Κεντρική τράπεζα: Στο 2,7% η ανάπτυξη, 7% ο πληθωρισμός για το 2022
Στο 2,7% αναμένεται να κινηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2022, ενώ ο πληθωρισμός θα ανέβει στο 7%, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις Ιουνίου, που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα.
Στο πλαίσιο ευρύτερης άσκησης προβλέψεων του Ευρωσυστήματος, η οποία διενεργείται δύο φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο και Δεκέμβριο, με κοινές υποθέσεις εργασίας και λαμβάνοντας υπόψιν τις οικονομικές εξελίξεις και διαθέσιμα στοιχεία
Σε αυτές παρουσιάζονται συνοπτικά οι προβλέψεις για τα βασικά μεγέθη της κυπριακής οικονομίας, το ΑΕΠ, την ανεργία, τον πληθωρισμό και τον δομικό πληθωρισμό.
Όπως αναφέρει στην έκθεση που συνοδεύει τις προβλέψεις, η πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, "έχει σε μεγάλο βαθμό επηρεαστεί αρνητικά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία".
Σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι αρνητικές εξελίξεις οφείλονται στις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και τις συνεπακόλουθες αυξήσεις σε τιμές αγαθών και πρώτων υλών, καθώς και στις απειλές στον τουρισμό και στις εξαγωγές υπηρεσιών πέραν του τουρισμού.
Ταυτόχρονα, αναμένονται έμμεσες δυσμενείς συνέπειες λόγω της χειροτέρευσης της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας και της αυξημένης αβεβαιότητας, εξελίξεις οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα.
"Η αβεβαιότητα σε σχέση με τις οικονομικές προοπτικές είναι υψηλή, με το εύρος των προαναφερθέντων επιπτώσεων να εξαρτάται από τη διάρκεια του πολέμου και των εκατέρωθεν κυρώσεων. Σε σχέση με τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, εκτιμάται ότι αυτές θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι αναμενόταν σε σχέση με τις προβλέψεις της ΚΤΚ Δεκεμβρίου 2021, με αναμενόμενη πλήρη ομαλοποίηση στο τέλος του 2023", αναφέρει η Τράπεζα.
Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης για το 2022 αναμένεται να καταγράψει επιβράδυνση στο 2,7%, σε σύγκριση με ρυθμό ανάπτυξης 5,5% το 2021, με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο να καταγράφεται στις καθαρές εξαγωγές, σημειώνει η ΚΤΚ.
Η εγχώρια ζήτηση (επενδύσεις και ιδιωτική κατανάλωση) προβλέπεται να επιδείξει ανθεκτικότητα λόγω των προδιαγεγραμμένων επενδύσεων, της επαναλειτουργίας της οικονομίας μετά την τελευταία οξεία φάση της πανδημίας, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, και, εν μέρει, λόγω αξιοποίησης αποταμιεύσεων που συσσωρεύθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Η προς τα κάτω αναθεώρηση κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 σε σχέση με τις προβλέψεις Δεκεμβρίου 2021 οφείλεται κυρίως στον αντίκτυπο των γεωπολιτικών εξελίξεων στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, των ξενοδοχείων και εστιατορίων καθώς και των επαγγελματικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την ΚΤΚ.
Τα έτη 2023 και 2024 το ΑΕΠ αναμένεται να ανακάμψει στο 3,6% και 3,7%, αντίστοιχα, παρόλο που κάποιες μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις (scarring effects) στον κύκλο εργασιών των τομέων των επαγγελματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών δεν μπορούν να αποκλειστούν, προσθέτει.
Όσον αφορά την ανεργία το 2022 αναμένεται να καταγράψει μείωση στο 6,9% του εργατικού δυναμικού σε σχέση με 7,5% το 2021, με μικρή προς τα πάνω αναθεώρηση κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις Δεκεμβρίου 2021. Τα επόμενα έτη προβλέπεται πτωτική πορεία, με την ανεργία να αναμένεται να φτάσει το 6,3% το 2023 και να συγκλίνει προς συνθήκες πλήρους απασχόλησης το 2024, φθάνοντας στο 5,7%, "λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης, καθώς και της συνεχιζόμενης προσπάθειας των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης να τοποθετήσουν ανέργους σε κενές θέσεις εργασίας", σημειώνει η Κεντρική.
Δεν αναμένεται να οδηγηθούμε σε μηχανισμό ανατροφοδότησης τιμών-μισθών (wage-price spiral), αναφέρει η Κεντρική, που να οφείλεται στη διόρθωση στην αγορά εργασίας καθώς και στην ενσωμάτωση υψηλότερων αυξήσεων σε μισθούς, λόγω νέων συλλογικών συμβάσεων και του συστήματος αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (όπου εφαρμόζεται).
Από την άλλη, ο πληθωρισμός (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ΕνΔΚΤ) προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά το 2022 στο 7% από 2,3% το 2021. Η προς τα πάνω αναθεώρηση σε σχέση με την πρόβλεψη 2,5% τον Δεκέμβριο του 2021 ανέρχεται στις 4,5 ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, καθώς και της διεύρυνσης των πληθωριστικών πιέσεων στις κατηγορίες των υπηρεσιών, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων εξαιρουμένης της ενέργειας.
Σταδιακή εξομάλυνση των πληθωριστικών πιέσεων προβλέπεται τα έτη 2023-2024, στο 2,8% και 1,9%, αντίστοιχα. Η μείωση του ΕνΔΤΚ το 2024 κάτω από 2% οφείλεται στην αναμενόμενη σταδιακή διόρθωση στις τιμές πετρελαίου και τροφίμων, σύμφωνα με τις κοινές υποθέσεις εργασίας του Ευρωσυστήματος, λέει η ΚΤΚ.
Ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο πληθωρισμός εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων, αναμένεται να ανέλθει στο 4,1% το 2022, σε σχέση με 1,3% το 2021. Τα έτη 2023 και 2024, προβλέπεται να καταγράψει διόρθωση και να ανέλθει στο 2,5% και 2,2%, αντίστοιχα. Αυτό οφείλεται στην αναμενόμενη, εντούτοις βραδεία, ομαλοποίηση των προβλημάτων συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού.
"Σε σχέση με τις πιθανότητες για απόκλιση από το βασικό σενάριο των προβλέψεων, αυτές τείνουν να είναι προς τα κάτω για το ΑΕΠ και προς τα πάνω για τον πληθωρισμό. Οι κύριοι καθοδικοί κίνδυνοι για το ΑΕΠ σχετίζονται με την πιθανότητα μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αρνητικής επίδρασης στις εξαγωγές υπηρεσιών λόγω του πολέμου. Επίσης, συνδέονται με υψηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές βασικών αγαθών και προϊόντων, σε συνάρτηση με παρατεταμένες και/ή μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες επιδράσεις από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σε σχέση με τον πληθωρισμό, ανοδικοί κίνδυνοι προέρχονται κυρίως από υψηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές πετρελαίου, καθώς και παρατεταμένων και/ή μεγαλύτερων από των αναμενόμενων επιδράσεων στις τιμές λόγω προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού", καταλήγει η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.
Σημειώνεται ότι εκτενέστερη ανάλυση των προβλέψεων για όλα τα κύρια μακροοικονομικά μεγέθη περιλαμβάνεται στο Οικονομικό Δελτίο της ΚΤΚ - Ιουνίου 2022, το οποίο θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες.
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξέσπασε ο Γρηγόρης Πετράκος για την περιουσία του Τράγκα: Χορέψτε κοτούλες πάνω από το φρέσκο χώμα
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 32χρονος με την «αποθήκη» ναρκωτικών που άνοιξε πυρ σε κατάσταση «αμόκ» στην Καλαμαριά
- Live η κακοκαιρία Genesis: Δείτε την πορεία της στην Αττική - Σε εξέλιξη τα φαινόμενα
- Φρίκη στη Λαμία: Γυναίκα ήταν νεκρή για δύο μήνες – Βρέθηκαν μόνο τα κοκάλα της
- Ηράκλειο: Άλλοι δυο άντρες βίασαν τον 14χρονο εκτός από τον 52χρονο σύντροφο της μητέρας του
- Οριστικό! Εκτός «Mega Καλημέρα» η Φλορίντα...
- Αντηλιακό: Το τεράστιο λάθος που κάνουν πολλοί – «Έπαθα φριχτά εγκαύματα»
- GNTM: Αυτός είναι ο τρίτος κριτής που υπέγραψε!
- Συντάξεις Ιουλίου 2022: Πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι
- Συντάξεις: Πώς διαμορφώνονται τα όρια ηλικίας για τις μειωμένες – Πότε και ποιους συμφέρει να βγουν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- «Ζωντανό» ανθρώπινο δέρμα για ρομπότ δημιούργησαν Ιάπωνες ερευνητές (BINTEO)
- Τζιούλιο Φιλίππο Ντ’ Ερρίκο: Το τρυφερό φιλί με τον σύντροφό του
- Λαβρόφ: Οι 3 ξένοι μαχητές που καταδικάστηκαν σε θάνατο διέπραξαν εγκλήματα
- «Θέλω τόσο πολύ να φύγω»: Η φρίκη της Μαριούπολης μέσα από τα μάτια 8χρονου
- Δημοσίευμα για Κρέσπο - Κάνουν λόγο για ΑΠΟΕΛ
- Αντίδραση από την κοινωνία ζητά η ΑΣΤΕΠΑΗΚ για το θέμα της ΑΗΚ
- Η Ryanair θα συνδέει το αεροδρόμιο Πάφου με 32 αεροδρόμια τον χειμώνα
- Κεντρική τράπεζα: Στο 2,7% η ανάπτυξη, 7% ο πληθωρισμός για το 2022
- Ρωσία-Κίνα: Εγκαινιάστηκε η πρώτη οδική γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών
- Πρόγραμμα εγγύησης ελαστικών από την εταιρεία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Κεντρική τράπεζα: Στο 2,7% η ανάπτυξη, 7% ο πληθωρισμός για το 2022
- Συντεχνίες ΑΗΚ σε ΥΠΟΙΚ: Γιατί το ύφος της επιστολής ήταν «απαράδεκτα έντονο»;
- Τατάρ: Καμία επίπτωση από τον σεισμό στα κατεχόμενα
- Αποχωρεί από τον Ολυμπιακό ο Μοντεστό
- ΣΠΟΛΜΗΚ: Καλεί την πολιτεία να επιχορηγήσει αντισεισμική αναβάθμιση οικοδομών
- Προκήρυξη Σχεδίου για συμμετοχή με περίπτερο στην έκθεση «GITEX»
- Ζητούν Αρνητική Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για Σχέδιο Ακάμα
- Λαβρόφ: Οι 3 ξένοι μαχητές που καταδικάστηκαν σε θάνατο διέπραξαν εγκλήματα
- Η Britney Spears και ο Sam Asghari παντρεύτηκαν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κρήτη: Πέθανε νεογέννητο βρέφος στο νοσοκομείο Ηρακλείου
- Κορωνοϊός: Έξαρση του ιού μέσα στο καλοκαίρι προβλέπει ο καθηγητής Τζανάκης
- Θεσσαλονίκη: Σε ειδικό ανακριτή οι συλληφθέντες για τα 300 κιλά κοκαΐνης
- Φως στο Τούνελ: Εξελίξεις στην υπόθεση της εξαφάνισης της Άρτεμης
- Ο ΕΟΦ ανακαλεί παιδική κρέμα συγκάματος
- Χανιά | Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο της μάχης του Δρομονέρου
- Με τον Στέλιο Πέτσα συναντήθηκαν εκπρόσωποι της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης
- «Οι μέλισσες αγριεύουν τις νύχτες» στο CT Garden Festival
- Κώστας Τσουρός: Η αμηχανία σε ερώτηση για τη Ναταλία Γερμανού – «Δεν παίζει…»
- Νέα Ζηλανδία: Φόρος για τα αέρια και ρέψιμο αγελάδων και προβάτων!