Κορωνοϊός Vs Γρίπη: Θνησιμότητα, μετάδοση, θεραπευτική αγωγή (ΒΙΝΤΕΟ)

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός στην Κίνα και έγινε γνωστή η θανατηφόρα επίδρασή του στους ανθρώπους, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν και ακόμα υποστηρίζουν ότι η εποχική γρίπη έχει περισσότερα θύματα, και συνεπώς, τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί είναι δυσανάλογα και υπερβολικά. Αρκετοί μάλιστα εξ’αυτών βλέπουν σκοπιμότητα πίσω από τον «πανικό» που δημιουργήθηκε από τον νέο-κορωνοϊό.


Ο Covid-19, η ασθένεια που προκαλείται από τον κορωνοϊό, έχει παρόμοια συμπτώματα με τη γρίπη. Διαδίδεται επίσης με παρόμοιο τρόπο. Έτσι είναι φυσικό πολλοί να προβαίνουν σε σύγκριση

των δύο. Ωστόσο, αυτό που τονίζουν πολλοί επιστήμονες, ο Covid 19 είναι πολύ διαφορετικός, με τρόπους που τον καθιστούν πολύ πιο επικίνδυνο. Και η κατανόηση του πώς είναι επικίνδυνος, είναι το κλειδί για την κατανόηση του γιατί πρέπει να το πάρουμε τόσο σοβαρά.
Ακολουθεί ένα αναλυτικό βίντεο του δικτύου Vox (με επιλογή αγγλικών υποτίτλων) όπου γίνεται μια αναλυτική σύγκριση μεταξύ του Covid19 και της εποχικής γρίπης.

Αρχικά σημειώνεται η δυνατότητα αναπαραγωγικού αριθμού διαφόρων ιών, τα κοινά και διαφορετικά συμπτώματα.Υπάρχουν επίσης στατιστικές μελέτες και προβλέψεις για την θνησιμότητα και τις επιπτώσεις στην υγεία από τους δυο ιούς αλλά και τα διαφορετικά στάδια μόλυνσης. Επιπλέον γίνεται αναφορά στην περιβόητη τακτική «ανοσία της αγέλης» και εξηγείται γιατί αυτό δεν μπορεί στην παρούσα φάση να θεωρηθεί ως η κατάλληλη τακτική για αποτελεσματική καταπολέμηση του κορωνοϊού.  

Η ιστοσελίδα medical News Today φιλοξενεί και αναλυτικό άρθρο με πίνακες το οποίο μετέφρασε το Iatropedia με σύγκριση διάφορων χαρακτηριστικών της γρίπης και του κορωνοϊού 

Ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει συγκριτικά τα συμπτώματα του κορονοϊού, της εποχικής γρίπης και του κοινού κρυολογήματος:

Κορωνοϊός – Γρίπη: Βαρύτητα της νόσου και θνησιμότητα

Τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού και της γρίπης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρά. Και οι δύο ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει ως ήπια συμπτώματα της COVID-19 εκείνα που δεν αναγκάζουν τον ασθενή να νοσηλευτεί. Ο ΠΟΥ ταξινομεί τις ήπιες αυτές περιπτώσεις με συμπτώματα όπως:

πυρετόςβήχαςκούρασηαπώλεια της όρεξηςρινική συμφόρησηπονόλαιμοςπονοκέφαλος

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 15% των περιπτώσεων COVID-19 είναι σοβαρές και το 5% είναι πολύ σοβαρές. Οι ασθενείς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση χρειάζονται αναπνευστήρα για να αναπνέουν. Η πιθανότητα σοβαρής και κρίσιμης μόλυνσης είναι υψηλότερη στην COVID-19 παρά στην εποχική γρίπη.

Ο νέος κορωνοϊός είναι επίσης πιο θανατηφόρος. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό θνησιμότητας για τη νόσο COVID-19 φαίνεται να είναι υψηλότερο από εκείνο της γρίπης. Σε σύγκριση με τη γρίπη, η έρευνα για τον κορονοϊό βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια της. Αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί να αλλάξουν με το χρόνο.

Κορωνοϊός – Γρίπη: Μετάδοση

Τόσο ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 όσο και ο ιός της εποχικής γρίπης μπορούν να εξαπλωθούν μέσω διαπροσωπικής επαφής. Μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν τους ιούς μπορούν να περάσουν από το ένα άτομο στο άλλο συνήθως μέσω της μύτης και του στόματος, όταν ο ασθενής  βήχει και φτερνίζεται.

Σύμφωνα με το CDC, οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης σε άτομα που βρίσκονται 2 μέτρα μακριά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από κάθε βήχα ή φτάρνισμα, για να αποτρέψουν τη, μετάδοση της μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ταχύτητα μετάδοσης διαφέρει μεταξύ των δύο ιών. Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται νωρίτερα και μπορούν να εξαπλωθούν γρηγορότερα από τον ιό SARS-CoV-2. Επίσης, τα άτομα με γρίπη μπορούν να περάσουν τον ιό πριν εκδηλώσουν συμπτώματα. Ένα άτομο μπορεί επίσης να μεταδώσει τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα.

Υπάρχουν επίσης διαφορές στην μετάδοση μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Η μετάδοση της εποχικής γρίπης από παιδιά σε ενήλικες είναι κοινή. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι είναι πιο κοινό για τους ενήλικες να περάσουν τον ικό SARS-CoV-2 στα παιδιά. Τα παιδιά, όμως, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα.

Κορωνοϊός – Γρίπη: Θεραπευτική αγωγή

Δεδομένου ότι η γρίπη υπάρχει πολύ περισσότερο καιρό από τη νόσο COVID-19, υπάρχουν περισσότερες επιλογές θεραπείας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με γρίπη δεν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιιικά φάρμακα σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατά 1-2 ημέρες. Αυτά τα αντιιικά φάρμακα βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τον ιό. Αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και μειώνουν τη διάρκεια της ασθένειας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιιικά φάρμακα που να έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της νόσου COVID-19, αν και οι επιστήμονες ερευνούν επί του παρόντος αρκετά φάρμακα σε δοκιμές. Παρόλο που δεν υπάρχει επί του παρόντος εγκεκριμένη θεραπεία ή εμβολιασμός για τη νόσο COVID-19, υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσετε στη θεραπεία των συμπτωμάτων και τυχόν επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν.

Για τις ήπιες περιπτώσεις, ένα άτομο πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να τηρεί κοινωνική απόσταση από τους άλλους υγιείς ανθρώπους γύρω του. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να συνταγογραφήσουν αντιπυρετικά φάρμακα για να μειώσουν τον πυρετό. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματικό οξυγόνο, ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Κορωνοϊός – Γρίπη: Πρόληψη

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι μέσω του εμβολιασμού.

Πολλά στελέχη της γρίπης μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση. Τα πιο κοινά στελέχη ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή. Οι επιστήμονες προσπαθούν κάθε χρόνο να προβλέψουν ποια στελέχη θα είναι πιο κοινά την επόμενη σεζόν, για να επιλέξουν τα σωστά συστατικά του εμβολίου.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για την COVID-19. Ο νέος κορωνοϊός είναι νέος και η ανάπτυξη ασφαλών εμβολίων απαιτεί χρόνο. Ο καλύτερος τρόπος για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 περιλαμβάνει:

Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σωστό τρόποΝα αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σαςΝα διατηρείτε τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση από οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίζεταιΝα καλύπτεται το στόμα σας στο εσωτερικό του αγκώνα σας, όταν φτερνίζνεστε ή βήχετεΝα ΜΕΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ, ειδικά εάν αισθανθείτε αδιαθεσίαΝα εργάζεστε από το σπίτι αν είναι δυνατόνΝα αποφεύγετε τον συγχρωτισμό οποιασδήποτε κλίμακας
Keywords
Τυχαία Θέματα