«Μαϊμού» 2,5 εκατομμύρια ψήφοι

Προσφυγή για ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο από την Αντιπολίτευση
Το κυβερνών κόμμα χαρακτήρισε ως «πολιτικά υποκινούμενα» τα σχόλια που διατυπώθηκαν σε βάρος της απόφασης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να αποδεχθεί ως έγκυρα τα ψηφοδέλτια χωρίς επίσημη σφραγίδα

Ο σάλος γύρω από τις ψήφους που έγιναν αποδεκτές με φακέλους που δεν

είχαν την επίσημη σφραγίδα, αρχίζει και γιγαντώνεται. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Άλεφ Κόρουν, Αυστριακού βουλευτή, μέλους της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF, ο οποίος έκανε λόγο για περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ψήφους που χειραγωγήθηκαν.

«Πρόκειται για το γεγονός ότι ο (εκλογικός) νόμος επιτρέπει μόνο επίσημους φακέλους. Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε, αντίθετα από τον νόμο, ότι φάκελοι χωρίς επίσημη σφραγίδα θα γίνουν δεκτοί», εξήγησε ο Κόρουν.

Την ίδια ώρα, η Αντιπολίτευση έκανε αυτό που είχε προαναγγείλει από την βραδιά του δημοψηφίσματος. Ο αντιπρόεδρος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), δήλωσε χθες ότι κατέθεσε την προσφυγή για ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Την ίδια ώρα και η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας κάνει λόγο για παράνομη απόφαση. Αναφέρει ότι «μια απόφαση της τελευταίας στιγμής που έλαβε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας να επιτρέψει την καταμέτρηση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή αντιβαίνει σαφώς στον νόμο, εμπόδισε την τήρηση κανονικών αρχείων και μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα».

Συνεχίζοντας οι Δικηγόροι υποστηρίζουν ότι «με αυτήν την παράνομη απόφαση, τα συμβούλια στις κάλπες (οι αξιωματούχοι στα εκλογικά τμήματα) παραπλανήθηκαν, ώστε να πιστέψουν πως η χρήση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων ήταν σωστή».

«Η ανακοίνωση του Εκλογικού Συμβουλίου, που αντιβαίνει σαφώς στο νόμο, οδήγησε σε παρατυπίες, και στην παρεμπόδιση της τήρησης αρχείων που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις παρατυπίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως η Ένωση αναμένει τώρα από το Εκλογικό Συμβούλιο να αντιληφθεί τις συνταγματικές ευθύνες του κατά την εξέταση των προσφυγών (που θα κατατεθούν κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος).

Η συζήτηση έληξε
Την ίδια ώρα στελέχη του κόμματος του Ερντογάν προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και στέλνουν και ξεκάθαρα μηνύματα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε χθες ότι οι καταγγελίες για νοθεία στο δημοψήφισμα είναι μια μάταιη απόπειρα να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμά του, λίγη ώρα αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ζητήσει την ακύρωσή του.

«Η θέληση του λαού εκφράστηκε στην κάλπη και η συζήτησε έληξε», δήλωσε ο Γιλντιρίμ μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. «Όλοι θα πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα, κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση», τόνισε.

Παράλληλα ο Υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομέρ Τσελίκ καταδίκασε τα «πολιτικά υποκινούμενα» σχόλια που διατυπώθηκαν σε βάρος της απόφασης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας να αποδεχθεί ως έγκυρα τα ψηφοδέλτια χωρίς επίσημη σφραγίδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός υπεραμύνθηκε του ισχυρού νομικού πλαισίου που υπάρχει στην Τουρκία και της διαδικασίας πλήρους διαφάνειας του δημοψηφίσματος. «Τα πολιτικά υποκινούμενα σχόλια σε βάρος της απόφασης του YSK να αποδεχθεί ως έγκυρα τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια είναι εσφαλμένα», τόνισε ο Τσελίκ.

Και επίσημα… άλλοι τρεις μήνες
Το υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία αποφάσισε να παρατείνει κατά 3 μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρχής γενομένης από σήμερα. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά παράταση του εν λόγω μέτρου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο έπειτα από τη σχετική σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.

Τι αλλάζει
Διευρυμένες εξουσίες του προέδρου, κατάργηση του θώκου του πρωθυπουργού, περισσότεροι βουλευτές: Αυτά προβλέπει η συνταγματική μεταρρύθμιση που επιθυμεί να περάσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Τις λεπτομέρειες παρουσίασε το ΑΠΕ.

· Διευρυμένες εξουσίες προέδρου
Βάσει της συνταγματικής μεταρρύθμισης, ο Πρόεδρος Ερντογάν θα συγκεντρώνει τις περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες, ορίζοντας ο ίδιος τους υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς και έναν ή δύο αντιπροέδρους.

Ο θώκος του πρωθυπουργού καταργείται, ενώ βάσει των προβλέψεων του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα στον δικαστικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μπορεί να επιλέγει άμεσα ή έμμεσα έξι μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το οποίο είναι αρμόδιο για να διορίζει και να αποπέμπει τους δικαστικούς λειτουργούς. Το κοινοβούλιο θα επιλέγει τα υπόλοιπα επτά μέλη.

Τα στρατοδικεία, που έχουν στο παρελθόν καταδικάσει σε θάνατο πολλούς αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και τον πρώην Πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές, μετά το πραξικόπημα του 1960, θα απαγορευθούν πλην εξαιρέσεων.

· Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Σύμφωνα με τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η χώρα θα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόνο σε περίπτωση «εξέγερσης ενάντια στην πατρίδα» ή όταν σημειώνονται «βίαιες ενέργειες που απειλούν το έθνος με διχασμό».

Ο πρόεδρος θα αποφασίζει αν θα κηρύξει ή όχι κατάσταση έκτακτης ανάγκης προτού θέσει σχετικό ερώτημα στο κοινοβούλιο. Στη συνέχεια το κοινοβούλιο θα μπορεί να την παρατείνει, να την αναστέλλει ή να περιορίζει τη διάρκειά της.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αρχικά θα μπορεί να τίθεται σε ισχύ για έξι μήνες, και στη συνέχεια θα μπορεί να παρατείνεται για ανώτατη περίοδο 4 μηνών κάθε φορά.

· Κοινοβούλιο
Ο αριθμός των βουλευτών θα αυξηθεί από 550 σε 600, ενώ το όριο ηλικίας του εκλέγεσθαι θα μειωθεί από τα 25 έτη που είναι τώρα στα 18. Οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονται ταυτόχρονα κάθε πέντε χρόνια, έναντι τεσσάρων που ισχύει τώρα.

Το κοινοβούλιο θα εξακολουθήσει να μπορεί να καταρτίζει, να τροποποιεί και να καταργεί νόμους. Επίσης θα ελέγχει τις ενέργειες του προέδρου, όμως αυτός θα μπορεί να εκδίδει προεδρικά διατάγματα για τους τομείς που αφορούν τις διευρυμένες εκτελεστικές του εξουσίες. Αντίθετα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα για θέματα τα οποία ρυθμίζονται ξεκάθαρα από τους νόμους.

Αν ο πρόεδρος κατηγορηθεί ή θεωρηθεί ύποπτος ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, το κοινοβούλιο θα μπορεί να ζητεί να διενεργηθεί έρευνα, όμως η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με διευρυμένη πλειοψηφία τριών πέμπτων.

· Πρόεδρος ώς το 2029;
Το προσχέδιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης ορίζει την 3η Νοεμβρίου 2019 ως ημερομηνία των επόμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Ο πρόεδρος εκλέγεται για μια πενταετή θητεία, με δυνατότητα επανεκλογής του για άλλα πέντε χρόνια. Πλέον δεν θα είναι υποχρεωμένος να παύει τις σχέσεις του με το κόμμα του.

Ο Ερντογάν, 63 ετών, εκλέχθηκε Πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014, αφού διετέλεσε Πρωθυπουργός της Τουρκίας επί 12 χρόνια. Η τρέχουσα θητεία του ως προέδρου δεν θα προσμετράται όταν αλλάξει το σύστημα. Οπότε, ο Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στην Προεδρία ώς το 2029.

Keywords
Τυχαία Θέματα