Μας ρωτούν ποια είναι η εφικτή εισήγησή μας

Το τελευταίο διάστημα επικράτησαν στην Κύπρο δύο πολιτικοί όροι. Είναι εντελώς αδόκιμοι. ‘Ομως έχουν επικρατήσει και περιγράφουν τη στάση κάθε Κύπριου απέναντι στη λύση του Κυπριακού. Οι όροι αυτοί είναι «απορριπτικός» και «οπαδός της λύσης».

Σε περασμένο άρθρο τόνισα, ότι ελάχιστοι είναι οι Κύπριοι που είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε οποιαδήποτε λύση, χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενο

της.

Προσωπικά τοποθετώ τον εαυτό μου στους «απορριπτικούς». Τοποθετώ το «απορριπτικός» σε εισαγωγικά, γιατί αντίθετα με την έννοια της λέξης, επιθυμώ διακαώς λύση του Κυπριακού. Είμαι μάλιστα διατεθειμένος να δεχτώ περιορισμό των πολιτικών μου δικαιωμάτων, χάριν της «πολιτικής ισότητας σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ», φτάνει να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση, λειτουργική και βιώσιμη, που να εξασφαλίζει το μέλλον του Ελληνισμού της Κύπρου.

Βασική προϋπόθεση για μένα είναι ότι πρέπει η λύση να βελτιώνει τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και αυτή η βελτίωση πρέπει να είναι ουσιαστική. Πρέπει επίσης η ομοσπονδία που θα δημιουργηθεί να είναι πραγματική ομοσπονδία με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μια και μόνο διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια για όλους, την οποία να εκδίδει μόνο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η ομοσπονδιακή Κύπρος πρέπει να αποτελεί μετεξέλιξη της Κ.Δ. Στα άλλα θέματα αναγνωρίζω πως πρέπει να δοθούν συμβιβαστικές λύσεις, που να είναι αποδεκτές από τα επηρεαζόμενα άτομα. Η λύση φυσικά πρέπει να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι το αντίθετο.

‘Ενας φίλος, που ανήκει στην ομάδα των «οπαδών της λύσης», μου λέει ότι όλα αυτά είναι ωραία συνθήματα. Και όπως είπε και ο Γ.Γ. του πάνσοφου ΑΚΕΛ, δεν είναι εφικτές εισηγήσεις και απόψεις. Και ο φίλος με προκάλεσε λέγοντάς μου να πω με ποιο τρόπο θα πετύχουμε όλα όσα λέω, αφού οι Τούρκοι δεν τα αποδέχονται. Κι έτσι αν επιμένουμε σε αυτά δεν θα εξευρεθεί λύση, αλλά θα παραμείνει η διχοτόμηση, η κατοχή και η τουρκοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της πατρίδας μας.

Ομολογώ, ότι δεν έχω τρόπο ή εισήγηση, ώστε να εξαναγκάσουμε την Τουρκία να αποδεχτεί αυτό το συμβιβασμό. Ούτε εισήγηση για εξεύρεση λύσης, που να είναι λειτουργική και βιώσιμη και να την αποδέχονται και οι Τούρκοι. ‘Ομως έκανα κι εγώ μια ερώτηση και την ίδια ερώτηση απευθύνω σε όλους τους οπαδούς της λύσης τύπου Ανάν.

Μας λένε λοιπόν, ότι είμαστε απορριπτικοί και αποδεχόμαστε την διχοτόμηση και την τουρκοποίηση, επειδή η λύση που αποδεχόμαστε δεν μπορεί να επιτευχθεί. Δεν είναι εφικτή κατά τον κ. ‘Αντρο Κυπριανού. Και η ερώτηση είναι τούτη: Τι εισηγούνται να κάνουμε; Να αποδεχτούμε τους τουρκικούς όρους; Να αποδεχτούμε τα κατοχικά δεδομένα; Να αποδεχτούμε τη λύση και τις παραμέτρους που απαιτούν οι Τούρκοι; Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε ή νομιμοποιούμε την διχοτόμηση; Αποδεχόμενοι λύση με τους τουρκικούς όρους, αποφεύγουμε την τουρκοποίηση της Κύπρου ή θα τη δούμε να πραγματοποιείται και να νομιμοποιείται στα πλαίσια της λύσης;

Προσωπικά προτιμώ να απορρίπτω λύση, έστω και αν η Κύπρος παραμένει παράνομα μοιρασμένη, γιατί δεν θέλω να νομιμοποιήσω τη διχοτόμηση και την κατοχή. Απορρίπτω λύση, έστω κι αν συνεχίζεται ο παράνομος εποικισμός, όταν η λύση θα τον καταστήσει νόμιμο.

Απορρίπτω κάθε λύση, που θα είναι απλώς διάλυση της Κ.Δ. και επανένωση δυο κυρίαρχων κρατών με διεθνή προσωπικότητα. Οι «οπαδοί της λύσης» αποδέχονται τέτοια λύση;

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα