρακτήρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει κανενός είδους επικοινωνιακού ή προεκλογικού χαρακτήρα συνάντηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολύ σοβαρά θέματα να ασχοληθεί θέματα που απασχολούν τον κυπριακό λαό και δεν έχει κανένα προεκλογικό σχεδιασμό».

Σε ερώτηση γιατί δεν μπορούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συζητήσει το Κυπριακό σήμερα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα ήταν μια ελλιπής ενημέρωση.

Εξάλλου, κληθείς να απαντήσει σε όσα είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος ότι ο Πρόεδρος απαξιώνει ορισμένα κόμματα που οι απόψεις τους είναι αντίθετες με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ανέφερε ότι εάν συνέβαινε αυτό τότε ο Πρόεδρος θα φρόντιζε να ξεκαθαρίσει εξ υπαρχής ότι δε δέχεται τις απόψεις τους.

Ερωτηθείς για τη θεματολογία της αυριανής συνάντησης ο Εκπρόσωπος είπε ότι άπτεται και των έξι κεφαλαίων όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Σχολιάζοντας την αισιοδοξία που εκφράζεται από πλευράς ΟΗΕ για τις συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η εξέλιξη των πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία και το αν μπορούμε να μεταφερθούμε από τη συγκρατημένη αισιοδοξία σε απόλυτη αισιοδοξία, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η δική μας πλευρά, με απόλυτη σοβαρότητα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο της επανένωσης. Όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα