Λοττίδου για υπόθεση βρέφους: Αν δεν αποδοθούν ευθύνες το κακό θα διαιωνίζεται

Στην μεσημεριανή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι» φιλοξενήθηκε η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Λοττίδου, η οποία μίλησε για την κακοποίηση του βρέφους αλλά και για την περίπτωση του μικρού Στυλιανού η οποία κλείνει ένα χρόνο.

«Τον Κατακλυσμό θα σκότωνε τη μάνα του»-Μαρτυρία σοκ για κακοποίηση βρέφους

Αρχικά η κυρία Λοττίδου σχολίασε την υπόθεση του μικρού Στυλιανού. «Προχωρήσαμε σε διερεύνηση της υπόθεσης

του ανήλικου Στυλιανού και είχαμε καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα και τα είχαμε δώσει στις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας αλλά και στην αστυνομία  αλλά και στο Γενικό Εισαγγελέα».

Πρόσθεσε ότι έγινε η έκθεση η οποία ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο.

«Εντοπίσαμε σοβαρές παραλείψεις αλλά και εγκληματική αμέλεια από τους λειτουργούς των ΥΚΕ και περίμενα το πόρισμα του ανεξάρτητου ανακριτή τον οποίο όρισε ο Γενικός Εισαγγελέας», πρόσθεσε.

«Διαπιστώνουμε ένα χρόνο μετά ότι το κακό διαιωνίζεται η ατιμωρησία παραλήψεις ή αδικημάτων από συγκεκριμένα πρόσωπα», συμπλήρωσε.

Για την περίπτωση του βρέφους τόνισε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα από την έρευνα που διέταξε η Υπουργός Εργασίας.

Επεσήμανε ότι όταν καταγγελθεί υπόθεση κακοποίησης παιδιού ο λειτουργός του ΥΚΕ έχει υποχρέωση να προωθήσει το ζήτημα στο Γενικό Εισαγγελέα, ενώ διερωτήθηκε αν ο συγκεκριμένος λειτουργός προέβη σε καταγγελία προς τον Γενικό Εισαγγελέα.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει αντίκτυπος στην ψυχολογία του παιδιού κάτι που συνέβαινε και στην περίπτωση του Στυλιανού.

Η κυρία Λοττίδου επεσήμανε ότι η έρευνα κατά λειτουργών έχει σταματήσει καθώς και η έρευνα κατά αστυνομικών «μέχρι να δούμε αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα».

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας από τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή». Πρόσθεσε ότι αν δεν ολοκληρωθεί και αποδοθούν ευθύνες το κακό θα διαιωνίζεται.

Η κυρία Λοττίδου μίλησε για την πανδημία του κορωνοϊού τονίζοντας ότι δεν πρέπει να περιορίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα εν μέσω πανδημίας αλλά το κράτος και η πολιτεία έχουν αυξημένη ευθύνη έναντι των προσώπων που παραβιάζονται τα ανθρώπινα τους δικαιώματα.

«Δεν πρέπει να περιοριζόμαστε αλλά  έχουμε αυξημένη ευθύνη απέναντι σε αυτά τα πρόσωπα. Η πανδημία δεν δίνει δικαιολογίες για καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: 

Γιολίτη: «Οι έρευνες έχουν πάρει το δρόμο τους» για το κακοποιημένο νήπιο

Η Αστυνομία απαντά στις επικρίσεις για ολιγωρία στην κακοποίηση βρέφους/VID

Keywords
Τυχαία Θέματα