Λονδίνο: Εγκαίνια λειτουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας εκμάθησης ελληνικών

Την έναρξη λειτουργίας στη Βρετανία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας “staellinika” κήρυξαν το πρωί επίσημοι από την Κύπρο και την Ελλάδα στο Παροικιακό Σχολείο Αγίου Κυπριανού στο νότιο Λονδίνο.


Η πλατφόρμα συνιστά πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ του Καναδά.

Η πρωτοβουλία έχει τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, της κυπριακής κυβέρνησης και της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μ. Βρετανίας.

Παρών στην τελετή εκπροσωπώντας την κυπριακή κυβέρνηση ήταν ο Επίτροπος Προεδρίας, αρμόδιος για τους απόδημους Φώτης Φωτίου.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Φωτίου εξέφρασε βεβαιότητα ότι η πλατφόρμα “staellinika” θα εξελιχθεί σε «πολύ χρήσιμο και ουσιαστικό εργαλείο» που θα αξιοποιηθεί για τη διδασκαλία και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού γενικότερα από τα μέλη της διασποράς, όπου και αν βρίσκονται.

«Σε μια έμπρακτη από δικής μας πλευράς στήριξη των αποδήμων μας από πλευράς εξοικείωσης τους με την ελληνική γλώσσα και την εκμάθηση της, παρουσιάζουμε τα τελευταία χρόνια σε αποδήμους μας ειδικά προγράμματα με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο για εκπαίδευση και πρακτική άσκηση των αποδήμων μας», πρόσθεσε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Σημείωσε δε πως «με την ελληνική γλώσσα και τη διάδοση της κρατούμε ανόθευτο τον εθνικό μας πολιτισμό και από κοινού με τους αποδήμους μας πορευόμαστε στο μέλλον με πίστη στις αρχές και αξίες που μας διακρίνουν».

Στάθηκε στη συνέχεια στη μοναδική συμβολή της ελληνικής γλώσσας στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού και στο θεμελιώδη ρόλο της, μεταξύ άλλων, «στη μορφοποίηση και διάδοση σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και ο Ιωάννης Ραπτάκης, Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, παρουσίασε την πλατφόρμα και εγκαινίασε την εφαρμογή της. Όπως είπε, η πλατφόρμα έχει ήδη πάνω από 1,5 εκατομμύρια επισκέψεις σε πάνω από 150 χώρες και έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται από όλα τα ομογενειακά σχολεία σε ΗΠΑ και Καναδά.

Στη συνέχεια ο καθηγητής Δημήτρης Κράλης, Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ο Διονύσιος Αρκαδιανός, Συντονιστής Έρευνας στο SNF New Media Lab του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών  του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ Καναδά, προέβησαν μέσω Διαδικτύου σε επίδειξη λειτουργίας της καινοτόμου εκπαιδευτικής πλατφόρμας.

Η πλατφόρμα “staellinika” προσφέρει προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, μυθολογίας και παραδόσεων για παιδιά προσχολικής ηλικίας, για παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού, για παιδιά από εννέα ετών και πάνω, καθώς και για εφήβους και ενήλικες. Τα μαθήματα είναι δομημένα γύρω από ιστορίες και παιχνίδια με χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα αυτοελέγχου της προόδου του χρήστη-μαθητή.

Το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Κυπριανού είναι το πρώτο σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνεργάζεται με την πλατφόρμα “staellinika”. Οι μαθητές του σχολείου συμμετείχαν στην εκδήλωση για τα εγκαίνια με τραγούδια στα ελληνικά.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα