Λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικό στρατό θέλει η Ελλάδα

Υπέρ μιας ουσιαστικής και δίκαιης λύσης στο κυπριακό, η οποία περνάει μέσα από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας και τη λύση του καθεστώτος των εγγυήσεων, τάσσεται η Ελλάδα.

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής

των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Η Κύπρος μπορεί να ζήσει σε πραγματική ασφάλεια εντός της ΕΕ, του ΟΗΕ και έχοντας ένα δικό της σύστημα ασφάλειας, το οποίο θα διαφυλάσσει τις δύο κοινότητες και το ίδιο το νησί στο παγκόσμιο σύστημα, είπε.

Ερωτηθείς τι αναμένει από τις συνομιλίες στο Νταβός, ανέφερε ότι για αυτές θα μιλήσουν αυτοί που τις κάνουν.



“Νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να έχουν όλες οι κυβερνήσεις και οι παράγοντες επαφές με αυτούς από τους οποίους εξαρτάται η οικονομική πορεία της Ευρώπης, το παγκόσμιο σύστημα προστασίας του περιβάλλοντος και μια σειρά από τοπικές κρίσεις και προβλήματα”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, διαβίβασε τη μεγάλη εμπιστοσύνη και αγάπη του κυπριακού λαού, επειδή, όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση και ο κατ` εξοχήν αρμόδιος Υπουργός έχουν εμπεδώσει στη διεθνή κοινότητα τη σωστή αντίληψη ότι λύση του κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κατάργηση του αναχρονισμού που συνιστούν οι λεγόμενες εγγυήσεις του 1960. Επανέλαβε ότι μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο εκτός από την Κύπρο καμμία άλλη χώρα δεν υπόκειται σε εγγυήσεις και εγγυητές. Πρόσθεσε ότι η λύση του Κυπριακού προϋποθέτει αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, συμπληρώνοντας ότι αυτή είναι η πεμπτουσία του κυπριακού προβλήματος, διότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Κάνοντας λόγο για πνεύμα κηδεμονίας που κληροδότησε το 1960, είπε πως ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι τηρείται πλήρως ενήμερος. Ο κ. Ομήρου συνεχίζοντας ανέφερε ότι εξήγησε στον κ. Κοτζιάς τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια υπερβάλλουσα αισιοδοξία που δημιουργούν κάποιοι κύκλοι στο εξωτερικό και κυρίως στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται προσοχή επειδή θα πρέπει να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας, σημειώνοντας πως αντί των υπεραισιόδοξων δηλώσεων θα πρέπει να εργάζονται ώστε να πείσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τη διαχρονικά αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι έχει πει στις Βρυξέλλες ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα δηλώσεων για να λυθεί με ωραίες δηλώσεις, αλλά σκληρής δουλειάς προς όφελος του λαού του νησιού.

Απέκλεισε συνομοσπονδιακές λύσεις ο Παυλόπουλος

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως το κυπριακό δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, αλλά διεθνές ζήτημα και κυρίως ευρωπαϊκό, αποκλείοντας συνομοσπονδιακές λύσεις. Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι αποκλείονται συνοσπονδιακές λύσεις, επισημαίνοντας ότι οι όροι υπό τους οποίους θα λυθεί το Κυπριακό, ύστερα από επανένωση των δύο κοινοτήτων, είναι η ύπαρξη ενός ομοσπονδιακού κράτους και όχι συνομοσπονδιακού και ενός κράτους με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, σε δηλώσεις που προέβη μετά από συνάντηση που είχε με τον Γιαννάκη Ομήρου, χαρακτήρισε σημαντική την αυριανή προσφώνηση της Βουλής των Ελλήνων από τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, λέγοντας ότι συνιστά επιστέγασμα μιας εβδομάδας πυκνής αδελφικής, αλληλέγγυας, αισιόδοξης και ελπιδοφόρου επαφής της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Ελλάδας με τους αντίστοιχους αξιωματούχους και θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα