Κλειστό το φράγμα της Καλαβασού - Καταγγελίες για μόλυνση

Καταγγελίες για αργοπορημένη αντίδραση του Υπουργείου Γεωργίας στο θέμα της μόλυνσης του νερού του φράγματος της Καλαβασού ακούστηκαν σήμερα στην Βουλή κατά την συζήτηση του θέματος του κλεισίματος του φράγματος στην Επιτροπή Γεωργίας.

Η απάντηση του Υπουργείου στην επιστολή για μόλυνση των νερών από δύο ρυάκια που προέρχονται από στρατόπεδα ήρθε πέντε σχεδόν μήνες μετά και ήταν καθησυχαστική, σημειώνοντας πως οι επιβλαβείς ουσίες ήταν σε μικρές ποσότητες. Το Υπουργείο Γεωργίας έχει στην κατοχή του τα αποτελέσματα των αναλύσεων

του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, ωστόσο δεν τα έχει στείλει στην Βουλή.

Σε δηλώσεις του, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, είπε πως στις 17 Μαΐου 2019 είχε εντοπίσει ότι στο Φράκτη της Καλαβασού εισρέουν μεγάλες ποσότητες καδμίου, νικελίου και άλλων συστατικών, τα οποία θεωρούνται πολύ βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η απάντηση που πήρε από το Υπουργείο Γεωργίας για τα ερωτήματα ήρθε στις 7 Οκτωβρίου, και στην οποία αναφερόταν ότι πράγματι υπάρχουν τα συστατικά αυτά αλλά δεν είναι ανησυχητικά. Στις 16 Οκτωβρίου, όπως πρόσθεσε, είχε ζητήσει ενημέρωση από το Υπουργείο με τις αναλύσεις που αφορούν τον υδατοφράκτη και συγκεκριμένα την εκβολή δύο ρυακιών. «Απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει, όμως, από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων γνωρίζω πολύ καλά, ότι έχει σταλεί σχετική έκθεση στο Υπουργείο Γεωργίας η οποία όμως δεν έχει δοθεί και δεν έχει σταλεί στην Βουλή», είπε.

Ερωτηθείς αν από το Μάιο δεν έχει γίνει τίποτα, είπε πως η απάντηση ήρθε μετά από 5 μήνες και η οποία έλεγε ότι είχαν εντοπιστεί κάποιες ουσίες σε μικρές όμως ποσότητες. Στη συνέχεια, ο ίδιος, όπως σημείωσε, ζήτησε μέσω Βουλής να σταλούν οι αναλύσεις του νερού από τα ρυάκια, τα οποίο προερχόταν από συγκεκριμένα στρατόπεδα και κατέληγε στον υδατοφράκτη.

Σημείωσε πως με βάση τις πληροφορίες που έχει, στα ρυάκια έχουν πεταχθεί μεγάλες ποσότητες από κάποια υλικά, άχρηστα μηχανήματα, ακόμα και μπαταρίες. «Το θέμα είναι πως το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων έχει στείλει απάντηση στα ερωτήματα, έχουν στείλει τις αναλύσεις, αλλά το Υπουργείο Γεωργίας δεν τις έχει στείλει στην Βουλή», είπε.

Ο κ. Ορφανίδης είπε πως σήμερα συζητήθηκε επίσης το θέμα της μεγάλης ξήρανσης που παρατηρείται στις χαρουπιές. Αυτό, όπως είπε, οφείλεται στην μεγάλη αύξηση της ποντίκας που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο που δεν βρίσκει νερόθ κι αφαιρεί το φλοιό της χαρουπιάς για να πάρει υγρασία.

Πρόσθεσε πως με το ρυθμό που οδηγείται η καταστροφή, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν χαρουπιές στην Κύπρο καθώς τα δέντρα αυτά είναι υπό εξαφάνιση. «Ζητήσαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως αυξήσουν τις ποσότητες των φαρμάκων που δίδονται στις κοινότητες για την καταπολέμηση της ποντίκας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Υπουργείο θα ανταποκριθεί», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα