Κουρτς και Ταγιάνι: Υπέρ της 'έμπρακτης αλληλεγγύης'

Tην επείγουσα ανάγκη να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, κατέδειξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, κατά την καθιερωμένη παρέμβασή του στην έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας απευθυνόμενος προς τον Τύπο ότι "το αδιέξοδο στη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου είναι ένα δώρο για τους λαϊκιστές και τους ευρωσκεπτικιστές", ζητώντας τελικά να ληφθεί απόφαση "κατά πλειοψηφία και όχι κατά ομοφωνία".

Παρόλα αυτά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεπεραστεί η υποχρεωτικότητα του συστήματος μετεγκατάστασης μέσω της λεγόμενης

"έμπρακτης αλληλεγγύης", όπως την είχε περιγράψει άλλωστε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Αυστριακός Καγκελάριος Σ.Κουρτς. Ο Σ. Κουρτς είχε δηλώσει ότι αν κάποιο κράτος δεν επιθυμεί να λαμβάνει μετανάστες θα μπορούσε να συνεισφέρει ουσιαστικά στο καταπιστευματικό ταμείο της ΕΕ για την Αφρική.

Από την πλευρά του ο Α.Ταγιάνι σημείωσε ότι "χάρη στους ευρωπαϊκούς πόρους και τη συνεργασία ΕΕ-Νίγηρα, έχουμε μειώσει τις μεταναστευτικές ροές προς τη Λιβύη και την Ιταλία κατά περισσότερο από 80% από το 2016", ενώ "το σύστημα των κέντρων υποδοχής που χρηματοδοτήσαμε στο Νίγηρα λειτουργεί, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους και πάνω από όλα για την αναδιανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές σήμερα δεν αναμένονται αποφάσεις, αλλά καταγραφή ενός οδικού χάρτη ως το τέλος του έτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα