Κυριακίδου:Οι εμβολιασμοί αυξάνονται αλλά απαιτείται εγρήγορση για μεταλλάξεις

To μήνυμα ότι η πορεία του εμβολιασμού αυξάνεται, το 40% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση, ωστόσο απαιτείται εντατική προετοιμασία με ανάπτυξη φαρμακευτικών μέσων και αύξηση της παραγωγής εμβολίων, αλλά και εγρήγορση για τον έγκαιρο εντοπισμό των μεταλλάξεων του ιού, έστειλε η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, μετά το πέρας της σημερινής τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Υγείας της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος δήλωσε ότι η κατάσταση σε σχέση με τον COVID-19 βελτιώνεται σε ολόκληρη την Ένωση, σημειώνοντας ότι από τα μέσα Απριλίου, τα κρούσματα στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 39%

και πολλά κράτη μέλη αρχίζουν τώρα να χαλαρώνουν τα μέτρα ελέγχου και να ανοίγουν εκ νέου μεγάλους τομείς της οικονομίας.

Η Επίτροπος κατέγραψε ότι 40% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 17% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Πάνω από 20 εκατομμύρια εμβολιασμοί πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα στην ΕΕ, σε σύγκριση με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες την εβδομάδα τον Ιανουάριο. Και αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η παραγωγή και οι παραδόσεις επιταχύνονται, επεσήμανε η Στέλλα Κυριακίδου.

Η Επίτροπος όμως προειδοποίησε και για την ανησυχητική εξάπλωση μεταλλάξεων, όπως η βραζιλιάνικη και η ινδική και  εξήγησε ότι "το να είσαι ένα βήμα μπροστά σημαίνει να κοιτάς πέρα από τον πρώτο γύρο εμβολιασμού". Όπως είπε, "πρέπει να εξετάσουμε τον τρόπο επανεκκίνησης των οικονομιών και των κοινωνιών, διατηρώντας τις ταυτόχρονα ασφαλείς και προσαρμοσμένες στις νέες πραγματικότητες που προκαλεί αυτή η πανδημία και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του ιού".

"Το να είσαι ένα βήμα μπροστά σημαίνει να έχεις πρόσβαση σε ενισχυτικά εμβόλια για να παρατείνεις την ανοσία, καθώς και να προστατεύεις τον νεότερο πληθυσμό και επίσης να προσαρμόζεις τα εμβόλια, αν χρειαστεί, για να προστατεύσεις από την απειλή μεταλλάξεων", σημείωσε.

"Το να είσαι ένα βήμα μπροστά σημαίνει επίσης ότι μελετάς το μεσοπρόθεσμο μέλλον και οι επόμενες φάσεις της στρατηγικής εμβολιασμού και αυτό που συζητήσαμε σήμερα ως 27", τόνισε η Στ. Κυριακίδου.

"Πρώτον, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετές δόσεις για το μέλλον. Σήμερα υπέγραψα το τρίτο συμβόλαιο με την Pfizer-BioNTech για έως και 1,8 δισεκατομμύρια επιπλέον δόσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν προσαρμοσμένα εμβόλια σε νέες μεταλλέξεις. Αυτή η σύμβαση νέας γενιάς απαιτεί η παραγωγή εμβολίων να βασίζεται στην ΕΕ και τα βασικά συστατικά να προέρχονται από την ΕΕ. Η σύμβαση ορίζει επίσης ότι, από την έναρξη της προμήθειας στα τέλη του 2021, η παράδοση στην ΕΕ είναι εγγυημένη, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει τη μεταπώληση ή τη δωρεά δόσεων. Οποιεσδήποτε άλλες συμβάσεις δεύτερης γενιάς θα ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο", τόνισε η Επίτροπος.

"Δεύτερον, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι γνωρίζουμε ποιες μεταλλάξεις υπάρχουν και πού. Σημειώνουμε πρόοδο στον εντοπισμό. Τα κράτη μέλη παρακολουθούν τώρα περισσότερο την εξέλιξη των μεταλλάξεων και τα ποσοστά αλληλουχίας γονιδιώματος έχουν αυξηθεί συνολικά. Μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για να βοηθήσουμε όλα αυτά να φτάσουν στο προτεινόμενο επίπεδο αλληλουχίας του 10% των δειγμάτων. Επί του παρόντος μόνο 12 έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο", προειδοποίησε η Επίτροπος.

"Η κατάσταση των μεταλλάξεων εντός της ΕΕ συνδέεται φυσικά με την ανάπτυξη μεταλλάξεων αλλού και πόσο αποτελεσματική είμαστε στην αντίδραση. Χαιρετίζω το γεγονός ότι το Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα στην πρότασή μας για την καθιέρωση ισχυρού φρένου έκτακτης ανάγκης παράλληλα με την ασφαλή χαλάρωση των περιορισμών όταν πρόκειται για ταξίδια από τρίτες χώρες για να διασφαλιστεί ότι έχουμε μια γρήγορη αντίδραση όταν αντιμετωπίζουμε ταχέως αναδυόμενες μεταλλάξεις", σημείωσε.

"Τρίτον, όπως είπε, "πρέπει να γνωρίζουμε πώς τα εμβόλια ανταποκρίνονται σε μεταλλάξεις και εάν πρέπει να προσαρμοστούν. Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ παρέχουν προστασία έναντι των μεταλλάξεων, που είναι επί του παρόντος διαδεδομένες. Αναμένουμε ότι τεχνολογίες όπως η mRNA θα διευκολύνουν την προσαρμογή των υπαρχόντων εμβολίων. Και με τις αλλαγές μας στη διαδικασία έγκρισης, θα φτάσουν στους πολίτες μας πολύ γρήγορα", σημείωσε.

"Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη νέων εμβολίων ως απάντηση σε νέες μεταλλάξεις με το HERA Incubator, έχοντας κατά νου την ισορροπημένη προσέγγιση χαρτοφυλακίου που έχει ληφθεί μέχρι στιγμής, η οποία έχει αποδείξει την αξία της. Χρειαζόμαστε μια σειρά ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, με βάση αποδεδειγμένες και πολλά υποσχόμενες πλατφόρμες", ανέφερε.

Επεσήμανε δε ότι η προσέγγιση αυτή δεν αφορά μόνο τα εμβόλια και στο μεσοπρόθεσμο μέλλον και τις επόμενες φάσεις, αφορούν επίσης τη διασφάλιση ότι όσοι αρρωσταίνουν ή βιώνουν μακροχρόνιες συνέπειες του COVID-19 μπορούν να αντιμετωπιστούν και να ανακάμψουν γρήγορα.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο με τη στρατηγική θεραπείας COVID-19, θα αναπτύξουμε και θα εγκρίνουμε τρεις νέες αποτελεσματικές θεραπείες COVID-19 που μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την πορεία του COVID-19 έως τον Οκτώβριο", ανέφερε.

Τέλος, "κοιτάζοντας μπροστά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αύριο, οι ηγέτες θα συγκεντρωθούν για μια παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για την υγεία για να συζητήσουν την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας και την παγκόσμια συνεργασία για την καταπολέμηση όχι μόνο της πανδημίας COVID-19 αλλά και μελλοντικών".

Η επίτροπος εξήγησε ότι η παγκόσμια αύξηση της παραγωγής εμβολίων θα είναι καθοριστικής σημασίας και υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει εξαγάγει πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις, σχεδόν όσες έχει παραδώσει εντός της ΕΕ.

"Για να προετοιμαστούμε για το μέλλον, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τις σωστές δομές για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει την ύπαρξη μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία, συμπεριλαμβανομένης μιας πλήρους Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ετοιμότητα και Ανταπόκριση σε Έκτακτες Καταστάσεις για την Υγεία", τόνισε.

"Έκανα έντονα έκκληση προς τους Υπουργούς σήμερα να ολοκληρώσουν είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε τις σωστές δομές για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει την ύπαρξη μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία, συμπεριλαμβανομένης μιας πλήρους Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ετοιμότητα και Ανταπόκριση σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία. Έκανα έντονα έκκληση προς τους Υπουργούς σήμερα να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις σχετικά με τις πολλές κρίσιμες προτάσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι. Έχουμε ένα σαφές όραμα για βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Και μακροπρόθεσμα, δεν πρέπει απλώς να χτίσουμε ξανά, αλλά να χτίσουμε ισχυρότερα. Αυτή είναι η ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυριακίδου Οι,kyriakidou oi