Κομισιόν: Έκτακτο σχέδιο για ενεργειακό μπλακ άουτ με τηλεργασία και Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις πρωτοβουλίες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο διάστημα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ως αντιμετώπιση μιας πιθανής απότομης διακοπής των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου εξετάζει η Κομισιόν.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι σε πλήρη εξέλιξη και να μη διαφαίνονται σημεία σύγκλισης για τον τερματισμό του από τις δύο πλευρές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται σειρά προτάσεων για να αποφευχθεί ένα ενεργειακό μπλακ άουτ. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να το παρουσιάσει στις 18 Μαΐου,

σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα “EL PAIS”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δράσεις που εξετάζονται είναι οι εξής:

Τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου, καθώς μια ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και ήπια οικονομική ενίσχυση σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια.Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα, κάτι που ισούται με 430.000 βαρέλια λιγότερα.Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα αποφέρει 380.000 βαρέλια πετρελαίου λιγότερα, ενώ η χρήση μονών – ζυγών στις πόλεις εξοικονομεί 210.000 βαρέλια.Παράλληλα, προτείνεται ο περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους καθώς και η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.

Στόχος, όπως επισημαίνουν, είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια πρωτίστως για τα νοικοκυριά και τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης και για τους κλάδους της παραγωγής που έχουν ζωτική σημασία (όπως συνέβη και με τα πρώτα lockdown του 2020, αφότου ξέσπασε η πανδημία της Covid-19).

Ενδεικτικό του πόσο η υπόθεση κάθε άλλο παρά απλή είναι, αποτελεί το γεγονός πως από τα περίπου 155 δισ. κυβικά μέτρα που αγόρασαν πέρυσι τα κράτη μέλη της ΕΕ από τη Ρωσία, εκτιμάται ότι μόνο τα δύο τρίτα μπορούν να καλυφθούν εντός του έτους από άλλες πηγές. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι μένει ένα κενό της τάξης των 50 και πλέον δισ. κυβικών, ποσότητα η οποία ισοδυναμεί με το σύνολο της κατανάλωσης Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας – ή με πάνω από το μισό του αερίου που έχει ανάγκη η Γερμανία.

Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες καλούνται να διασφαλίσουν ότι καμία χώρα της ΕΕ δε θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι κάποιας άλλης, επειδή θα έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός αναδιανομής ανάμεσα στα κράτη – μέλη, με ευθύνη της Κομισιόν, ο οποίος αρχικά προβλέπεται να λειτουργεί σε εθελοντική βάση και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, να είναι υποχρεωτικός και να συνοδεύεται από τις ανάλογες ρήτρες.

«Οι εταίροι μας ζητούν να υπάρξει ένα συντονισμένο σχέδιο, με σκοπό να αποφασίζεται από κοινού ποιες βιομηχανίες θα επηρεαστούν σε μια τέτοια περίπτωση, ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση προβλημάτων ανταγωνισμού μεταξύ τους» σημειώνει πηγή της Κομισιόν στην «el Pais». Μόνο που, όπως δείχνει η μέχρι σήμερα εμπειρία, στις μεγάλες κρίσεις συχνά υπερτερεί ανάμεσα στους εταίρους το «εθνικό» έναντι του «ευρωπαϊκού», με αποτέλεσμα πολύ συχνά να προκαλούνται αδιέξοδα.

Παράλληλα με τα όσα εξετάζονται σε θεσμικό επίπεδο, η ΕΕ έχει ξεκινήσει και μια εκστρατεία προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας – τόσο σε επίπεδο κρατών αλλά και πολιτών.

«Κάθε κιλοβατώρα μετράει», είπε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος δημοσιοποίησε πρόσφατα μια σειρά κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση της κατανάλωσης. Άλλωστε η κυβέρνηση του Βερολίνου αποφάσισε να μειώσει στα 9 ευρώ για το επόμενο τρίμηνο την τιμή της μηνιαίας κάρτας για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ώστε οι πολίτες να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιούν αυτά αντί των αυτοκινήτων τους.

Στην Ιταλία έχει τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση η «Επιχείρηση Θερμοστάτης», με την οποία ελπίζει να εξοικονομήσει 2.000 – 4.000 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν εγκριθεί για τα δημόσια κτίρια, δίνοντας ανάλογες συστάσεις και για τα ιδιωτικά, τον χειμώνα η θερμοκρασία δεν μπορεί να ρυθμίζεται πάνω από τους 19 βαθμούς Κελσίου, με μέγιστη απόκλιση δύο βαθμών και το καλοκαίρι δε θα μπορεί να πέφτει κάτω από τους 27 βαθμούς, με ανάλογη απόκλιση.

Αυτή την περίοδο και άλλες χώρες της ΕΕ εξετάζουν αντίστοιχα μέτρα, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Πορτογαλία. Στην πρώτη, μάλιστα, τον Μάρτιο η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους πολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια κατεβάζοντας τους θερμοστάτες στα σπίτια κατά έναν βαθμό – «αυτό ισοδυναμεί με 12-15 λιγότερα τάνκερ μεθανίου στα γαλλικά λιμάνια» είχε δηλώσει τότε η CEO του ενεργειακού ομίλου της Engie.

Η Κομισιόν εξετάζει τον κοινό δανεισμό για την Ουκρανία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να εκδώσει νέο χρέος της ΕΕ για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας τους επόμενους τρεις μήνες, που υπολογίζεται σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του POLITICO.

Το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι κάτι τέτοιο θα γίνει και αυτό γνωστό στις 18 Μαΐου, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται τρεις διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ουκρανία χρειάζεται 5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα για να διατηρήσει την οικονομία της ζωντανή — από την πληρωμή μισθών και συντάξεων μέχρι τη φροντίδα των εκτοπισμένων πληθυσμών, καθώς και άλλα έξοδα που σχετίζονται με τον πόλεμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να παράσχουν το ένα τρίτο αυτού του ποσού, το οποίο θα αφήσει, ωστόσο, ακάλυπτα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Κομισιόν ενημέρωσε τους πρεσβευτές της ΕΕ την Παρασκευή για ένα σχέδιο γεφύρωσης αυτού του κενού, το οποίο θα συνεπαγόταν την έκδοση χρέους από την Κομισιόν με βάση τις εγγυήσεις που παρέχονται από τις χώρες της ΕΕ. Αυτό είναι παρόμοιο με το λεγόμενο πρόγραμμα SURE που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τους βραχυχρόνια ανέργους, όπως αναφέρουν οι διπλωμάτες.

Τότε, η Επιτροπή ζήτησε 25 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις για να συγκεντρώσει 100 δισ. ευρώ.

Αν και το οικονομικό “κενό” της Ουκρανίας είναι πολύ μικρότερο, η Επιτροπή δεν έχει παράσχει λεπτομέρειες για το πόσα θα χρειαζόταν και πώς θα κατανεμηθεί μεταξύ των χωρών, είπαν οι διπλωμάτες.

Μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελλάδας, ζήτησαν από την Επιτροπή να παράσχει εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης πριν από την παρουσίαση του σχεδίου της στις 18 Μαΐου.

Εάν άλλες χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και άλλες συμμετάσχουν, θα μείωναν το ποσό που καλείται να καλύψει η ΕΕ. Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί με διμερείς δωρεές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η γαλλική Προεδρία θέλει να θέσει το θέμα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προς συζήτηση στα τέλη Μαΐου.

Πηγή: news247.gr

The post Κομισιόν: Έκτακτο σχέδιο για ενεργειακό μπλακ άουτ με τηλεργασία και Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
αυτοκινητα, σχεδιο, διεθνές νομισματικό ταμείο, el pais, μεσα μαζικης μεταφορας, μαΐου, πετρελαιο, σημαίνει, lockdown, ρωσία, ουγγαρια, βρυξέλλες, καλοκαιρι, γαλλια, ceo, χρεος, ελλαδα, ιαπωνια, news247, κινηση στους δρομους, γερμανος, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2013, μια ημερα, χωρες, ρωσία, το θεμα, γερμανια, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, ιταλια, οικονομια, ολλανδια, ουκρανια, προγραμμα, ωρα, ceo, news247, αυστρια, βρυξέλλες, γαλλικα, γεγονος, γινει, διαστημα, διεθνές νομισματικό ταμείο, δειχνει, ευρω, ειπαν, ειπε, εκστρατεια, εβδομαδα, εξελιξη, εξοδα, ευθυνη, εφημεριδα, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, υποθεση, κελσιου, κυβερνηση, κτιρια, λεπτομερειες, μαΐου, μηνες, μειωση, νορβηγια, οχηματων, παρουσιαση, πηγη, πορτογαλια, συζητηση, σειρα, συγκεντρωση, σπιτια, τιμη, κυβικα, εφαρμογη, ενωση, χωρα, πηγες, σημαίνει, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα