Μαραθώνιο «θρίλερ» για την Ελλάδα

Ενώ αναμενόταν κατάληξη σε σύντομο διάστημα, το Γιούρογκρουπ τράβηξε ώς αργά
Αιτία αποτέλεσε η έναρξη συζήτησης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με το ΔΝΤ και τη Γερμανία να εμμένουν στις θέσεις τους, πιέζοντας ταυτόχρονα για λήψη νέων μέτρων

Σε μαραθώνια εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα, που ενώ αναμενόταν πως θα ολοκληρωνόταν σχετικά νωρίς με θετική αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα, εντούτοις τράβηξε

μέχρι αργά το βράδυ. Αιτία αυτής της εξέλιξης αποτέλεσε η συζήτηση του ελληνικού χρέους, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να εμμένει στις θέσεις του, που κατά καιρούς εκφράζει επί του θέματος.

Μάλιστα, κατά τη χθεσινή συνεδρία το Ταμείο πίεσε έντονα τόσο τη Γερμανία όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να το στηρίξουν, με τη Γερμανία από την πλευρά της να εκβιάζει την ελληνική πλευρά για την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων ή και για αλλαγή τψν υπαρχόντων μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί. Μια τέτοια αξίωση, ωστόσο, προσέκρουε, μέχρι και την ώρα που ολοκληρωνόταν το ρεπορτάζ, στη σθεναρή αντίσταση της Ελλάδας, με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου να καθιστούν σαφές πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω. Ταυτόχρονα, η χώρα εμφανιζόταν αισιόδοξη για κατάληξη σε συμφωνία παρά τις όποιες διαφωνίες και πιέσεις δεχόταν.

Οι… ζυμώσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονταν από ελληνικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τόσο πηγές του Μεγάρου Μαξίμου όσο και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΔΝΤ κατά τη χθεσινή συζήτηση πίεζε για τη λήψη σημαντικών βραχυπρόθεσμων μέτρων από πλευράς Ελλάδος, καθώς και για τη χάραξη ενός οδικού χάρτη για αυτά που θα πρέπει να γίνουν σε σχέση με το χρέος τα επόμενα χρόνια. Στόχος, βάσει των ίδιων πληροφοριών, ήταν να επιτευχθεί χθες η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση επί του θέματος. Επικαλούμενα κοινοτική πηγή, πολλά ΜΜΕ της Ελλάδος σημείωναν πως σε συνέχεια των πιέσεων του ΔΝΤ το βάρος είχε πέσει στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή κατά τη διάρκεια του προγράμματος, στα οποία αντιτίθεται κυρίως η Γερμανία.

Ωστόσο, παράγοντες της Ευρωζώνης ευελπιστούσαν πως τελικά θα επιτυγχάνετο κάποια συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς υπάρχει πολιτική πίεση να αποφευχθεί αναζωπύρωση της κρίσης. Πέραν των πιο πάνω, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας, χωρίς, όμως, να δίδουν οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διορθώσεις» αυτές. Έτσι αναμενόταν ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ζητούσαν από τους Υφυπουργούς να επιβλέψουν τις απαιτούμενες τροπολογίες μέσα σε ένα διάστημα, που θα διαρκέσει μία ώς δύο εβδομάδες και κατόπιν να δώσουν το οριστικό πράσινο φως, σύμφωνα με τις πηγές του Ρόιτερς στις Βρυξέλλες.

Οι θέσεις των δύο μερών
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διακρατεί πλέον ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μια ομάδα κρατών των οποίων ηγείται η Γερμανία -όπου το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θεωρείται πολιτικά λεπτό ζήτημα- διατείνονται ότι εάν υπάρξουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, που η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να αποπληρώνει πριν από το 2023, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον κίνητρο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, το οποίο ακόμη επίσημα δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επιμένει πως χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και ότι πρέπει να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018. Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως διεμήνυσε ότι δεν θέλει να δεσμευτεί σε τίποτε πριν από το 2017, χρονιά εκλογών στη χώρα του. «Θα πάρουμε αποφάσεις όταν χρειαστεί να παρθούν. Τώρα έχω εγώ τη νομιμοποίηση και το 2018 θα την έχουν εκείνοι που θα εκλέξει ο γερμανικός λαός το 2017», είπε ο Σόιμπλε.

Αναγνωρίζει την ελληνική προσπάθεια ο Ντάισελμπλουμ
Σημειώνεται πως πριν από την έναρξη του χθεσινού Γιούρογκρουπ υπήρχαν θετικές εκτιμήσεις για κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και εκταμίευσης της δόσης, ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προσερχόμενος στη συνεδρία του Γιούρογκρουπ ο Επικεφαλής του Σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε εκφράσει την επιθυμία της ευρωπαϊκής πλευράς για εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί επιλογή μια συμφωνία για το χρέος χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Στόχος της συνάντησης είναι να έχουμε συμφωνία με το Ταμείο», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν χώρες που θέλουν την παρουσία του και «γι' αυτό δεν είναι επιλογή να συνεχίσουμε χωρίς αυτό», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε σχέση με το ελληνικό χρέος επανέλαβε ότι δεν θα γίνει κούρεμα.

«Αυτό που θα δούμε είναι το ετήσιο βάρος εξυπηρέτησης. Αν χρειαστεί, θα κινηθούμε για να άρουμε αυτά τα προβλήματα», πρόσθεσε. Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση για τα αιτήματα του ΔΝΤ για το χρέος, αρκέστηκε να παραδεχτεί ότι υπάρχουν προβλήματα με την εξυπηρέτηση του χρέους και αυτά φαίνονται στην ανάλυση (DSA). Σχετικά με την εκταμίευση της δόσης ανέφερε ότι είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Όπως είπε, «σήμερα (σ.σ. χθες) θα ακούσουμε από τους Θεσμούς αν ψηφίστηκαν όσα έπρεπε, με τον σωστό τρόπο, από την ελληνική κυβέρνηση. Η χώρα έκανε μεγάλη προσπάθεια τους τελευταίους μήνες. Ελπίζω να έχουμε πλήρη συμφωνία και να προχωρήσουμε παρακάτω», κατέληξε.

Ετοιμότητα Κομισιόν για χρέος
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα του για κατάληξη σε όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη συμφωνία με την Ελλάδα και με τη συμμετοχή όλων των Θεσμών. Υπογράμμισε, ακόμη, τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι ελληνικές Αρχές, ιδίως μετά την πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτουμένων από τη Βουλή των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οποίος, όπως είπε, ανταποκρίνεται στα κριτήρια που είχε θέσει το Γιούρογκρουπ του Άμστερνταμ (διαφάνεια και αυτοματισμός). Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να τις στηρίξει τεχνικά και πολιτικά, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όπως το ονομαστικό κούρεμα.

Δεν μπορεί να λείπει το ΔΝΤ
Την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση και πως χωρίς το Ταμείο δεν υφίσταται πρόγραμμα, εξέφρασε κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως είπε, η ελληνική αξιολόγηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και υπάρχουν ελάχιστες ελλείψεις. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι δυνατή μια συμφωνία επί της αρχής για την εκταμίευση της ελληνικής δόσης στο χθεσινό Γιούρογκρουπ.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να αναπνεύσει, χρειάζεται βεβαιότητες, και μία συμφωνία που θα εκφράσει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, η οποία πέρασε πρόσφατα πολύ σκληρά μέτρα. Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου», είπε χαρακτηριστικά. Δήλωσε, τέλος, ότι υποστηρίζει μια λεπτομερή περιγραφή της λύσης για το χρέος και μια ελπίζει σε απόφαση για εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Σημειώνεται, τέλος, πως αισιόδοξοι για κατάληξη στο χθεσινό Γιούρογκρουπ είχαν εμφανιστεί κι άλλοι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κύπρος: Στήριξη στην Ελλάδα
ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ να στηρίξει την όποια απόφαση για το ελληνικό χρέος δηλώνει η Κύπρος, διά στόματος του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. «Η Κύπρος δεν παρακολουθεί εξ αποστάσεως τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Για το ζήτημα του χρέους έχουμε ξεκάθαρη άποψη και είμαστε πανέτοιμοι, παρά τις δικές μας δυσκολίες και το κόστος από το πρώτο ελληνικό PSI που αποτέλεσε το τελικό πλήγμα για τις τράπεζες, να στηρίξουμε την όποια απόφαση για το ελληνικό χρέος», σημείωσε. Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι «δεν θα είναι εύκολη (η ρύθμιση του χρέους), αλλά πλέον επιβάλλεται» και ερμήνευσε τη στάση του ΔΝΤ ως θετική. «Πρέπει να συμβεί σε συνάρτηση με μια σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Από μόνη της η ελάφρυνση του χρέους δεν θα οδηγήσει πουθενά», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα