ΚΕΝΘΕΑ:Οδηγίες σε άτομα με διαταραχή κατάχρησης ουσιών ενόψει χαλάρωσης

Το ΚΕΝΘΕΑ δίδει οδηγίες σε άτομα με διαταραχή κατάχρησης ουσιών ενόψει της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, σημειώνοντας ότι υποστηρίζει τη ζωή μακριά από τις εξαρτήσεις, οποιαδήποτε κι αν είναι η ουσία ή η συμπεριφορά και ενημερώνει ότι οι συμβουλευτικοί του σταθμοί εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

«Άτομα με διαταραχή κατάχρησης ουσιών, τα οποία συνεργάζονται με τους συμβουλευτικούς σταθμούς του ΚΕΝΘΕΑ έχουν αναφέρει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας εξαιτίας της πανδημίας, τους έχουν οδηγήσει στο να περιορίσουν ή να απέχουν εντελώς από τη χρήση το διάστημα των τελευταίων

εβδομάδων», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

Η μείωση ή αποχή από τη χρήση, προστίθεται, αυτή την τόσο στρεσογόνο περίοδο, μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, και η προσπάθειά τους αυτή χρειάζεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

«Εάν ανήκετε στην ομάδα των ατόμων που έχουν περιορίσει τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών θέλουμε να γνωρίζετε ότι παραμένουμε στο πλευρό σας και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την εξίσου σημαντική προσπάθειά σας για διατήρηση των αλλαγών που έχετε επιτύχει και στο μέλλον», σημειώνεται.

Σύμφωνα με το ΚΕΝΘΕΑ εξαιτίας της απόφασης για χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας από τη Δευτέρα 4 Μαΐου για σταδιακή επάνοδο σε μία κανονικότητα, "υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε σε περιβάλλοντα τα οποία άλλα άτομα να κάνουν κατάχρηση ουσιών ή να υποστηρίζουν και να επιτρέπουν την χρήση μεγαλύτερων ποσοτήτων ψυχοτρόπων ουσιών".  

Το ΚΕΝΘΕΑ συμβουλεύει τα άτομα με διαταραχή κατάχρησης ουσιών «αν πράγματι έχετε αποφασίσει να μειώσετε ή να σταματήσετε την χρήση καλό είναι  να αποφύγετε συνειδητά τις επαφές σας σε χώρους ή με άτομα που είναι στην χρήση».

Υπενθυμίζει ότι ειδικά στην χρήση οπιούχων η χρήση μεγαλύτερων ποσοτήτων εξαιτίας της προηγούμενης μείωσης ή αποχής μπορεί να βιωθεί από τον οργανισμό ως υπερβολική (κίνδυνος υπερβολικής δόσης/overdose) και να προκληθούν προβλήματα υγείας.

«Αναλογισθείτε την ποσότητα την οποία καταναλώνετε στο παρόν στάδιο και εάν θα επιλέξετε να αυξήσετε την ποσότητα τις επόμενες ημέρες, προσπαθήστε όπως αυτό γίνει σταδιακά», προστίθεται.

Κάποια άλλα άτομα με τα οποία συνεργαζόμαστε, κατά την περίοδο της πανδημίας και των μέτρων ασφαλείας, αναφέρεται, «μας έχουν αναφέρει αλλαγή στην ουσία χρήσης». To ΚΕΝΘΕΑ προβαίνει στην προτροπή: «Εάν ανήκετε σε αυτή την ομάδα, δώστε προσοχή στις ουσίες τις οποίες θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε τις επόμενες ημέρες καθώς ίσως να μην συμβαδίζουν μεταξύ τους και να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία σας».

Το ΚΕΝΘΕΑ  υποστηρίζει «τη ζωή μακριά από τις εξαρτήσεις, οποιαδήποτε κι αν είναι η ουσία (νόμιμη είτε παράνομη) ή η συμπεριφορά και «συνεχίζει να είναι στο πλευρό των ατόμων με διαταραχή κατάχρησης ουσιών και των οικογενειών τους».

Ενημερώνει ότι για όποιον θέλει να συνεχίσει την προσπάθεια μείωσης και αποχής ή να ξεκινήσει την διαδικασία απεξάρτησης οι συμβουλευτικοί του σταθμοί εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Για περαιτέρω ενημέρωση μπορούν όσοι το επιθυμούν να απευθυνθούν στα πιο κάτω τηλέφωνα:

Κέντρο Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ) Κεντρικά 22385588
Σταθμός Πρόληψης και Συμβουλευτικής ΙΘΑΚΗ (Περιφέρειας Ιδαλίου) 22 524826
Σταθμός Πρόληψης και Συμβουλευτικής Άγιος Γεώργιος Ταμασέων 22385588
Σταθμός Πρόληψης και Συμβουλευτικής ΑΧΙΛΛΕΑΣ Επαρχίας Αμμοχώστου και Κοκκινοχωρίων Λάρνακας 23923232
Συμβουλευτικός σταθμός ΟΔΥΣΣΕΑΣ Δήμων Μείζονος Λεμεσού 25334422
Ανοικτό Θεραπευτικό Κέντρο Εξαρτημένων Ατόμων «Η Τόλμη» Πάφου 26941919
Συμβουλευτικός Σταθμός ΚΙΜΩΝ 24645333
 

Keywords
Τυχαία Θέματα