Κουϊντίν Όλιβερ για Κυπριακό: Η ασφάλεια στην προτεραιότητα

Το θέμα της ασφάλειας είναι ίσως το μόνο κεφάλαιο στο Κυπριακό, το οποίο σύμφωνα με τον Κουϊντίν Όλιβερ, που ηγείτο της εκστρατείας για το «Ναι» στη Βόρειο Ιρλανδία για τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, θα πρέπει να διευθετηθεί, ώστε να επιτρέψει στον κυπριακό λαό να εγκρίνει τη συμφωνία στην οποία ενδεχομένως να καταλήξουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κύπρο για να μιλήσει στο διεθνές συνέδριο με τίτλο "Τα δημοψηφίσματα στις

ειρηνευτικές διαδικασίες: Ψυχολογικές, πολιτικές και νομικές διαστάσεις", κάλεσε τους Κύπριους να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία που προσφέρεται για μια «πλούσια συζήτηση για το μέλλον τους» και τόνισε τη σημασία να διεξάγεται μια παράλληλη, με τις διαπραγματεύσεις, δημόσια διαδικασία.

Είπε ακόμα, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ότι δεν θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές την πρώτη ημέρα μετά από μια συμφωνία, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή της και η πορεία για συμφιλίωση χρειάζονται χρόνο. Ο κ. Κουϊντίν πιστεύει ότι δεν είναι δουλειά ούτε της διεθνούς κοινότητας ούτε άλλων να επηρεάσουν μια συμφωνία. Αυτό, τόνισε, είναι δουλειά των Κυπρίων.

Κληθείς να κατονομάσει την πιο ουσιαστική πτυχή του Κυπριακού που θα πρέπει να διευθετηθεί ώστε οι συνομιλίες να οδηγηθούν σε συμφωνία, απάντησε: «Πιθανόν το θέμα της ασφάλειας, ο κόσμος ανησυχεί πολύ για τη φυσική, τη συναισθηματική, την πολιτική και την κοινωνική του ασφάλεια. Αυτή είναι η πρώτη δουλειά της κυβέρνησης, να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της».

Με αυτό, δεν εννοώ, εξήγησε, μόνο την ασφάλεια που προσφέρει μια αστυνομική δύναμη. «Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του κόσμου σε ό,τι αφορά την ασφάλειά του, ώστε να έχουν εμπιστοσύνη πως οι διαφορές του θα γίνονται σεβαστές, οι φιλοδοξίες τους θα ενθαρρύνονται και ότι θα υπάρχει ένα πλαίσιο ασφάλειας για τους ίδιους και τις μελλοντικές γενιές».

Απαντώντας σε ερώτηση για την εμπλοκή του στην Κύπρο, είπε ότι πριν το δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν βρέθηκε στο νησί τρεις φορές για να συμβουλεύσει την εκστρατεία του «ναι» τόσο στην ε/κ πλευρά όσο και στην τ/κ και να μοιραστεί τις δικές του εμπειρίες από τη χώρα του.

«Ωστόσο, ήταν πολύ αργά γιατί το πλαίσιο της συμφωνίας είχε ήδη ετοιμαστεί και τα διαρθρωτικά λάθη στη διαδικασία για το σχέδιο Ανάν βγήκαν στην επιφάνεια. Το σχέδιο ήταν μια παραγωγή των ΗΕ, εκτός της χώρας, και δεν ήταν μέρος μιας πολυμερούς διαπραγματευτικής διαδικασίας και ως εκ τούτου ήταν πιο εύκολο να απορριφθεί», σημείωσε.

Συνεχίζοντας, είπε πως θεωρεί ότι η συμμετοχή του κοινού στην προσπάθεια οικοδόμησης της ειρήνης πρέπει να ξεκινήσει νωρίς. Οι ηγέτες, ανέφερε, διαπραγματεύονται με εμπιστευτικότητα αλλά πρέπει να υπάρχει και μια παράλληλη διαδικασία με την εμπλοκή του κοινού, ώστε ο κόσμος να είναι ενήμερος για τα θέματα που αφορούν π.χ. το εδαφικό, το δικαίωμα της επιστροφής, την αποζημίωση, τις 4 βασικές ελευθερίες και άλλα.

Ο κόσμος, είπε στο ΚΥΠΕ, χρειάζεται να κατανοήσει αυτά τα θέματα και να τα «χωνέψει» και πιστεύω ότι αυτή τη φορά, αυτό είναι δυνατό γιατί δεν έχουμε εισέλθει σε εκστρατεία για την όποια συμφωνία. Πρέπει ο κόσμος να νιώσει ότι η οποιαδήποτε ασυμφωνία είναι δίκαιη και εδώ μιλούμε για συμβιβασμό, που είναι μια κατάσταση όπου όλοι κερδίζουν».

Σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί ότι οι Κύπριοι είναι έτοιμοι για μια συμφωνία, απάντησε: «Η δική μου συμβουλή είναι να επιταχύνετε τη διαδικασία, αλλιώς θα υπάρχει ο κίνδυνος να έχετε ένα περίπλοκο νομικά τεχνικό έγγραφο που θα είναι δύσκολο να εξηγήσετε όταν η εκστρατεία είναι στο αποκορύφωμά της. Η δουλειά για να δοθούν εξηγήσεις και να προετοιμαστεί ο κόσμος πρέπει να αρχίσει τώρα, ώστε όταν ξεκινήσει η εκστρατεία ο κόσμος να είναι πιο ξεκάθαρος για τις επιλογές που θα έχει να κάνει».

Σε άλλη ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει ώστε να εγκριθεί η συμφωνία, εάν υπάρξει, από τον κυπριακό λαό, υπενθύμισε ότι το Κυπριακό είναι μια μακροχρόνια διένεξη. «Ο κόσμος παρακολουθεί τα όσα γίνονται στην Κύπρο και ελπίζει ότι η όποια συμφωνία υπάρξει θα ικανοποιεί τον κόσμο ότι η αλλαγή θα είναι βαθμιαία και παραγωγική».

Σίγουρα, υπέδειξε, δεν είναι δουλειά της διεθνούς κοινότητας ή άλλων να την επηρεάσουν. Αυτό είναι δουλειά του κυπριακού λαού, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μια συζήτηση μεταξύ του κόσμου πρέπει να διεξαχθεί με αξιοπρέπεια, σαφήνεια και ειλικρίνεια.

Κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του ο κ. Κουϊντίν συναντήθηκε με περίπου 25 ΜΚΟ, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.

«Αισθάνθηκα ότι υπάρχει ένας ενθουσιασμός που υποβόσκει. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι αυτή η διαδικασία είναι απίστευτα σημαντική και φαίνεται ότι οδεύει προς ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε για τις εδώ επαφές του.

Η δική του συμβουλή στους Κύπριους, είπε, είναι να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για μια «πλούσια συζήτηση που αφορά το δικό σας μέλλον».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα