Απόδημοι: Καθοριστικό το επόμενο εξάμηνο για το Κυπριακό

Το μήνυμα ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι καθοριστικό για τις προσπάθειες στο Κυπριακό στέλνει η ηγεσία των αποδήμων, δείχνοντας τόσο προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, όσο και στις εξελίξεις σε ΗΠΑ και Βρετανία, λόγω των προεδρικών εκλογών και της εξόδου από την ΕΕ, αντίστοιχα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Λευκωσία, κατά την ολοκλήρωση του 8ου Παγκύπριου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και του 26ου Συνεδρίου του Κεντρικού Συμβουλίου

ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ, η ηγεσία των αποδήμων χαιρέτισε, παράλληλα, την παρουσία ενεργειακών κολοσσών κατά το γ` γύρο αδειοδότησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στο θετικό ρόλο που διαδραμάτισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους την Exxon.

Παρών ήταν και ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, ο οποίος προειδοποίησε για το μελλοντικό ρόλο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), αν συνεχιστεί η δυσκολία εξεύρεσης οστών αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων στα κατεχόμενα.

Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τις προσπάθειές μας για την Κύπρο, ανέφερε ο κ. Κρίστοφερ, τόσο λόγω των των αλλαγών που σημειώνονται στην Τουρκία, όσο και σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Για τις ΗΠΑ, είπε ότι απομένουν έξι μήνες στην παρούσα κυβέρνηση, μέχρι την εκλογή του επόμενου Προέδρου, προσθέτοντας ότι η ομογένεια θα διαδραματίσει ρόλο σε αυτές.

Παρατήρησε ότι έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια αλλαγή στην πάγια εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία ήταν πάντοτε υπέρ της Τουρκίας, λόγω των οικονομικών συμφερόντων και της στρατιωτικής βάσης στο Ιντσιρλίκ.

Ερωτηθείς ποιόν προτιμά για Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι ιστορικά οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριζαν περισσότερα την Τουρκία. Από την άλλη, πρόσθεσε, έχω ζήσει και την Χίλαρι Κλίντον για τέσσερα χρόνια ως Υπουργό Εξωτερικών.

Για τον Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι «δεν είναι γνωστής του κυπριακού προβλήματος, άλλα στους επόμενους έξι μήνες θα το μάθει». Πρέπει να δουλέψουμε και με τους Ρεπουμπλικάνους και με τους Δημοκρατικούς, κατέληξε ο κ. Κρίστοφερ.

Αναφορικά με την προσέλκυση ενδιαφέροντος από ξένες εταιρείες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι η ομογένεια έπαιξε το δικό της ρόλο, τόσο με τη Noble Energy, όσο και πιο πρόσφατα με την Exxon.

«Αυτή που βοήθησε πάρα πολύ είναι η Πρέσβειρα, κ. Κάθριν Ντόχερτι», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι προκάλεσε εντύπωση ότι και «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βοήθησε για την Exxon και αυτό είναι πολύ θετικό».

Στόχος, συμπλήρωσε, είναι η προσέλκυση και άλλων εταιρειών, καθώς όσο περισσότερα αμερικανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα συγκεντρώνονται στην Κύπρο, τόσο ενισχύεται η εξωτερική πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη.

Χαιρέτισε εξάλλου τις σχέσεις της Λευκωσίας με το Ισραήλ ενώ είπε ότι όσο καλύτερη οικονομία έχουμε στη Κύπρο, τόσο καλύτερη θα είναι η εξωτερική πολιτική και η τύχη μας.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης, αναφέρθηκε στις συνέπειες του Brexit, λέγοντας ότι η ομογένεια ξεκινά από το μηδέν στις σχέσεις της με τη νέα Κυβέρνηση της χώρας.

Πέραν των ιστορικών σχέσεων, θα δοθεί βαρύτητα στο να αποκτήσει τη σωστή θέση στο Κυπριακό, αλλά και απέναντι στην Τουρκία, είπε.

Ο κ. Παπαευριπίδης δήλωσε ότι οι απόδημοι φεύγουν από την Κύπρο με ένα αίσθημα αισιοδοξίας για δυο λόγους, καθώς η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται, αν και όπως είπε, χρειάζονται αρκετά ακόμη να γίνουν, ενώ έχουν ανοίξει νέες προοπτικές στα θέματα ενέργειας.

Αναφερόμενος στο εθνικό θέμα, είπε ότι η αντιμετώπιση της Τουρκίας δεν είναι εύκολο ζήτημα, καθώς πρόκειται για μια χώρα που αντιδρά με απρόσμενους τρόπους, ενώ η κατάσταση που επικρατεί ανησυχεί όλους όσους μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη λύση του Κυπριακού.

Είπε ακόμη ότι η συνάντηση της Παρασκευής, μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είναι καθοριστική, διότι θα δώσει το στίγμα κατά πόσο υπάρχει η προοπτική λύσης. Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα βγει από την αυριανή συνάντηση, ώστε να πάρουμε πίσω αυτό το μήνυμα της αισιοδοξίας, ότι υπάρχει προοπτική λύσης, είτε το 2016, είτε το 2017, κατέληξε.

Η Πρόεδρος ΝΕΠΟΜΑΚ Αντωνία Σαββίδη ανέφερε από την πλευρά της ότι στο φετινό συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 80 σύνεδροι, καθιστώντας το το μεγαλύτερο συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ, που έγινε ποτέ.

Είπε ότι διεξήχθησαν θεματικά εργαστήρια, για Κυπριακό, αγνοούμενους, πολιτισμό και θέματα υποτροφιών και ευκαιριών απασχόλησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια, ώστε η διασπορά να μπορέσει να κάνει τη διαφορά τόσο για την κατάσταση στο νησί, όσο και για τους νεαρούς απόδημους.

Είχαμε μια παραγωγική χρονιά και θα συνεχίσουμε για να διατηρήσουμε τη δυναμική αυτή, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Φωτίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι απόδημοι επιστρέφουν περισσότερο ενισχυμένοι για να δώσουν νέους αγώνες κατά την κρίσιμη περίοδο που διέρχεται ο τόπος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προσπάθειες για την εξεύρεση της τύχης των αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου είπε ότι η ανθρωπότητα πρέπει να κινηθεί διαφορετικά στο ζήτημα αυτό, μετά από 42 χρόνια.

Αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο των αποδήμων, ενώ είπε ότι ο μη εντοπισμός οστών Ε/κ και Ελλαδιτών στα κατεχόμενα, θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία της ΔΕΑ.

Στηρίζουμε τη ΔΕΑ ως εργαλείο για την επίλυση αυτού του ζητήματος, όμως αν συνεχιστεί ο μη εντοπισμός οστών, «να ξέρετε ότι δεν θα έχει ρόλο η ΔΕΑ», κατέληξε ο κ. Φωτίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα