Κινήσεις τακτικής στη σκακιέρα

Σήμερα η κρίσιμη ημέρα των συνομιλιών στο Μον Πελεράν για το εδαφικό
Το τριήμερο 26, 27 και 28 Δεκεμβρίου είναι το επικρατέστερο για την πραγματοποίηση της διεθνούς διάσκεψης. Διαψεύδει η Κυβέρνηση δημοσιεύματα περί πιέσεων στον ΠτΔ από τη διαπραγματευτική του ομάδα

Συμφωνία ή παράταση στο θρίλερ; Αυτό είναι το δίλημμα που καλούνται να απαντήσουν οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά

Ακιντζί μετά τη χθεσινή ημέρα των συζητήσεων για το εδαφικό.

Καθοριστικό για την έκβαση της διαπραγμάτευσης ήταν το δείπνο εργασίας που είχαν οι δύο ηγέτες χθες βράδυ στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, και της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στο ξενοδοχείο «Λε Μιραντόρ», στο ελβετικό θέρετρο του Μον Πελεράν.

Το δείπνο ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 ψες (ώρα Κύπρου) και σε αυτό συμμετείχαν αρχικά και οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίας Μπουρτζιού, οι οποίοι, ωστόσο, αποχώρησαν γύρω στις 11 το βράδυ.

Πριν από το δείπνο εργασίας των δύο ηγετών και των διαπραγματευτικών τους ομάδων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, στο πλαίσιο της οποίας προέβησαν σε μια γενικότερη ανταλλαγή απόψεων για την πορεία των συνομιλιών χθες.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το «βάρος» των εξελίξεων αναμένεται να μεταφερθεί στη σημερινή ημέρα.

Η ε/κ πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες που φτάνουν από τα κατεχόμενα και θέλουν την πραγματοποίηση ενός τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων τύπου «Μον Πελεράν», για κλείσιμο του εδαφικού και άλλων θεμάτων πριν από μια πολυμερή διάσκεψη. «Είτε θα υπάρξει συμφωνία, κριτήρια, χάρτης και πολυμερής είτε δεν θα υπάρξει τίποτα», σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές.

«Σενάρια»
Όσον αφορά τα διαμειβόμενα στη διαπραγμάτευση, τα σενάρια γύρω από τις περιοχές που επιστρέφουν υπό ε/κ διοίκηση δίνουν και παίρνουν, την ώρα που τίποτε ακόμη δεν δείχνει ότι έχει ξεκαθαρίσει.

Το μεγάλο θέμα που ονομάζεται «Μόρφου» παραμένει ανοικτό, αν και υπάρχει αισιοδοξία στην ε/κ πλευρά. Επίσης η πλευρά μας θεωρεί ότι είναι εφικτός ο αριθμός της επιστροφής περισσότερων από 90.000 προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την επιστροφή των Βαρωσίων, η ε/κ πλευρά προσπαθεί να της επιστραφεί και μέρος της ενδοχώρας της Αμμοχώστου. Η επιδίωξη της πλευράς μας είναι η επιστροφή όλων των εδαφών που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν και κάποιων πρόσθετων περιοχών.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, πέραν της προσπάθειας για οριστική σύγκλιση στα κριτήρια επί του ποσοστού εδάφους και του αριθμού προσφύγων που θα επιστρέψουν, στα οποία υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος στην προηγούμενη διαβούλευση στο Μον Πελεράν, προσπάθησαν να καλύψουν απόσταση και στο ζήτημα της ακτογραμμής, στο οποίο δεν υπήρξε επί του παρόντος ικανοποιητική πρόοδος. Η χθεσινή ημέρα, ωστόσο, έφερε κάποια πρόοδο μόνο στο ζήτημα του ποσοστού εδαφών.

Την ίδια ώρα, πάντως, στο τραπέζι υπάρχει ακόμη και το σενάριο στο τέλος να υπάρξουν δύο χάρτες και όχι ένας, που δεν θα αποκλίνουν πολύ, και η διαπραγμάτευση να γίνει στη διεθνή διάσκεψη. Πάντως, ένας κοινός χάρτης αναμένεται να κινηθεί γύρω από το ποσοστό του χάρτη που πρότεινε το σχέδιο Ανάν πέριξ του 28,5%.

Η τ/κ πλευρά κατά την διάρκεια των συνομιλιών ζητούσε συχνά διακοπές, ώστε ο Τ/κ ηγέτης να συσκεφθεί με τη διαπραγματευτική ομάδα. Αναφορικά με το αν υπήρξε περαιτέρω πρόοδος και προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για το εδαφικό, πηγή προσκείμενη στην ε/κ πλευρά ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως είναι νωρίς να λεχθεί οτιδήποτε και συνέστησε υπομονή.

Ασφαλείς πληροφορίες του «Σίγμα» αναφέρουν ότι σήμερα βράδυ, μεταξύ 18.00 και 20.00 θα υπάρξουν, αν δεν σημειωθούν εντυπωσιακές ανατροπές, ανακοινώσεις. Είτε αυτές θα γίνουν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, είτε θα γίνουν από τον κ. Έιντε εκ μέρους των ηγετών.

Πολυμερής και Εθνικά Πάρκα
Ο κατοχικός ηγέτης την ίδια ώρα αξιώνει ανακοίνωση ημερομηνίας για πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης, στην οποία θα συζητηθούν όλα τα ανοικτά ζητήματα. Παράλληλα, επιμένει σε ύπαρξη Εθνικών Πάρκων για τον Κορμακίτη και την Καρπασία.

Στην πρώτη περίπτωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια που θα αποτυπωθούν σε χάρτη και μετά θα ανακοινωθεί η όποια διεθνής διάσκεψη.

Το ζήτημα των Εθνικών Πάρκων η πλευρά μας το απορρίπτει, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορεί να υπάρξει επιστροφή προσφύγων.

Πώς γίνεται η διαπραγμάτευση
Η συνάντηση χθες έγινε με μορφή «4-4». Από την ε/κ πλευρά συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο διαπραγματευτής, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η στενή συνεργάτις του κ. Μαυρογιάννη, Πόλυ Ιωάννου.

Επίσης, όπως πληροφορούμαστε, σε περίπτωση που η συζήτηση προχωρήσει ικανοποιητικά, οι δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στα λεγόμενα guidelines των κριτηρίων - προσβασιμότητα, συνδεσιμότητα, παραγωγικότητα, υποδομές - μέσω των οποίων θα φωτογραφηθούν συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες μετά θα πρέπει να αποτυπωθούν σε χάρτες.

Χριστούγεννα με Πολυμερή
Σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες που αφέθηκε να διαρρεύσουν για πραγματοποίηση της πολυμερούς συνάντησης, αρμόδια πηγή της διαπραγματευτικής ομάδας δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο τραπέζι και είναι κάτι που θα συζητηθεί στην πορεία και εφόσον υπάρξει η αναγκαία πρόοδος.

Ωστόσο, οι πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι η διάσκεψη δύναται να πραγματοποιηθεί το διάστημα 26 - 27 - 28 Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τόσο η τ/κ πλευρά, όσο και τα Η.Ε. ευνοούν φανερά την πραγματοποίηση πολυμερούς πριν από το τέλος του χρόνου, καθώς θα επιβεβαιώνει το άτυπο, αλλά υπαρκτό χρονοδιάγραμμα για λύση μέσα στο 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα