Κορωνοϊός: Το (καλό;) παράδειγμα της Ινδίας και η σκληρή ευρωπαική «πρόταση»

Έχει ήδη κορυφωθεί η πανδημία του κορωνοϊου στην Ινδία; Και μπορεί να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού έως τις αρχές του επόμενου έτους; Άρθρο του BBC αναλύει την ιδιαίτερη περίπτωση της Ινδίας, στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
 

Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: Ουρές στην Κίνα για το πειραματικό εμβόλιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια κορυφαία ομάδα επιστημόνων της Ινδίας το πιστεύει. Το τελευταίο μαθηματικό τους μοντέλο υποδηλώνει ότι η Ινδία έφτασε στην κορύφωσή της τον Σεπτέμβριο και η πανδημία μπορεί να

ελεγχθεί έως τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Όλα αυτά τα μοντέλα θεωρούν το προφανές: οι άνθρωποι θα φορούν μάσκες, θα αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις, θα διατηρούν κοινωνικές αποστάσεις και θα πλένουν τα χέρια.

Η Ινδία έχει καταγράψει περίπου 7,5 εκατομμύρια περιπτώσεις Covid-19 και περισσότερους από 114,00 θανάτους μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η Ινδία αντιπροσωπεύει μόνο το 10% των παγκόσμιων θανάτων από τον ιό. Το ποσοστό θνησιμότητας περιστατικών ή CFR, το οποίο μετρά τους θανάτους μεταξύ των ασθενών Covid-19, είναι μικρότερο από 2% - μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο.

Η Ινδία σημείωσε ρεκόρ στα μέσα Σεπτεμβρίου όταν ανέφερε περισσότερα από ένα εκατομμύριο ενεργά περιστατικά. Έκτοτε, το φορτίο υποχωρεί σταθερά. Την περασμένη εβδομάδα, η Ινδία ανέφερε κατά μέσο όρο 62.000 περιστατικά και 784 θανάτους καθημερινά. Οι ημερήσιοι θάνατοι μειώθηκαν επίσης στις περισσότερες πολιτείες. Οι δοκιμές παρέμειναν συνεπείς κατά μέσο όρο με πάνω από ένα εκατομμύριο δείγματα ελέγχθηκαν κάθε μέρα την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι επτά επιστήμονες που συμμετείχαν στην τελευταία μαθηματική μελέτη που τους ανέθεσε η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, το μοντέλο εξετάζει το ρυθμό με τον οποίο μολύνονται οι άνθρωποι, το ποσοστό με τον οποίο έχουν αναρρώσει ή πεθάνει και το κλάσμα των μολυσμένων ατόμων με σημαντικά συμπτώματα. Χαρτογραφεί επίσης την πορεία της νόσου υπολογίζοντας τους ασθενείς που δεν έχουν δείξει σημάδια μόλυνσης.

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι χωρίς το lockdown στα τέλη Μαρτίου, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην Ινδία θα είχε κορυφωθεί σε περισσότερα από 14 εκατομμύρια και ότι περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα είχαν πεθάνει από το Covid-19, περίπου περισσότερες από 23 φορές από τον τρέχοντα αριθμό θανάτων.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αντίκτυπος της ανεξέλεγκτης επιστροφής μεταναστών από τις πόλεις στα χωριά μετά το lockdown είχε «ελάχιστο» αντίκτυπο στους αριθμούς των περιπτώσεων.

«Η κορύφωση θα έφτανε τον Ιούνιο. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την καταπόνηση των νοσοκομείων και θα προκαλούσε εκτεταμένο πανικό. Το lockdown βοήθησε στην εξομάλυνση της καμπύλης», είπε ο Mathathallalli Vidyasagar, καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ινδών Hyderabad.

Μερικά «υπερμεταδοτικά» συμβάντα σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία του ιού σε δύο εβδομάδες. Η Κεράλα, για παράδειγμα, σημείωσε έντονη αύξηση κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο μετά από εορτασμούς του Onam, ενός θρησκευτικού φεστιβάλ.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για μια τεράστια αύξηση στις μολύνσεις: Προβλέπουν μια νέα "έκρηξη" 2,6 εκατομμυρίων ενεργών λοιμώξεων έως το τέλος Οκτωβρίου, από τα 773.000 που υπάρχουν σήμερα.

«Όλες οι προβλέψεις μας θα ισχύσουν εάν οι άνθρωποι τηρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Υπάρχει μια ανθρώπινη τάση να πιστεύουμε ότι το χειρότερο είναι πίσω μας», λέει ο καθηγητής ο Vidyasagar.

Αλλά οι περισσότεροι επιδημιολόγοι πιστεύουν ότι μια άλλη κορύφωση είναι αναπόφευκτη και ότι η βόρεια Ινδία πιθανότατα θα δει αύξηση των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια ενός γεμάτου χειμώνα που ξεκινά τον Νοέμβριο. Πιστεύουν ότι η πρόσφατη μείωση των περιπτώσεων και των θανάτων είναι πολλά υποσχόμενη ένδειξη, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η πανδημία υποχωρεί.

Διαβάστε ακόμη: Βέλγιο- κορωνοϊός: Κραυγή αγωνίας από τον κλάδο της εστίασης

Ο Δρ Bhramar Mukherjee, καθηγητής βιοστατιστικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ο οποίος παρακολουθεί στενά την πανδημία, είπε ότι «μοιάζει να έχει περάσει το πρώτο κύμα στην Ινδία». Πιστεύει όμως ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση των θανάτων το χειμώνα λόγω της ρύπανσης, η οποία είναι ιδιαίτερα κακή για τις αναπνευστικές ασθένειες.

Πρόσθεσε ότι «ήταν κρίσιμο να συνεχίσουμε να κάνουμε έρευνες αντισωμάτων και να παρακολουθούμε πόλεις και χωριά όπου ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων έχουν μολυνθεί, καθώς υπήρχε περισσότερο περιθώριο εξάπλωσης του ιού».

«Εάν τα φυσικά πειράματα σε όλο τον κόσμο μας λένε κάτι, είναι ότι θα υπάρξει κι άλλη κορύφωση της πανδημίας, αλλά θα είναι δύσκολο να πούμε πότε και πόσο υψηλή θα είναι. Το κλειδί είναι να διατηρήσουμε τις περιπτώσεις και τις νοσηλείες χαμηλότερες από τη χωρητικότητα του νοσοκομείου και να συνεχίσουμε να ασκούμε στη δημόσια υγεία κατευθυντήριες γραμμές. Ας αγαπήσουμε την ανθρώπινη υγεία, τη ζωή και την αξιοπρέπεια αυτό το φθινόπωρο», λέει ο Δρ Mukherjee. Συνεχίστε λοιπόν τη χρήση μάσκας και αποφύγετε μεγάλες συγκεντρώσεις, αναφέρει. 

Πώς θωρακίζεται η Ευρώπη απέναντι στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Αντίθετα με την Ινδία, η Ευρώπη βιώνει αυτή τη στιγμή αναζωπύρωση της πανδημίας με τις κυβερνήσεις να βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα «ζωής ή θανάτου», καθώς το ενδεχόμενο ενός lockdown είναι απομακρυσμένο λόγω των οικονομικών συνεπειών που θα δημιουργήσει.

Με τους νεκρούς της Ευρώπης να έχουν ξεπεράσει τις 250.000, και τα κρούσματα τα 7,3 εκατομμύρια, οι χώρες προσπαθούν να θωρακιστούν, χωρίς να κλείσουν τις οικονομίες τους.

Η λύση που προτείνουν; Μάσκες, τέλος η εστίαση, απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ένα παράδειγμα είναι αυτό που έκανε η Γαλλία για το Παρίσι και άλλες οκτώ γαλλικές πόλεις και επηρεάζει περί τα 20 εκατομμύρια πολίτες. Η κυβέρνηση απαγόρευσε της κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 06:00 καθημερινά, μέτρο που θα διαρκέσει τουλάχιστον για ένα μήνα. Είναι η ύστατη προσπάθεια του Μακρόν να αναχαιτίσει την επέλαση του ιού, που πριν από λίγες ημέρες έσπασαν το ημερήσιο ρεκόρ των 30.000.

Σε πιο αυστηρά μέτρα προχωρούν και άλλες χώρες που βλέπουν τα κρούσματα να αυξάνονται και τα νοσοκομεία να φτάνουν στα όρια τους.

Στη Ιταλία, με τηλεοπτικό  μήνυμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε τα νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού. Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό διάταγμα, η τηλεργασία θα αυξηθεί μέχρι και το 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης.

Τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και σε κάθε τραπέζι  δεν θα  κάθονται πάνω από έξι πελάτες,  ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να είναι όρθιοι  μέχρι τις έξι το απόγευμα  και καθιστοί μέχρι τα μεσάνυχτα. 

Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 9 το βράδυ. Οι αίθουσες στοιχημάτων θα κλείνουν, επίσης, την ίδια ώρα.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, συνεχίζεται η διδασκαλία με φυσική παρουσία των  μαθητών. Στα λύκεια, οι μαθητές θα μπαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα μια ώρα αργότερα: στις 9 το πρωί και όχι στις 8, όπως γινόταν έως τώρα. Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα ξεκινήσουν και απογευματινά μαθήματα.

Απαγορεύονται φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου και όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων που οδηγούν σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.  Σε όλα τα γυμναστήρια της Ιταλίας θα ελεγχθεί, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα,  η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Όπως τόνισε η χώρα πρέπει να αποφύγει ένα νέο γενικό lockdown καθώς «θα ήταν τεράστιο πλήγμα για την οικονομία» ενώ διαβεβαίωσε πως «Η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες που θα πληγούν οικονομικά από τα νέα μέτρα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η Ελβετία ανακοίνωσε την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε εθνικό επίπεδο και της απαγόρευσης μεγάλων δημόσιων συγκεντρώσεων.

Έτσι από σήμερα απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 15 ατόμων σε δημόσιους χώρους και οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες μετά από έκτακτη σύσκεψη.

Η εντολή για χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς επεκτάθηκε και αφορά και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα αεροδρόμια, τις στάσεις λεωφορείων και τραμ, είπε η κυβέρνηση. Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική και για τα καταστήματα, τα σχολεία, τις εκκλησίες και τους κινηματογράφους.

Σημειώνεται ότι η Ελβετία, μια χώρα 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε την Παρασκευή τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από την εμφάνιση της πανδημίας, φτάνοντας τα 3.105.

Μέχρι στιγμής 74.422 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και 1.823 έχουν πεθάνει.

Και η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι επιβάλει «αποφασιστικά» περιοριστικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο, αλλά δεν θα επαναφέρει το καθολικό lockdown.
Τα μέτρα δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί και πριν από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση απέρριψε μια σύσταση για μετάβαση στο Επίπεδο 5, το υψηλότερο επίπεδο περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού. Αντίθετα επέλεξε μια λύση περιορισμών με μια περιφερειακή προσέγγιση, η οποία όμως δεν είναι πλέον επαρκής.

Το Σάββατο η Ιρλανδία κατέρριψε το ρεκόρ της στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε 232, το 12ο υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα σε 31 χώρες που παρακολουθούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών.

Ενόψει των ημερήσιων αριθμών-ρεκόρ νέων κρουσμάτων, επείγουσα έκκληση συνοχής προς τον πληθυσμό για να κρατηθεί σε χαμηλό επίπεδο ο αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, απευθύνει σήμερα μέσω βίντεο στο Facebook, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, με την επισήμανση ότι «εναπόκειται σε όλους μας να αποτρέψουμε το δεύτερο lockdown, μειώνοντας τις κοινωνικές επαφές, απέχοντας από εορτασμούς, μεγάλες ιδιωτικές συγκεντρώσεις και πάρτι».

Ο ίδιος, στο βίντεο με τίτλο «Η κατάσταση στην Αυστρία είναι σοβαρή», προδιαθέτει τον πληθυσμό για ”ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν δύσκολο χειμώνα, έναν εξαιρετικά δύσκολο καιρό με περιορισμούς, αναγκαία μέτρα και αποχή”, ενώ επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς θα υπάρχει το εμβόλιο και ως εκ τούτου η επιστροφή στην κανονικότητα.

250.000 νεκροί στην Ευρώπη

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Τα κρούσματα συνολικά ξεπέρασαν τα 7.366.000.

Πάνω από τα δύο τρίτα των θανάτων αυτών καταγράφονται σε πέντε χώρες: στο Ηνωμένο Βασίλειο (43.646 νεκροί, 722.409 μολύνσεις), την Ιταλία (36.543, και 414.241), την Ισπανία (33.775, 936.560), τη Γαλλία (33.392, 867.197) και τη Ρωσία (24.187, 1.399.334).

Τις τελευταίες επτά ημέρες πέθαναν 8.342 άνθρωποι, ο βαρύτερος απολογισμός μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας για την περιοχή της Ευρώπης από τα μέσα Μαΐου.

Διαβάστε επίσης: 

Τυνησία-κορωνοϊός: Ο πρωθυπουργός δίδει εντολή για απαγόρευση κυκλοφορίας

Η Ουαλία μπαίνει σε lockdown για 2 εβδομάδες

Πληροφορίες από BBC news/Huffpost

Keywords
μεσα μαζικης μεταφορας, bbc, cfr, lockdown, νέα, βομβα mall, δίλημμα, λύση, γαλλια, επηρεάζει, σχολεια, τραμ, εμφάνιση, facebook, καλοκαιρι, ρωσία, μαΐου, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, μετρο, τυνησια, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, βιντεο, χωρες, ρωσία, βελγιο, ηνωμενο βασιλειο, ινδια, ιρλανδια, ισπανια, ιταλια, κινα, νεα μετρα, τα νεα, υγεια, φυσικη, ωρα, bbc, cfr, αγωνες, αγωνες ποδοσφαιρου, αυξηση, αρθρο, αυστρια, αξιοπρεπεια, ασθενειες, εβδομαδες, βορεια, βραδυ, δευτερο, διαστημα, δίλημμα, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελβετια, εβδομαδα, εμβολιο, ενεργα, εμφάνιση, εξι, επηρεάζει, επτα, ερευνες, εστιατορια, εστιαση, ευρωπη, ζωη, ιδια, κυβερνηση, κυμα, λύση, μαΐου, μειωση, μικρο, μοντελα, νοσοκομεια, ομαδα, ουαλια, οκτω, ορια, παρισι, πρωι, ρεκορ, σαββατο, σημαδια, ταση, συμπτωματα, υψηλη, φεστιβαλ, φυσικα, φθινοπωρο, εκκλησιες, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, μελετη, μπροστα, νεκροι, πηγες, χερια
Τυχαία Θέματα