Κονδύλι 200 χιλ. για εντατικοποίηση έρευνας για αγνοούμενους

Τη διάθεση κονδυλίου ύψους 200.000 ευρώ για πρόσληψη ερευνητών ή αγορά υπηρεσιών από ερευνητές, με στόχο την εντατικοποίηση των προσπαθειών έρευνας στα αρχεία διαφόρων χωρών και των Ηνωμένων Εθνών για συλλογή πληροφοριών για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με απόφαση Υπουργικού έγκριση €200.000 για αγορά υπηρεσιών ερευνητών για μελέτη αρχείων και υλικού σε σχέση με την εξεύρεση αγνοουμένων

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) July 28, 2016Ο ΠτΔ μιλούσε στο πλαίσιο τελετής απονομής τιμητικών διπλωμάτων προς συγγενείς
πολιτών αγνοουμένων στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι κατεγράφησαν 617 πολίτες αγνοούμενοι εκ των οποίων μόλις 155 έχουν ταυτοποιηθεί και κηδευτεί, με τη μεγάλη πλειοψηφία των συγγενών να παραμένει με την αγωνία κουβαλώντας τα αμείλικτα ερωτήματα.

Απευθυνόμενος προς τους συγγενείς των τιμωμένων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως είναι άξιον απορίας και ποια δικαιολογία μπορεί να υπάρξει για την εξαφάνιση εκατοντάδων πολιτών και ποιο επιχείρημα μπορεί να προσφέρει κάλυψη στην εξαφάνιση όλων αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι ήσαν άοπλοι;

Πρόσθεσε ότι η αδυσώπητη αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα έγκλημα πολέμου και όπως ισχύει για όλα τα εγκλήματα πολέμου, δεν υπάρχουν δικαιολογίες και ελαφρυντικά. Ανέφερε περαιτέρω ότι το έγκλημα στην περίπτωση μας δεν είναι στιγμιαίο μια και για 42 χρόνια αποκρύβονται πληροφορίες και συγκαλύπτονται ευθύνες.

Το γεγονός ότι μετά την πάροδο 42 ετών συνεχίζει να αγνοείται η τύχη του μεγαλύτερου αριθμού των αγνοουμένων πρόκειται για μία αδυναμία που δεν οφείλεται στην αδράνεια ή την αδιαφορία των εκάστοτε Κυβερνήσεων, αλλά στην απαράδεκτη και απάνθρωπη στάση που για δεκαετίες τηρούσε και τηρεί δυστυχώς η κατοχική δύναμη, σημείωσε.

Αφού υπενθύμισε πως σε πλείστες περιπτώσεις μετακινήθηκαν οστά προκειμένου να παρεμποδίσουν τον εντοπισμό όσων άνανδρα έχουν δολοφονηθεί, είπε ότι μετά από μερικά χρόνια ιδιαίτερα παραγωγικά στην έρευνα, στον εντοπισμό και στην ταυτοποίηση, είναι γεγονός πως τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε μία κάμψη ως προς την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών που έχουν δημιουργηθεί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για εντατικοποίηση των ερευνών, επισκέφθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ και από κοινού “απευθύναμε έκκληση, ενθαρρύνοντας όσους έχουν πληροφορίες να τις δώσουν στις αρμόδιες Αρχές, χωρίς το φόβο της ποινικής ευθύνης ή της δίωξης”.

Σημείωσε πως την ίδια ώρα και ως αποτέλεσμα εντόνων διαβημάτων και του θετικού κλίματος που μέχρι στιγμής επικρατεί στις συνομιλίες, έγινε κατορθωτό η Τουρκία να επιτρέψει τη διερεύνηση 30 νέων χώρων σε στρατιωτικές ζώνες τα επόμενα τρία χρόνια και παρατήρησε ότι πρόκειται για μία μετακίνηση από την άτεγκτη επί δεκαετίες θέση της κατοχικής δύναμης.

Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι για να έχει πραγματική αξία αυτή η τουρκική μετακίνηση θα πρέπει να δοθούν τα αρχεία στους ερευνητές και να επιτρέψουν και την επί τόπου έρευνα, η οποία είναι προϋπόθεση για την τελική εκταφή, “κάτι που επίμονα ζητούμε”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην αξιοποίηση πληροφοριών και δεδομένων που για πολλά χρόνια παρέμεναν ανενεργά, με το επιχείρημα των απορρήτων εγγράφων διαφόρων χωρών, ακόμα και των Ηνωμένων Εθνών.

“Εδώ είναι κάτι για το οποίο ο καθένας αισθάνεται μια τρομερή απογοήτευση από ένα διεθνή οργανισμό, ο οποίος εκ καθήκοντος θα έπρεπε να συμβάλει και να βοηθήσει στην ανεύρεση, να παρατηρείται με το πρόσχημα του απορρήτου η απόκρυψη και να μη δίνονται πληροφορίες που κατέχουν”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης πως έγιναν έντονα διαβήματα και ως αποτέλεσμα παρατηρείται μια αλλαγή στάσης προς το θετικό από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα η πάροδος του χρόνου επιτρέπει την απελευθέρωση απορρήτων αρχείων και για αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρία αποφάσισε να διαθέσει 200 χιλιάδες ευρώ προκειμένου να προσληφθούν ή να αγοραστούν υπηρεσίες από ερευνητές, οι οποίοι να επιτείνουν τις προσπάθειες διερεύνησης στα αρχεία των διαφόρων χωρών και των Ηνωμένων Εθνών.

“Θα διατεθούν και τα όποια άλλα ποσά απαιτούνται προκειμένου να φέρουμε σε πέρας αυτή τη νέα προσπάθεια που καταβάλλουμε”, συνέχισε.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, το θέμα των αγνοουμένων έχει ξεχωριστή θέση, είπε και διαβεβαίωσε πως δεν νοείται επίλυση του προβλήματος χωρίς συνάμα να υπάρξουν και συγκεκριμένα, σαφή αποτελέσματα που να διευκρινίζουν την τύχη των αγνοουμένων μας.

“Η αποψινή απόδοση τιμητικών διπλωμάτων δεν συνιστά τίποτε άλλο από μία συμβολική και οφειλόμενη εκ μέρους της Πολιτείας αναγνώριση του αγώνα σας και μια μικρή παρηγοριά πως το κράτος δεν θα λείψει ποτέ από δίπλα σας”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα