Κύπρος και αθλητισμός: ένας ισχυρός δεσμός που οφείλουμε να κρατάμε ζωντανό

Η επαφή της Κύπρου με τον αθλητισμό είναι μια σχέση μακραίωνη και καλά στερεωμένη, με έντονη παρουσία από την αρχαιότητα και τον κλασικό αθλητισμό μέχρι και σήμερα σε διάφορα είδη αθλημάτων. Είναι αξιοσημείωτο πως διαχρονικά η μικρή Κύπρος υπήρξε φορέας του ολυμπιακού ιδεώδους, ενώ στη σύγχρονη ιστορία δίνει σταθερά το «παρών» τόσο στους Θερινούς (1980-2020)

όσο και στους Χειμερινούς (1980-2014) Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η αρχή έγινε με την ένταξη της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή το 1979, οπότε άνοιξε ουσιαστικά και ο δρόμος για τη συμμετοχή της χώρας μας στις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Παράλληλα, άνθιζαν τα αθλητικά σωματεία και οι σύλλογοι σε κάθε γωνιά της Κύπρου, γαλουχώντας γενιές και γενιές αθλητών. Εδώ και δεκαετίες, η Κύπρος λαμβάνει μέρος σε πλήθος διοργανώσεων (Κοινοπολιτειακοί/Μεσογειακοί/Ευρωπαϊκοί Αγώνες, Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης κ.ά.), έχοντας αναδείξει σπουδαίους αθλητές υψηλού επιπέδου.

Σήμερα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό (ομαδικά &ατομικά αθλήματα) εξελίσσοντας τον χώρο τοπικά, αλλά και εκπροσωπώντας την Κύπρο επάξια στο εξωτερικό. Νέοι και νέες με εξαιρετικές επιδόσεις σημειώνουν σημαντικές διακρίσεις και συνεχίζουν να μας κάνουν υπερήφανους σε όλον τον κόσμο.

Για να μπορούν οι κορυφαίοι αθλητές της Κύπρου, όμως, να διατηρούν τον πήχη ψηλά και να φτάνουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, χρειάζονται στήριξη. Χρειάζονται επιβράβευση, κίνητρο και κατάλληλες συνθήκες. Να έχουν την ευκαιρία να ταξιδεύουν και να αποκτούν εμπειρίες μέσα από τη συμμετοχή τους σε μεγάλης εμβέλειας αγώνες, να ενθαρρύνονται στην ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό και να επωφελούνται από αυτή ψυχικά και σωματικά. Γενικά, χρειάζονται έμπρακτη βοήθεια σε κάθε τους προσπάθεια.

Αυτή ακριβώς την ανάγκη εντόπισε το Parimatch Foundation και πριν από τρία χρόνια, δημιούργησε το πρόγραμμα Boost4Best, με στόχο να επενδύσει περαιτέρω στα εφόδια που παρέχονται στους νεαρούς αθλητές ολυμπιακών αγωνισμάτων στην Κύπρο από την πολιτεία. Βελτίωση εγκαταστάσεων και συνθηκών προπόνησης, εξεύρεση απαραίτητου εξοπλισμού, πρόσβαση σε διαφορετικά αθλήματα και συμμετοχή σε μεγάλες διοργανώσεις ανά τον κόσμο είναι μερικές από τις παροχές του προγράμματος.

Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, το Parimatch Foundation διέθεσε σχεδόν €150.000 για τις ανάγκες 48 κοριτσιών και αγοριών, 13-17 ετών, τα οποία διακρίνονται για τις επιδόσεις τους σε διάφορα ολυμπιακά αθλήματα (τζούντο, κολύμβηση, σφυροβολία, ακόντιο, ποδηλασία, ιστιοπλοΐα, καράτε, τένις, σκοποβολή, άλμα εις μήκος, πυγμαχία, κανό και πινγκ-πονγκ). Κάθε φορά, η επιλογή γίνεται από τις επί μέρους ομοσπονδίες, οι οποίες προτείνουν τους αθλητές που ξεχωρίζουν.

Αρωγός του Parimatch Foundation σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του Boost4Best, όλο αυτό το διάστημα, είναι σταθερά η Κυπριακή Ένωση συμμετεχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Κ.Ε.Σ.Ο.Α. - Cyprus Olympians Association).

Σκοπός του προγράμματος Boost4Best είναι να συνδράμει το έργο της πολιτείας και να συμβάλλει στη διατήρηση και διάδοση του ολυμπιακού ιδεώδους στην Κύπρο, βοηθώντας ουσιαστικά νέες και νέους με ταλέντο, να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται στον χώρο του αθλητισμού. Μεγάλη πρόκληση για όλους παραμένει η συμμετοχή και η διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Η Parimatch δίνει ξεχωριστή έμφαση στη στήριξη πρωτοβουλιών και δράσεων με κοινωνικό αποτύπωμα, ενώ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο κομμάτι του αθλητισμού και στον αντίκτυπο που έχει στην κυπριακή κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που ένα μέρος των κονδυλίων των φιλανθρωπικών ενεργειών του Parimatch Foundation ενισχύει μια πρωτοβουλία όπως το Boost4Best.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ήδη κατορθώσει να συνεισφέρει στην αναγνώριση των επιτευγμάτων της νέας γενιάς των Κυπρίων αθλητών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και να προσφέρει στους ίδιους τους αθλητές βασικά προνόμια που τους εξασφαλίζουν μια ανοδική πορεία», δηλώνει ο CEO της Parimatch Cyprus Chris Smith, με αφορμή τον τρίτο χρόνο δράσης του Boost4Best.

Η αθλήτρια της κολύμβησης Άννα Χατζηλοΐζου, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το Boost4Best και με τον βαθμό που έχει συνδράμει στη μέχρι τώρα πορεία της ανέφερε: «Με το ποσό που μου διατέθηκε μέσω του Boost4Best, έκανα κάποιες απαραίτητες αγορές εξοπλισμού, αθλητικής ένδυσης και αναγκαίων συμπληρωμάτων διατροφής, οι οποίες στο σύνολό τους θα με βοηθήσουν να βελτιώσω τις επιδόσεις μου.»

Η Άννα Χατζηλοΐζου δηλώνει, επίσης, υπερήφανη για τη συμμετοχή της στον ημιτελικό του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανδρών/Γυναικών, την οποία αποδίδει στην πολλή δουλειά από μέρους της και από μέρους του προπονητή της Γεώργιου Χατζηλοΐζου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρος,kypros