Κ.Φελλάς: Εστιάζουμε μόνο στην εκούσια ευθανασία - «Είμαστε νηπενθής κοινωνία»

Στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, Κωνσταντίνος Φελλάς σχολιάζοντας το πολύπλοκο θέμα της ευθανασίας στην Κύπρο.

Αρχίζοντας ο κ. Φελλάς ανέφερε ότι πρόκειται για ένα θέμα πολυσύνθετο, πολυδιάστατο και ευαίσθητο θέμα διότι άπτεται το θέμα του θανάτου που είναι ταμπού στην κοινωνία μας. «Έχουμε γίνει μία νηπενθής κοινωνία, αρνούμαστε να συζητήσουμε την δίνη, τον πόνο, την απώλεια, τον θάνατο και

το κρύβουμε κάτω από το χαλί, ενώ πιστεύω ότι η σπουδή του θανάτου είναι η ζωή. Το πώς ζούμε την καθημερινότητα μας και πως εκφράζουμε τα συναισθήματα μας στους γύρω μας, έχει να κάνει με το θέμα του θανάτου».

«Μιλάμε για πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις που όταν ο ασθενής έχει καταλικτική πορεία, ο γιατρός πιστοποιεί ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα φαρμακευτικά και ιατρικά μέσα και υπάρχει και μία επιτροπή από ψυχολόγους, γιατρούς και ψυχίατρους οι οποίοι θα εξετάζουν το αίτημα του ασθενή με πλήρη βούληση, με την συγκατάθεση του και με έγκαιρη ενημέρωση ο ασθενής εκφράζει αυτή την επιθυμία του. Οπότε υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο και ασφαλιστικές δικλύδες ώστε να προστατεύσουμε τον ασθενή από οποιοσδήποτε εξωτερικούς παράγοντες.

Κληθείς να απαντήσεις σε περίπτωση που ένας ασθενής δεν έχει σώας τας φρένας, ο κ. Φελλάς τόνισε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται εστιάζει μόνο στην εκούσια ευθανασία, δηλαδή για ασθενείς με πλήρη επίγνωση. «Εστιαζόμαστε και στην εν ζωή διαθήκη που υπάρχει στο εξωτερικό και εκεί κάποιος θα μπορούσε να εκφράσει τις επιθυμίες του εάν φτάσει σε ένα στάδιο που βρίσκεται σε άνοια τότε να υλοποιηθεί η επιθυμία του την οποία κατέγραψε σε ένα προγενέστερο έγγραφο» σημείωσε.

Όσο αφορά τις απόψεις τις εκκλησίας ο κ. Φελλάς ανέφερε ότι η εκκλησία παρουσιάζεται στις συναντήσεις καταθέτει τις απόψεις της αλλά σε περίπτωση που το κοινοβούλιο αποφασίσει να προχωρήσει, δεν θα παρουσιάσει κανένα εμπόδιο.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου τόνισε πως στην κυπριακή κοινωνία σπάνε ένα ένα τα ταμπού και με την έρευνα που παρουσιάσαμε έδειξε ότι οι Κύπριοι ενημερώνονται και προχωρούμε βήμα με βήμα με επίκεντρο πάντα τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια προς τον συνάνθρωπο μας.

«Εάν θεσμοθετηθεί η ευθανασία δεν είναι υποκατάστατο της ανακουφιστικής φροντίδας την οποία το κράτος είναι υπόχρεο να παρέχει στους συνανθρώπους μας» κατέληξε.

Δείτε το βίντεο

Keywords
Τυχαία Θέματα