Μια… πενηντάρα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Δυο μήνες μετά τη ματαίωση του περιβόητου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, λόγω των αλήστου μνήμης επεισοδίων που προηγήθηκαν, ο Παναθηναϊκός ακόμα πληρώνει τα σπασμένα κάποιων ακραίων οπαδών του. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, απαγόρευσε – την Τρίτη – τη διάθεση εισιτηρίων για τις Θύρες 13 και 14 του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης», μέχρι τις 17 Απριλίου 2016, οπότε ολοκληρώνεται η κανονική διάρκεια
Εστω με αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση, ο υφυπουργός αποφάσισε να κάνει χρήση των σχετικών εξουσιών που του παρέχει ο (δικός του) νέος αθλητικός νόμος. Το μυστήριο της υπόθεσης είναι, γιατί ο κ. Κοντονής πιστεύει ότι αυτή η τιμωρία θα συμβάλει στην πάταξη της βίας στους αθλητικούς χώρους.
Ο υφυπουργός έκλεισε τις συγκεκριμένες Θύρες, επειδή από αυτές ξεπήδησαν οι ταραξίες της 21ης Νοεμβρίου 2015. Μόνο που, τα τσιμέντα, τις φωτοβολίδες και τα λοιπά φονικά αντικείμενα, δεν τα πέταξε το «πέταλο» που τιμωρήθηκε. Τα πέταξαν άνθρωποι -που λέει ο λόγος- για τους οποίους αυτή η ποινή δεν σημαίνει τίποτε παραπάνω από μια μικρή αναστάτωση: τη μετακίνησή τους από το απαγορευμένο τμήμα της εξέδρας στο ακριβώς απέναντι, το οποίο ήδη… ανυπομονεί να τους φιλοξενήσει.
Με το που έμαθαν, στον Παναθηναϊκό, την απόφαση του κ. Κοντονή, σκέφτηκαν φύγουν από το «Απόστολος Νικολαΐδης» και να μετακομίσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Αντάλλαξαν, μάλιστα, σχετική e-αλληλογραφία με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, ώστε να πληροφορηθούν τους όρους της ενδεχόμενης επιστροφής τους εκεί
Με το που έμαθαν, στον Παναθηναϊκό, την απόφαση του κ. Κοντονή, σκέφτηκαν φύγουν από το «Απόστολος Νικολαΐδης» και να μετακομίσουν – μέχρι την ημέρα που εκπνέει η τιμωρία – στο Ολυμπιακό Στάδιο. Αντάλλαξαν, μάλιστα, σχετική e-αλληλογραφία με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, ώστε να πληροφορηθούν τους όρους (οικονομικούς, κυρίως) της ενδεχόμενης επιστροφής τους εκεί. Σχεδόν αμέσως, αυτή η σκέψη απορρίφθηκε. Πρώτον, διότι η ΠΑΕ παρέλειψε να δηλώσει, στην αρχή της σεζόν, εναλλακτική έδρα, όπως προβλέπει η προκήρυξη του Πρωταθλήματος. Που σημαίνει ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μόνο για «σπουδαίο λόγο». Και πολύ δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοιος, η επιβολή μιας ποινής από τον υφυπουργό Αθλητισμού…
Δεύτερον, επειδή αντέδρασαν οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού, που δεν θέλουν με τίποτα να ξεσπιτωθούν. Παρά τις μεγάλες περιπέτειες στις οποίες έχουν βάλει την ομάδα τους με τις ανεξέλεγκτες συμπεριφορές τους, η γνώμη τους ακόμη μετράει. Και πολύ, μάλιστα. Ετσι, αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή το Plan B, το οποίο προβλέπει τη μετακίνηση των κατόχων καρτών διαρκείας στις Θύρες 13 και 14, στο απέναντι «πέταλο», στις Θύρες 6-7, όπου φιλοξενούνται (επίσης με εισιτήρια διαρκείας) περί τα 2.000 μέλη του άλλου μεγάλου συνδέσμου οπαδών του «Τριφυλλιού», της ΠΑΛΕΦΙΠ (Πανελλήνια Λέσχη Φίλων Παναθηναϊκού). Αν και τους χωρίζουν κάποιες ιστορικές διαφορές με τους οργανωμένους οπαδούς του συνδέσμου «Θύρα 13», μπροστά στον κοινό εχθρό (τον κ. Κοντονή)… όλοι οι καλοί χωράνε.
Η συσπείρωση των φανατικών του Παναθηναϊκού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, μετά την απόφαση. Το ίδιο και ο κίνδυνος, να εξοργιστούν ακόμη και οι πλέον ήρεμοι οπαδοί. Δηλαδή, οι άτακτοι να πολλαπλασιαστούν, εξαιτίας αυτής της ιδιότυπης «βεντέτας» που έχει από καιρό ανοίξει με το υφυπουργείο Αθλητισμού. Η διοίκηση Αλαφούζου «τρέμει», μήπως με την παραμικρή αφορμή υπάρξουν πάλι ανεξέλεγκτες καταστάσεις (κάτι που συζητήθηκε και στη σύσκεψη), όμως – παρά τους κινδύνους – δεν σκέφτηκε ούτε μια στιγμή να μη δώσει στα μέλη της «Θύρας 13» εισιτήρια, εμποδίζοντάς τους να συγκεντρωθούν στις Θύρες 6-7. Γιατί; Μάλλον επειδή κανένας ποτέ δεν τα έβαλε μαζί τους. Για την ακρίβεια, οι μοναδικοί που τους πήγαν κόντρα, οι Βαρδινογιάννηδες, τους βρήκαν μπροστά τους.
Ο Σύνδεσμος Οπαδών «Θύρα 13», το μεγαλύτερο οπαδικό κίνημα του Παναθηναϊκού και το αρχαιότερο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ιδρύθηκε πριν από σχεδόν 50 χρόνια (τον Νοέμβριο του 1966) με τις καλύτερες των προθέσεων. Αλλωστε, εκείνη την εποχή τα γήπεδα ήταν σχετικά ήρεμα, και τα επεισόδια μεμονωμένα. Ακόμη και οι καυγάδες μεταξύ των αντίπαλων οπαδών είχαν την αθωότητά τους. Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος πήρε το όνομά του από τη Θύρα στην οποία συνήθιζαν να συγκεντρώνονταν οι πιο ενθουσιώδεις οπαδοί, όμως αργότερα λειτούργησαν κι άλλοι, με την ονομασία της περιοχής τους. Διοργάνωναν διάφορες εκδηλώσεις, αθλητικές και κοινωνικές, και εκδρομές με προορισμούς τις πόλεις όπου έπαιζε ο Παναθηναϊκός, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεγαλειώδης εκδρομή στο Γουέμπλεϊ, το 1971, με χιλιάδες μέλη να ακολουθούν την ομάδα τους στον Τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στον Αγιαξ.
Τα πιο ακραία μέλη της παλιάς «Θύρας 13» και οι νέοι μύστες, ποτέ δεν συγχώρεσαν στους Βαρδινογιάννηδες ότι κάποτε τους κυνήγησαν. Οι ασχήμιες τους εναντίον του «Τζίγγερ», του τελευταίου ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της οικογένειας να εγκαταλείψει τον Παναθηναϊκό
Αλλά προς τα τέλη της δεκαετίας των ’70s – αρχές των ’80s τα δεδομένα άλλαξαν. Στην κοινωνία και στο ποδόσφαιρο. Τα φαινόμενα βίας έγιναν πιο συχνά και πιο άγρια, σε ολόκληρη την Ευρώπη (ιδιαιτέρως στην Αγγλία). Τα μεμονωμένα επεισόδια γενικεύτηκαν, οι καυγάδες έγιναν αλύπητο ξύλο και η φιλοσοφία των Συνδέσμων άρχισε να μεταβάλλεται. Πλέον, έπρεπε να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν τους αντίπαλους οπαδούς. Η πρώτη φορά που οργανώθηκε εξέδρα σε αγώνα του Παναθηναϊκού, ήταν στο ματς με τη Γιουβέντους, τη σεζόν 1980-1981. Για καλό λόγο, βεβαίως. Που, όμως, δεν κράτησε για πολύ… Και, όσο οι αισχρότητες πολλαπλασιάζονταν, τόσο άλλαζε και η σύνθεση – της «Θύρας 13» και όλων των συνδέσμων, όλων των ομάδων. Οι φιλήσυχοι φίλαθλοι αραίωναν, και τις θέσεις τους έπαιρναν ταραχοποιά ή και κακοποιά στοιχεία.
Το 1982 η διοίκηση του Γιώργου Βαρδινογιάννη αποφάσισε ότι πρέπει να μπει, επιτέλους, μια τάξη. Εβαλε «λουκέτο» στον συγκεκριμένο σύνδεσμο, για να αποτρέψει τα επεισόδια στους αγωνιστικούς χώρους, και δημιούργησε την ΠΑΛΕΦΙΠ, αναγνωρίζοντάς την ως τον μοναδικό επίσημο φορέα των οπαδών του Παναθηναϊκού. Μόνο σε αυτή έδινε εισιτήρια, με τη δικαιολογία ότι η Λεωφόρος ήταν πολύ μικρή για να χωρέσει όλους τους συνδέσμους. Ομως, στην ΠΑΛΕΦΙΠ έσπευσαν να γραφτούν και τα μέλη της «Θύρας 13». Για να εξασφαλίζουν εισιτήρια στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, τα οποία ήταν δυσεύρετα. Το 1986, μέλη της ΠΑΛΕΦΙΠ ίδρυσαν το Green Club, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε Green Cockney Club. Το 1988 ιδρύθηκε ο σύνδεσμος των Mad Boys (από μια παρέα παιδιών που έπαιζαν ηλεκτρονικά παιχνίδια κοντά στο γήπεδο) και το 1994 οι Athens Fans. Το 1998, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης φρόντισε να… θυμίσει οτι η ΠΑΛΕΦΙΠ διατηρεί το προνόμιο του μοναδικού συνδέσμου του Παναθηναϊκού. Αλλά και αυτή, και οι υπόλοιποι «πράσινοι» σύνδεσμοι, είχαν ήδη… μολυνθεί.
Το 2006, με τη συνεργασία των Athens Fans και ανεξαρτήτων συνδέσμων, δημιουργήθηκε ο Ενιαίος Φορέας Συνδέσμων Θύρας 13, με έδρα τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, 200 μέτρα μακριά από το «Απόστολος Νικολαΐδης». Εκείνη την περίοδο (2005-2006) η ομάδα είχε μετακομίσει και πάλι στο ΟΑΚΑ, τα πράγματα είχαν ηρεμήσει, κι έτσι όλοι συνηγόρησαν στην πολυπόθητη ένωση. Αλλά δεν είχαν ηρεμήσει για πολύ…
Τα πιο ακραία μέλη της παλιάς «Θύρας 13» και οι νέοι μύστες, ποτέ δεν συγχώρεσαν στους Βαρδινογιάννηδες ότι κάποτε τους κυνήγησαν. Οι ασχήμιες τους εναντίον του «Τζίγγερ», του τελευταίου ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της οικογένειας να εγκαταλείψει τον Παναθηναϊκό. Και όταν -μετά το φωτεινό διάλειμμα των επιτυχιών επί πολυμετοχικότητας- ήρθε η μεγάλη πτώση της ομάδας, άρχισαν πάλι τις… ομορφιές. Αυτές που τόσο ακριβά πληρώνει ο Παναθηναϊκός.
Τους «ταλιμπάν» της Λεωφόρου, η απόφαση Κοντονή δεν τους αγγίζει. Μόνο τις κερκίδες τους στο γήπεδο τιμωρεί. Αυτοί είναι εδώ. Μπορεί αύριο (Πέμπτη 21 Ιανουαρίου) να βρίσκονται έξω από το υφυπουργείο Αθλητισμού, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά το τέλος του αγώνα μπάσκετ με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν. Μπορεί την Κυριακή να βρίσκονται στη Λιβαδειά, όπου περισσότεροι από 1.500 οπαδοί θα παρακολουθήσουν τον αγώνα του Παναθηναϊκού και θα διαμαρτηρυθούν εκ νέου για το κλείσιμο των Θυρών 13 και 14 της Λεωφόρου. Μπορεί να βρίσκονται στο μεγάλο παναθηναϊκό συλλαλητήριο, που θα γίνει με τη συνεργασία της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη, κατά πάσα πιθανότητα Σαββατοκύριακο, πριν από κάποιο έδρας παιχνίδι της ομάδας. Σίγουρα, πάντως, θα βρίσκονται στο γήπεδο.
Πέρα από το ότι είναι άδικο, για 50 άτομα να την πληρώνουν 5.000, θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν αποδειχθεί ότι μια απλή μετακόμιση των χουλιγκάνων, τους έβαλε μυαλό.
The post Μια… πενηντάρα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι 17 ωραιότερες ελληνικές παραλίες σύμφωνα με την Telegraph
- Φρίκη: Κακοποίησε τρίχρονη, τη φίμωσε και την κλείδωσε σε ντουλάπα
- Ποια ελληνίδα ηθοποιός παντρεύτηκε κρυφά; [photos]
- Ψάχνουν τρόπο να φυγαδεύσουν τον Αποστόλου από τη Ροδόπη
- Ιδού οι 22 πόλεις που θα έχει χιονίσει μέχρι το τέλος της ημέρας – Πού έχει φτάσει το χιόνι στη Λαμία (photos)
- Τον άφησε ο Στραματσόνι, τον παίρνει ο Ολυμπιακός!
- Η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας που «πάγωσε» τους πάντες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Τελευταία Νέα Protagon
- Μια… πενηντάρα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
- Πώς φροντίζουμε τις τριανταφυλλιές στα κρύα;
- Φελίνι, ο εκστατικός οραματιστής
- O Ντι Κάπριο για τον «εθισμό» και την «απληστία» του πετρελαίου
- Σχεδόν «παγκόσμιοι» πρωταθλητές στην ανεργία
- Iστορώντας τον 20ο αιώνα
- 1340
- 1248
- Vogue 100/ Ενας αιώνας απαράμιλλου στιλ
- Απλές κινήσεις για την βελτίωση της δημόσιας υγείας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το Βερολίνο παραπέμπει στους θεσμούς για την αξιολόγηση του ασφαλιστικού
- Στους θεσμούς παραπέμπει το Βερολίνο για το ασφαλιστικό
- Δικηγόρος 57χρονου για την ανήλικη: Στο Facebook έγραφε πως ήταν 18 και στον πελάτη μου είπε ότι είναι 16 ετών
- Ο Τζορτζ Κλούνεϊ έξαλλος με τα «Οσκαρ των Λευκών» [εικόνες]
- Εγκλωβισμένος από 2.000 αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κομοτηνή
- Πάτρα: «Θερμή υποδοχή» ετοιμάζει η ΑΔΕΔΥ στον υφυπουργό Εργασίας Αν. Πετρόπουλο
- Μπάσκετ: Συνεχίζει αήττητη η ΕΑΠ
- Ασφαλιστικό: Η τιμωρία του Έλληνα επιστήμονα