«Λύση Κυπριακού με σεβασμό διεθνούς & ευρωπαϊκού Δικαίου»

Μήνυμα προς τον απόδημο ελληνισμό, με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στο μήνυμά του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα του Κυπριακού, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλισθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, πλήρως σύμφωνη με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο, όπως σημείωσε ο ίδιος.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η λύση

θα πρέπει να διασφαλίζει οριστικώς και αμετακλήτως «ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και πλήρη κυριαρχία, απαλλαγμένο από στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων, που αντιτίθενται, άλλωστε, πλήρως στην κατά το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο έννοια της κυριαρχίας».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία. Κατά τον ίδιο, ωστόσο, βάση αυτών των σχέσεων οφείλει να αποτελεί ο πλήρης σεβασμός του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, της Συνθήκης της Λωζάνης, της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 και του Δικαίου της Θάλασσας.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν` αφήνει ίχνος “γκρίζων ζωνών”», υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα και η ΕΕ ευνοούν μεν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, έχουν όμως «και τη θέληση αλλά και τη δύναμη να υπερασπισθούν, αμέσως και αποτελεσματικώς, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τους», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ως προς το ζήτημα του ονοματολογικού της πΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η λύση θα πρέπει να εμπεριέχει τις προϋποθέσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού. Με αυτή την έννοια, υποστήριξε ο ίδιος, η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας και τη σύναψη μιας συμφωνίας που θα εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού.

Κατά τη διάρκεια του μηνύματός του, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα, ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, φιλοδοξεί να συμμετάσχει ενεργά στην οικοδόμηση μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρώπης, υπό τους όρους της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και του σεβασμού του κοινωνικού κράτους δικαίου.

Αναφερόμενος στην εθνική επέτειο, ο κ. Παυλόπουλος ανέλυσε τις ιστορικές συνθήκες εκδήλωσης της Εθνεγερσίας του 1821, υπογραμμίζοντας τη συμβολή των αποδήμων Ελλήνων στην εξέλιξη της επανάστασης. Κλείνοντας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού προς τον Ελληνισμό της Διασποράς, ο οποίος αποτελεί, όπως υποστήριξε, αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι του έθνους, που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ιστορική πορεία της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα