«Μαζικοί εμβολιασμοί την Άνοιξη» - Πότε κάνουμε το επόμενο βήμα ανοίγματος

Σε λιγότερο από δυο μήνες θα έχουμε την ευκαιρία για μαζικούς εμβολιασμούς την ώρα που ανά την Ευρώπη επικρατεί ένας «πόλεμος» για την αποτελσματικότητα των εμβολίων καθώς και για την προμήθειά τους.

Το ζήτημα του εμβολιασμού της Astrazeneca ασε άτομα άνω των 65 ετών καθώς και τον χρονικό ορίζοντα για το επόμενο άνοιγμά μας ανέλυσε στο Μεσημέρι και Κάτι η δρ.Ζωή Δωροθέα Πανά.

Η κ.Πανά εισαγωγικά εξήγησε τι συμβαίνει με τις άλλες χώρες που προχώρησαν σε χωριστές παραγγελίες για εμβόλια, εκτός πλαισίου συμφωνίας

που έκανε η ΕΕ.

«Η Ουγγαρία έκανε ένα προσύμφωνο για το ρωσικό εμβόλιο.

Η Γερμανία έλαβε επιπρόσθετα εμβόλια από την Pfizer. Πρέπει για πάρα πολλούς λόγους να ακολουθούμε τις τυπικές διαδικασίας. Για το αν μπορούμε να κάνουμε παραγγελίες είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί και δεν είναι αμιγώς επιστημονικό. Για εμβόλια που δεν είναι εγκεκριμένα από ΕΜΑ οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί», είπε η δρ.Πανά.«Όλες οι εταιρείες θα αυξήσουν την παραγωγή και τη διανομή κατ’ επέκταση μέσα στην Άνοιξη», τόνισε.

Astrazeneca και ασφάλεια εμβολίου

Η δρ.Πανά εξήγησε ότι στη φάση 3 της κλινικής μελέτης του εν λόγω εμβολίου, οι ερευνητές δεν είχαν εντάξει επαρκή αριθμό υπερηλίκων. Στη φάση 2 μελετούσαν το πόσο καλά ανταποκρίνεται ο οργανισμός σε ανοσία και εκεί είχαν εντάξει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, είπε στη συνέχεια.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αξιολόγησε τον φάκελο της εταιρείας και εκεί όντως διαφάνηκε ότι δεν σημαίνει ότι επειδή δεν υπήρχε μεγάλο δείγμαατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, τίθεται θέμα ασφάλειας, ανέφερε η δρ.Πανά.

Αναφορικά με το πότε ορίζεται χρονικά το επόμενο βήμα ανοίγματος η δρ.Πανά είπε ότι θα χρειαστούν 10 – 15 μέρες να πάμε στο επόμενο βήμα. «Τώρα έχουμε το πράσινο φως αλλά αυτό εξαρτάται από εμάς.

Μέχρι την Άνοιξη θα έχουμε μαζικούς εμβολιασμούς και μαζί με τα εφόδια που έχουμε να προχωρήσουμε για το καλοκαίρι», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα